Sanjsko pismo
Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov
27.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

Avtor: | | Založnik: Sanje

Prevod: Miram Drev

Redna cena: 27,95 €

Sanjska cena: 25,16 €*

Prihranite: 2,79 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Guernsey je mala mojstrovina o ljubezni, vojni in neizmerljivi podpori, ki jo najdemo v dobrih knjigah in dobrih prijateljih. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 31. 05. 2010

Zbirka: ROMAN SANJE 

Trda vezava

Obseg: 336 strani

Format: 125 mm x 198 mm


Podrobnosti

Senčne lise časa, ki ga je le malo prej raztreščila vojna, razvedri pismo. V ovojnico položena skrb in počasi goreča želja pretketa očarljive, bistroumne, prisrčno duhovite knjigoljubce z Guernseyja in pisateljico, ki brusi pravkar spet razdraženo pero.

V izdolbke romana, ki je krušna skorja in sredica, se naseli zgodba o skrivnostnem nagonu knjig in, kakopak, njihovih bralcev. Občutena pisava Mary Ann Shaffer in Annie Barrows v kalež biti, ki je udarila ob nemško okupacijo, zanese toplo jasnino spoznanj …

Tjaša Koprivec, urednica

Smo v letu 1946 in pisateljica Juliet Ashton se ne more domisliti, o čem bi pisala. Nenadoma prejme pismo Dawseyja Adamsa iz Guernseyja – po naključju je dobil v roke knjigo, ki je nekoč pripadala njej. Ko odkrijeta svojo skupno ljubezen do branja, si začneta dopisovati. Dawsey razkrije, da je član Guernseyjskega društva za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, kar spodbudi njeno radovednost in kmalu si dopisuje še z drugimi člani. V navalu pisem, ki pripovedujejo zgodbe o življenju na Guernseyju pod nemško zasedbo, se Juliet zave, da je samo društvo vsaj toliko nenavadno kot njegovo ime. Mary Ann Shaffer je zgodbo zasnovala kot niz pisem, ker se ji je zdelo, da bo tako lažje. Uspelo ji je mojstrsko predstaviti značaje in skrbi prebivalcev Guernseyja, ki so pravkar preživeli grozote in tegobe druge svetovne vojne.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Medijski odzivi

"Toplo, zabavno, nežno in skozinskoz kratkočasno posvetilo moči pisane besede." 
- Library Journal

"... Guernsey je mala mojstrovina o ljubezni, vojni in neizmerljivi podpori, ki jo najdemo v dobrih knjigah in dobrih prijateljih."
- People

"Očarljiva knjiga, ki bo poživila tudi najbolj cinične med nami."
- The Times


"Ne morem se spomniti, kdaj sem nazadnje odkrila roman, ki bi bil tako bister in navdušujoč kot tale; ker riše tako slikovit svet, sem kar naprej pozabljala, da gre za literarno delo; ker je to poseljeno s tako brezmejno čudovitimi ljudmi, sem kar naprej pozabljala, da to niso moji dejanski prijatelji in sosedje. Prosim, privoščite si to knjigo – ne bi je mogla bolj priporočati."
- Elizabeth Gilbert, avtorica knjige Jej, moli, ljubi

"Mary Ann Shaffer in Annie Barrows sta ustvarili čudovito, navdušujočo, ganljivo knjigo – kombinacijo Jane Austen in ure zgodovine. Pisma iz knjige Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov niso naslovljena na vas, so vam pa namenjena. To je knjiga, ki bi jo vsak moral prebrati. Čisti zaklad."
- Sarah Addison Allen, avtorica knjige Čarobni vrt

"Naj vam povem, komu bo ta knjiga všeč – vsem, ki se v celoti strinjajo z izjavo: “Branje te obvaruje, da se ti ne zmeša.” Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov je čisti užitek. Trpko, poglobljeno in zabavno."
- Mary Doria Russell, pisateljica

"To je knjiga za posedanje ob kaminu ali dolge vožnje z vlakom. Očarljiva je in brezčasna, kot romani, ki jih imajo radi njeni junaki."
- Margot Kaminski, San Francisco Chronicle

