Brezplačna dostava nad 35 €
Gotovina: stvarnost in mit
Gotovina: stvarnost in mit

Gotovina: stvarnost in mit

Avtor: Boris Pavelić Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Tomo Ravbar

Odgovor na ključno vprašanje, zakaj je sojenje generalu omajalo ugled haaškega sodišča, bralec najde v knjigi Gotovina: stvarnost in mithrvaških novinarjev Borisa Pavelića, Davorja Krileja in Ivice Đikića. 

6,99 € - 15,95 €
Redna cena: 10,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 10,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Vojaška operacija Nevihta avgusta 1995 je prinesla zmago hrvaške vojske nad krajiškimi Srbi, ki so od Jugoslovanske vojske podedovali navidezno nepremagljivo težko oborožitev. Toda po razsutju sovražnika in paničnem begu poražencev v Srbijo so hrvaško zmagoslavje umazali številni zločini, ki so sledili vojaški operaciji. Žrtve so postali nemočni starci srbske narodnosti, ki se niso pravočasno umaknili. 

  Med poveljniki sklepnih vojaških akcij domovinske vojne je bil tudi general Ante Gotovina. Še danes je heroj v očeh večine Hrvatov, za Srbe pa je vojni zločinec. Skrajno čustveni odzivi nanj so logična in hkrati tragična posledica vojne. Ko je po krivcih za pokole v Krajini začelo spraševati haaško sodišče, se je Gotovina nekaj let skrival v tujini, a so ga našli, privedli Haag, ga obsodili za sodelovanja v skupnem hudodelskem podvigu in zločine proti človeštvu, na koncu so ga oprostili.

  Odgovor na ključno vprašanje, zakaj je sojenje generalu omajalo ugled haaškega sodišča, bralec najde v knjigi Gotovina: stvarnost in mit hrvaških novinarjev Borisa Pavelića, Davorja Krileja in Ivice Đikića. Hkrati bi težko našli čvrstejšo in celovitejšo oceno generalovega lika, dela, poti in stranpoti, kot so jo dali trije avtorji.


  Podrobnosti
  Datum izida 11/18/14
  Format (mm) 235 x 152
  Obseg (št. strani) 192
  Prevod Tomo Ravbar
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Ob devetih zvečer, 7. decembra 2005, sta Gotovina in Grgić večerjala v hotelski restavraciji. Pred njima je bila steklenica vina Marques de Caceres, ki bo v naslednjih dneh na Hrvaškem praktično izginilo s polic. General je bil v kavbojkah in beli srajci brez kravate, sako je odložil na obešalnik. Pogovarjala sta se o bližnjem božiču, še enem, ki ga bo begunec preživel daleč stran od družine. »Ne skrbi Jozo, vse bom zdržal,« je Gotovina tolažil prijatelja, žalostnega zaradi takšnega scenarija. Ker sta bila zatopljena v pogovor, nista niti opazila, da so se njuni mizi približevali španski agenti. V aretacijo je vključenih devet agentov. Sledi jim hotelski varnostnik, ki vso operacijo snema s kamero.

  »Aretirani ste!« je vzkliknil eden od policistov, šele nato se je spomnil, da mora preveriti generalovo identiteto.
  »Ante Gotovinač«
  »Da«.
  »Aretirani ste!« je ponovil, kot da ne verjame samemu sebi.
  Generalove roke so na hrbtu, okrog zapestja ima kromirane lisice. Obraz je sicer miren, a vendar kaže jasne znake nervoze in nelagodja. Premikanje ustnic razkrije, da tiho preklinja po angleško: Fuck! Jozo Grgić sedi kot pribit in ne reče ničesar.
  »Enkrat se je tudi to moralo zgoditi,« naposled reče upokojeni general, kot bi znova tolažil svojega avstralskega prijatelja.

  Boris Pavelić

  Poglej si ostala dela