Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Hudičevo ogrinjalo [e-knjiga]
11.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Hudičevo ogrinjalo [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Patricija Maličev

Zaloga: Na zalogi

Roman Hudičevo ogrinjalo govori o Čedadu, o nenavadnih smrtih, ki se v nekaj dneh zgodijo ena za drugo, o Hudičevem mostu, mitih, ki ga prevevajo, o Krivopetah, o provincialnosti, lepoti narave, predvsem pa o svojih spominih, ki jih vpleta v zgodbo.

Redna cena: 11,95 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 1,95 € (16%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: SANJE Roman
e-knjiga

Obseg: 144 strani

Podrobnosti

Ambivalentnost do sveta, v katerem smo se rodili ali odraščali, njena razsežnost, ostane v nas do konca življenja. Sili nas, da se kar naprej opredeljujemo do nje. Zakaj sem odšel in zakaj se (ne) vračam. Tudi za Cristino Battocletti ostajata prostor in čas otroštva za pisanje odločilna. Tako kot pisanje samo – razume ga kot odstiranje in na novo vzpostavljanje vsega. Zdi se, da še vedno verjame, da je književnost lahko transformativna, da bralca spodbuja, naj sprejme preteklost, verjame v bodočnost. Mar ni za pisce romanov pisanje pravzaprav edina mogoča vera? Odraščala je na območju, ki se geografsko zareza v Alpe in Dolomite, a še usodneje so jo določili vbodi zgodovine – in Furlanija je z njimi posejana na gosto. »V Milanu mi po več kot dvajsetih letih tu in tam, največkrat z žlehtnobo v srcu, kdo reče, da sem montanara – hribovka. In ima prav, za vedno bom hribovka.« Tako kot njena Irma v Hudičevem ogrinjalu, ki se nikdar zares ne more izruvati iz svojih čedajskih korenin. Za mestne manire bo vedno imela prevelike robate dlani, premočna bedra – in takšna je tudi njena čudovita Furlanija, izraščena iz narave, kjer je reka vedno premrzla, njene skale preveč lepe, preostre, gorske stene bodičaste, dlani jemajoče ... »Furlaniji se geopolitično nihče nikdar zares ni posvečal. Tudi ne v literaturi; zelo malo je piscev, ki so ji namenili črnilo. Čedad je zame svet neskončne lepote in žalosti obenem. Mesto v meni.«

Pripis avtorice:

"Hudičevo ogrinjalo se lahko dogaja samo v Furlaniji, pa ne zato, ker tam živijo osnovna in usodna čustva, temveč ker Furlanija ostaja moja Heimat, čeprav sem globoko hvaležna Milanu, ki mi je pomagal čustveno in profesionalno dozoreti. Furlanskost ni le geografska konotacija, ampak način bivanja, razmišljanja, delovanja, ki globoko zaznamuje v dobrem in slabem. Z dostojanstvom, obzirnostjo, privrženostjo delu, poštenjem, vzdržnostjo, velikodušnostjo kretenj bolj kot besed; pa tudi s pretirano trmoglavostjo, nekakšno topostjo, težavnim prepuščanjem možnosti, da lahko samo si, ne da bi se trudil biti, kar bi moral biti, in z lahkotnostjo, ki je včasih kovačnica najvišjih misli, z občutkom preganjavice, manjvrednosti »sottanov« do »sorestanov«, tistih zgoraj (oziroma preostalega sveta), in vzvišenostjo zaradi otoškosti, zaprtostjo, nezaupanjem do novega, nesramnim zavzemanjem za neodvisnost. Zame je bilo nujno, da je zibel te pripovedi, porojene iz opazovanja, domišljije, misli, tudi nadrealističnih in najpogosteje vzbrstelih zunaj Furlanije, pred filmskimi platni in v knjigah, tisti kraj, ki ga še naprej imenujem dom, čeprav že več kot dve desetletji ne živim več v njem."

Odlomek

Irma se ni opotekla pred krivopeto s kodrastimi lasmi, ki se je vozila na moškem kolesu s sirkovima metlicama namesto koles. Kolesarka čarovnica, mitološka športna žival, je spremljala napis na zidu vile Pogube. Pogledala jo je malone z občudovanjem in ponosom, osupla, da lahko razvname fantazijo portreta, celo karikature. S pogumom, pomešanim z zdravili, je pobrala oranžen kamen s tal, podrgnila po zidu in poravnala čarovničine lase; hotela je tanjše, podobne svojim. Potem je preskočila na risbice pajkcev, narisanih na pločniku od hiše vse do postaje, bili so kot delci risanke ali kvadratki pri človek, ne jezi se. Le nov napis »KRIVOPETA, SPODILI TE BOMO, OD KODER SI PRIŠLA« na zidu razpadajoče tovarne je v njeni glavi sprožil ples teka z ovirami; vsiljeval ji je misli, ki so se piramidasto oprijemale druga druge.

Medijski odzivi

"Čedad je moje skrivnostno mesto. Mesto v meni."
- Cristina Battocletti v intervjuju s Patricijo Maličev, Delo

»Sredi furlanščine sem odrasla, a se je nikdar nisem učila. V sedemdesetih, času mojega otroštva, je prevladovala, zdaj vemo, zgrešena misel, da bi učenje furlanščine lahko negativno vplivalo na pravopisno zapisovanje italijanščine. Furlanščino razumem, zame predstavlja temen vodnjak brez dna, podobno kot čustvovanje samo ...«
- Cristina Battocletti v intervjuju s Patricijo Maličev, Delo

"Politiki, ki mislijo, da je kultura ničvredna, bodo ubili narod"
- Cristina Battocletti v intervjuju s Kristino Božič, Večer

"Odšla sem do Nadiže in tam brala, to je bil del mojega otroštva."
- Cristina Battocletti v pogovoru s Tadejem Košmrljem, Val 202

"Ko sem v Furlaniji obiskovala osnovno šolo, si slovenska sošolka iz Benečije v javnosti ni upala govoriti slovensko."
- Cristina Battocletti v pogovoru z Juretom Aleksičem, Zarja

"Popolno bralno razkošje, okronano s fantastičnim prevodom vsestranske ustvarjalke Patricije Maličev!"
- Vesna Sivec Poljanšek, Bukla

"Hudičevo ogrinjalo je zgoščena pisava, ki rada premešča in zabrisuje neposredne namige in zato toliko bolj deluje podtalno in sugestivno. Poleg Irme sta v glavni vlogi še samo mesto Čedad in regija, ki se boči nekam proti slovenski meji in čez, in skoraj tipično je, da Irme mesto ne spusti."
- Matej Bogataj, Mladina

- Cristina Battocletti o romanu Hudičevo ogrinjalo v oddaji Kultura, TV Slovenija

Avtor: Cristina Battocletti
Soustvarjalci: Spremna beseda: Patricija Maličev
Oblikovanje knjižnega ovitka: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741099
Jezik: slovenski