Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Hiša ob mošeji - razprodano
14.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Hiša ob mošeji - razprodano

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Stana Anželj

Redna cena: 14,99 €

Iranska revolucija izpod peresa avtorja, ki jo je doživel na lastni koži, navduši z inteligentno in silovito ironijo, kakor jo gradijo pisateljeve dihotomije (duhovnost in tuzemskost, mit in resničnost).


NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 31. 01. 2013

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 384 strani
Format: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige
Podrobnosti

Iran, 1979. Družina Aga Džana v hiši ob mošeji živi že osem stoletij. Prostor kipi od življenja pod budnimi očmi štorkelj, ki gnezdijo na bližnjih minaretih. Toda pred durmi je prevrat, kakršnega ne pomnijo. Iran politično vre. Pod ajatoli vzkipi radikalno gibanje; iranska stvarnost, kot jo je poznal Aga Džan, se začne krhati - prijatelji postanejo sovražniki, ljubezen se sprevrže v srd in sovraštvo.

Iranska revolucija izpod peresa avtorja, ki jo je doživel na lastni koži, navduši z inteligentno in silovito ironijo, kakor jo gradijo pisateljeve dihotomije (duhovnost in tuzemskost, mit in resničnost). V neusmiljeno prostorje tiranskih kapric se zalezeta skorajda preudarna nostalgija in polpretekla zgodovina, ki se je smela učiti (iz) porajajoče se revolucije.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Aga Džan je še zmeraj vsak dan odšel na bazar, vendar nič ni bilo več tako kot včasih. Moški so si pustili rasti brade in med seboj so tekmovali za naklonjenost duhovščine. Ljudje so postali brezobzirni in nihče mu ni več izkazoval spoštovanja. Njegov zvesti sluga je prihajal na delo v bojni uniformi, tako da si Aga Džan vpričo njega ni več upal niti telefonirati.

Ko se je včasih odpravil na obisk v vasi, kjer je imel delavnice preprog, so ga vaščani sprejemali kot kralja, zdaj pa ga nihče več ni prišel niti pozdravit.

Medijski odzivi

"Abdolah si je svoje mesto v senci Márqueza več kot zaslužil in Nizozemska je lahko srečna, da ima tak talent."
- Metro

"A knjiga ponuja tako glasno in predirljivo obsodbo in kritiko islamske revolucije v Iranu, da mi zastaja dih, ko berem skorajda že biografsko delo zloglasnega časa, ko je na oblast stopil Homeini, vodja, ob katerega smrti skorajda ni bilo Iranca, ki ne bi potočil solza."
- Dani Mežan, total(no)subjektivni

"V svojem drugem romanu, veliki uspešnici na nizozemskih tleh, /Kader Abdolah/ zgodovinsko zgodbo tenkočutno preplete z lastnimi izkušnjami boja proti diktatorski oblasti."
- Renate Rugelj, Bukla

"Presunljivo branje. Morda za tiste, ki so se iranske duše in Irancev dotaknili tudi s potmi po deželi, ki je ob koncu sedemdesetih prejšnjega stoletja doživela krvavo revolucijo, še toliko bolj. Prav o tej je iransko-nizozemski pisatelj, pesnik in kolumnist pod psevdonimom Kader Abdolah spisal eno najmilejših in hkrati najkrutejših zgodb prevrata, ki se ne dogaja le na iranskih ulicah, pač pa tudi – pogostoma – še veliko globlje, v iranskih srcih.  Je zgodba o dveh obrazih islama: neskončno krutem in neusahljivo milostnem obrazu hkrati. Ko kaže kruto stran, to pomeni brezkompromisno odstranjevanje (pogosto tudi namišljenega) sovražnika. Ko je milosten, dela čudeže. Revolucija, ki z oblasti zabriše šaha, oblast pa dobi v Pariz izgnani ajatola Homeini, spremeni vse, še najbolj pa ljudi. Padajo telesa, lomijo se glave, klonijo srca."
- Carmen L. Oven

"Zgodba o iranski revoluciji avtorja, ki jo je sam doživel, očara z inteligentno in silovito ironijo."
- Zdenko Matoz, Delo

"Iranu se obeta revolucija in stvarnost, ki jo je Aga Džan poznal, se začne krhati – prijatelji postanejo sovražniki, ljubezen se sprevrže v srd. Ob nevihti dogodkov Aga Džan začuti dolžnost, da kot živa priča grozovitega časa v svoj dnevnik prikrito zapiše vse tisto, kar se je zgodilo leta 1979."
- Š. O., Dnevnik

"Opisi mesta Senedžan v Hiši ob mošeji so me popeljali v spomine na starodavni Isfahan, kot sem ga spoznala na potovanju po Iranu. Pisec nam poda čudovito vživetje v utrip življenja mesta in družine, ki že več stoletij skrbi za petkovo mošejo in svoj posel s preprogami. Napetosti zadnjih let šahove vladavine in pretrese islamske revolucije tako doživimo skozi oči globoko vernih ljudi, vezanih na islamsko tradicijo – kar pa jih ne obvaruje pred strahotami časa. Knjiga prikaže drugačen pogled na večkrat povedano resnico, da vsaka revolucija žre svoje otroke."
- Nataša Pirc Musar

"Kader Abdolah je na lastni koži izkusil iransko radikalno vstajo in doživetja spretno in slikovito preslikal v Hišo ob mošeji /…/ Osupljivo branje."
- Mija Nak, Lepa & zdrava

"... Abdolah je zadnjo knjigo pisal tako natančno in tako z občutkom, da sem močno začutila napetosti, revolucijo in bolečino. Dogajanje v hiši je zgolj mikrokozmos vsega, kar se je dogajalo v Iranu v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja."
- Barbara Gradič Oset, Planet Siol.net

"Zaradi tematsko barvite in večplastne pripovedi, spričo pesnika Kazema Kana gosto prepletene s poezijo in navedki iz Korana, se Hiša ob mošeji bere kot verodostojen prikaz obdobja pred in po islamski revoluciji v Iranu."
- Jasna Vombek, AirBeletrina

"Tako kot Aga Džan v romanu, ki zapisuje dogajanje časa, v katerem živi, da bi lahko z zapisi doprinesel k zgodovini rodbine, /…/ je tudi avtor sam želel bralcu ponuditi priokus zgodovine ter obsodbo tistega režima, ki ga je pregnal v politično ubežništvo."
- Petra Meterc, Radio Študent

"Hišo ob mošeji so namreč na Nizozemskem uvrstili na drugo mesto seznama najboljših nizozemskih književnih del vseh časov."
- D. C., Planet Siol.net

"Strahote verskega terorizma, usoda družinskih članov in spopadanje z novimi razmerami, potegnejo bralca v vrtinec, ki ga ne izpusti do konca knjige."
- Olga Iskra, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica

Avtor: Kader Abdolah
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tina Malič
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741808
Jezik: slovenski
Datum izida: 31. jan. 2013