Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Gravža
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Gravža

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Quentin Blake

Prevod: Ana Barič Moder

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 7,99 €*

Prihranite: 1,00 € (11%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Gravža je vse od prvega izida leta 1980 v Angliji ostala tako priljubljena, da so jo leta 1999 priredili za gledališče, igra je izšla tudi v knjižni obliki.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 23. 11. 2009

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 96 strani

Format: 198 mm x 125 mm

Podrobnosti

Zanimivosti:

  • Dahl je sam večkrat priznal, da knjiga Gravža  pri odraslih občasno povzroči fizično slabost – najbrž posebej zaradi grafičnega opisa vsega, kar najdemo v Gravževi bradi (v drugem poglavju). Vendar pa se zdi, da je bila knjiga napisana pod predpostavko, da otroci uživajo, kadar je kaj ogabno ali strašljivo.
  • Dahl je idejo za Gravža dobil iz preproste želje, da bi "napisal nekaj o bradah", ker jih izrazito ni maral. Stavek, s katerim se zgodba začne – " what a lot of hairy faces one sees nowadays" – je njegova iskrena pritožba.
  • Knjiga Gravža je vse od prvega izida leta 1980 v Angliji ostala tako priljubljena, da so jo leta 1999 priredili za gledališče, igra je izšla tudi v knjižni obliki.
  • Nekateri liki iz knjige se pojavljajo tudi drugod – opica  po imenu Muggle-Wump (ista ali iz iste opičje družine) se pojavi še v Ogromnem krokodilu. Prav tako se v obeh teh knjigah pojavi Roly-Poly Bird.

Odlomek

S steklenim očesom se je mogoče iti vse sorte potegavščin, saj ga lahko vzamete ven in spet vtaknete nazaj, kadar koli se vam zahoče. Lahko greste stavit, da je Gravževka znala vse igrice na pamet.

Nekega jutra si je vzela ven stekleno oko in ga potunkala v možev vrček s pivom, ko je Gravž ravno gledal drugam.

Gravž je počasi srkal pivo. Na dlakah okrog ust se mu je naredil bel obroč iz pene. Peno si je obrisal z rokavom, rokav pa v hlače.

Medijski odzivi

"Občudovalci Roalda Dahla - pozor! Pri založbi Sanje je izšla njegova nova, še nikoli prej prevedena knjiga. Pripoveduje zgodbo o nagravžno zoprnem paru - Gravževki in Gravžu. Ta dva sta postala grda predvsem zato, ker imata grde misli. Drug drugemu kar naprej napletata odurne grdobije, za povrh pa še sovražita otroke. In ptice imata najraje v piti! Ampak prav ptice in otroci (no ja, opičji otroci) ju na koncu premagajo. Ilustracije za to izbrano duhovito knjigo je narisal še en veliki mojster - Quentin Blake."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Gravž spada med kocinarje in meni, da je strahotno lep in pameten. Pa ni. Že leta se ni umil, ne zna lepo jesti in ne zna se lepo vesti. Gravževka, njegova žena, pa ni prav nič boljša od njega. Gravževka ima stekleno oko, ki vedno gleda na nasprotno stran. Gravža drug drugemu kar naprej napletata strašne grdobije. Lovita ptice za ptičjo pito in sovražita otroke. Le Bajs Kodrlajs in Hopacupovci se jima upajo postaviti po robu!"
- Super mami

"Napeta zgodba, polna duhovitih domislic, kjer na koncu vendarle zmaga dobro nad slabim ... Branje ponuja nešteto razmišljanj o čisto običajnem vsakdanjem življenju, z otroki pa se lahko pogovarjate o medsebojnih odnosih in spoštovanju, ne samo ljudi, temveč tudi narave in živalskega sveta."
- Franceska Žumer, Otrok in družina

"Gravža se bosta prijetno gravžala otrokom in njihovim staršem."
- Tina Bernik, Žurnal24

"Živahen, sočen jezik in značilna Dahlova duhovitost ... Zabava zagotovljena."
- Gaja Kos, Nedelo

"Spoznaj gospodinjstvo Gravževih. To je nenavaden par, poln norih zamisli."
- Katja Puntar, National Geographic Junior

"Zlobnih ljudi nihče nima posebej rad. Opičja družina Hopacup pa Gravževko in Gravža prav posebej sovraži. S pomočjo ptic, zlasti ptiča Bajsa Kodrlajsa, ji bo uspelo krasno maščevanje ..."
- Katja Stergar, Pil

Avtor: Roald Dahl
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Redakcija: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767682
Jezik: slovenski
Datum izida: 23. nov. 2009