Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Gotovina: stvarnost in mit
15.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Gotovina: stvarnost in mit

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Tomo Ravbar

Redna cena: 15,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 7,95 € (50%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Odgovor na ključno vprašanje, zakaj je sojenje generalu omajalo ugled haaškega sodišča, bralec najde v knjigi Gotovina: stvarnost in mithrvaških novinarjev Borisa Pavelića, Davorja Krileja in Ivice Đikića. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 18. 11. 2014

Zbirka: DOKUMENTA
Broširana vezava
Obseg: 192 strani
Format: 235 mm x 152 mm

Izkaznica knjige


Podrobnosti

Vojaška operacija Nevihta avgusta 1995 je prinesla zmago hrvaške vojske nad krajiškimi Srbi, ki so od Jugoslovanske vojske podedovali navidezno nepremagljivo težko oborožitev. Toda po razsutju sovražnika in paničnem begu poražencev v Srbijo so hrvaško zmagoslavje umazali številni zločini, ki so sledili vojaški operaciji. Žrtve so postali nemočni starci srbske narodnosti, ki se niso pravočasno umaknili. 

Med poveljniki sklepnih vojaških akcij domovinske vojne je bil tudi general Ante Gotovina. Še danes je heroj v očeh večine Hrvatov, za Srbe pa je vojni zločinec. Skrajno čustveni odzivi nanj so logična in hkrati tragična posledica vojne. Ko je po krivcih za pokole v Krajini začelo spraševati haaško sodišče, se je Gotovina nekaj let skrival v tujini, a so ga našli, privedli Haag, ga obsodili za sodelovanja v skupnem hudodelskem podvigu in zločine proti človeštvu, na koncu so ga oprostili.

Odgovor na ključno vprašanje, zakaj je sojenje generalu omajalo ugled haaškega sodišča, bralec najde v knjigi Gotovina: stvarnost in mit hrvaških novinarjev Borisa Pavelića, Davorja Krileja in Ivice Đikića. Hkrati bi težko našli čvrstejšo in celovitejšo oceno generalovega lika, dela, poti in stranpoti, kot so jo dali trije avtorji.


Odlomek

Ob devetih zvečer, 7. decembra 2005, sta Gotovina in Grgić večerjala v hotelski restavraciji. Pred njima je bila steklenica vina Marques de Caceres, ki bo v naslednjih dneh na Hrvaškem praktično izginilo s polic. General je bil v kavbojkah in beli srajci brez kravate, sako je odložil na obešalnik. Pogovarjala sta se o bližnjem božiču, še enem, ki ga bo begunec preživel daleč stran od družine. »Ne skrbi Jozo, vse bom zdržal,« je Gotovina tolažil prijatelja, žalostnega zaradi takšnega scenarija. Ker sta bila zatopljena v pogovor, nista niti opazila, da so se njuni mizi približevali španski agenti. V aretacijo je vključenih devet agentov. Sledi jim hotelski varnostnik, ki vso operacijo snema s kamero.

»Aretirani ste!« je vzkliknil eden od policistov, šele nato se je spomnil, da mora preveriti generalovo identiteto.
»Ante Gotovinač«
»Da«.
»Aretirani ste!« je ponovil, kot da ne verjame samemu sebi.
Generalove roke so na hrbtu, okrog zapestja ima kromirane lisice. Obraz je sicer miren, a vendar kaže jasne znake nervoze in nelagodja. Premikanje ustnic razkrije, da tiho preklinja po angleško: Fuck! Jozo Grgić sedi kot pribit in ne reče ničesar.
»Enkrat se je tudi to moralo zgoditi,« naposled reče upokojeni general, kot bi znova tolažil svojega avstralskega prijatelja.

Medijski odzivi

"Knjiga o Gotovini je delo treh vrhunskih hrvaških novinarjev. Živahen slog ponudi branje pustolovskega trilerja – o napol pismenem človeku, ki ga želja po avanturah potegne v tujsko legijo, kjer postane dresirani ubijalec, v Čadu je ranjen v glavo, v zahodni Slavoniji pa v zadnjico, spečá se s francoskim in po vojni še s hrvaškim podzemljem, čez noč se spremeni v zelo iskanega in – čez štiri leta na Kanarskih otokih – spet najdenega ubežnika, nato ga trije haaški sodniki in varljiva hrvaška evforija povzdignejo v svetnika, general pa odide – lovit ribe. Avtorji v zadnjem poglavju, ki je napisano izključno za slovensko izdajo, temeljito analizirajo razloge za oprostilno sodbo Gotovini. Pozornejši bralec se ob tem zgrožen sprašuje, kdaj se bomo na Balkanu srečali v naslednji vojni."
- Matej Šurc v spremni besedi

"Gotovina je na Hrvaškem pozitivna oseba, ker je bil eden od poveljnikov zmagovite vojaške akcije Nevihte, ki je osvobodila okupirano petino državnega ozemlja. Ukinila je Republiko srbsko krajino, primerljivo po svojem ustroju z Neodvisno državo Hrvaško (NDH)."
- prof. dr. Žarko Puhovski, filozof in politični analitik, Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu

"Gotovina je bil dosledni izvajalec načrta pregona Srbov iz Krajine. Ne pozabimo, ni bil le izvajalec, ampak tudi eden tvorcev tega načrta na sestanku hrvaškega vrha na Brionih."
- Nemanja Stjepanović, novinar agencije Sense Tribunal, Haag

Odmevi na gostovanje Florence Hartmann in Ivice Đikića v Ljubljani ob izidu knjige:
Vukovarska žalostinka: Florence Hartmann in Ivica Đikić v oddaji Globus (TV Slovenija 1: Helena Milinković)
Ob obletnici padca Vukovarja izšla knjiga o Gotovini (Planet Siol.net: Deja Crnović)
Založba Sanje izdala knjigo o hrvaškem generalu Gotovini (STA)
24UR: Hartmannova: Haaško sodišče žrtve vojne znova ubija (Pop TV: Tea Šentjurc)
Florence Hartmann: "Sramota je, da so dovolili, da je haaško sodišče postalo to, kar je danes" (MMC RTV Slovenija: Katja Štok)
Predstavili knjigo Gotovina: stvarnost in mit (Primorski dnevnik)

Avtor: Boris Pavelić
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Lektura: Klemen Fele
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743338
Jezik: slovenski
Datum izida: 18. nov. 2014