"Ko je ameriška avtorica Mary Ann Shaffer zaradi megle obtičala na guernseyjskem letališču, je naletela na zgodovino otoka pod nemško okupacijo. Rezultat, ki je nastal mnogo let pozneje, je ta navdušujoče živahen in nenavaden roman v pismih, ki si jih izmenjujejo Juliet Ashton, uspešna pisateljica, ki živi v povojnem Londonu, in raznovrstni člani naslovne družbe z nenavadnim imenom. Morali bi biti precej trdega srca, da ne bi podlegli čarobnosti te knjige."
- The Daily Mail

"Samo na podlagi življenja in časa ene same Elizabeth McKenna sta nam zagotovili junaški portret izjemne osebe, ki z vsakim svojim dejanjem izkazuje zvestobo svojim otoškim sosedom in prijateljem, njeno prisotnost in vpliv pa prebivalci Guernseya neprestano čutijo (čeprav se kot lik v knjigi sploh ne pojavi!)."
- Julia Braun Kessler, California Literary Review

"[Junakinja] Juliet v pismih ne dobi samo navdiha za svoje naslednje delo, ampak tudi za življenje – kot ga bodo tudi bralci."
- Publishers Weekly

"Knjiga ima dve avtorici zato, ker je Mary Ann Shaffer pred izidom umrla zaradi raka, in tako knjigo prepustila Annie Barrows, svoji nečakinji, da jo dokonča – sladko-kisel zaključek v skladu s temnimi sencami, ki se zbirajo po kotih te sicer brezskrbne knjige. Ta roman je, z besedami Lambovega prijatelja Coleridga, “sončna kupola radosti, ki skriva jame ledu.”
- Lev Grossman, Time Magazine

"Tematika, ki nas povsem prevzame, in živahno pisanje poskrbita za popolno zmagoslavje tega dela, ki bi morda celo lahko služilo kot snov za televizijsko nadaljevanko."
- Kirkus Reviews

"Raj za knjigoljube, implicitna in občasno eksplicitna hvalnica vsemu literarnemu."
- Chicago Sun-Times

"Ko vzamete v roke knjigo z naslovom Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov avtoric Mary Ann Shaffer in (in!) Annie Barrows, veste, da vas čakajo nekakšne kaprice. Le da ni takoj jasno, kakšne."
- Lev Grossman, Time Magazine

"Tradicionalno, ne da bi dajalo vtis postanosti, in romantično, ne da bi bilo hkrati naivno ..."
- Margot Kaminski, San Francisco Chronicle

"Ta roman, ki razkrije mnogo o posledicah 2. svetovne vojne v Angliji, je hkrati neverjetna ljubezenska zgodba, prikaz junaštva in borbe za preživetje ter prefinjen poklon vezem, ki jih tke literatura."
- Charlotte Observer

"Pisma, ki sestavljajo ta roman, razkrivajo trpljenje prebivalcev Kanalskih otokov pod nemško okupacijo, vse to pa spremlja bogat vir humorja. Ko se Julia preseli na Guernsey, da bi se posvetila svoji knjigi, zanjo postane nemogoče, da bi zapustila otok in svoje nove prijatelje. Ko boste prebrali ta navdušujoč roman, boste to občutje morda delili z njo."
- Boston Globe

"Pripoved v pismih je razpeta med London in otoček v angleškem kanalu ter nam sporoča predvsem, da za dežjem vedno posije sonce. Ne glede, kako osladno se sliši, nas zgodbe malce nenavadnih guernseyjskih junakov s prav takimi prigodami prepričujejo, da to drži. Avtorica na polpreteklo zgodovino druge svetovne vojne in življenja tik po njej ne gleda z zagrenjenostjo in jezo, ampak z zdravo pametjo in optimizmom."
- Manca Borko, Žurnal

"Knjiga je hvalnica dobrim knjigam in njihovim bralcem, hvalnica prijateljstvu, človeški vzdržljivosti in neustrašnosti volje, je hvalnica ljubezni in predvsem hvalnica veselju do življenja."
- Mestna knjigarna Maribor

"Knjiga je čudovita!!!"
- Tilka Jamnik

 

Avtor: Annie Barrows, Mary Ann Shaffer
Urednik: Tjaša Koprivec
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767811
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 31. maj 2010