Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
IZPOVEDI EKONOMSKEGA MORILCA (E-KNJIGA) (J. Perkins)
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

IZPOVEDI EKONOMSKEGA MORILCA (E-KNJIGA) (J. Perkins)

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Zaloga: Na zalogi

Nadroben vpogled v prikrite mehanizme velikega imperija. Resnična zgodba o vrsti dramatičnih političnih zasukov, kakor jim je dirigirala supervelesila. Kakšne vse so perfidne poti, če naj se zgodi padec iranskega šaha ali panamskega predsednika? Kako so krojili invazijo na Irak?

Redna cena: 9,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 7,99 € (80%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 30. 11. 2012

Zbirka Dokumenta
e-Knjiga

Podrobnosti

Nadroben vpogled v prikrite mehanizme velikega imperija. Resnična zgodba o vrsti dramatičnih političnih zasukov, kakor jim je dirigirala supervelesila. Kakšne vse so perfidne poti, če naj se zgodi padec iranskega šaha ali panamskega predsednika? Kako so krojili invazijo na Irak?

"Dandanes gledamo posledice tega, da je sistem ušel izpod nadzora. Vodstva naših najbolj cenjenih podjetij za skoraj suženjske plače zaposlujejo ljudi, da v azijskih 'mučilnicah' garajo v nečloveških pogojih. Naftne družbe v reke deževnega pragozda brezobzirno spuščajo strupe, s čimer zavestno pobijajo ljudi, živali in rastline ter izvršujejo genocid nad starodavnimi kulturami. Farmacevtska industrija milijonom z virusom HIV okuženih Afričanov odreka rešilna zdravila. Dvanajst milijonov družin v naših Združenih državah se sprašuje, kako bodo prišli do naslednjega obroka. Energetika ustvarja enrone. Računovodstvo ustvarja andersene. Razmerje med petino svetovnega prebivalstva v najbogatejših državah in petino v najrevnejših po prihodku je naraslo s 30 : 1 leta 1960 na 74 : 1 leta 1995. ZDA za vojno v Iraku porabijo več kot 87 milijard dolarjev, Združeni narodi ocenjujejo, da bi z manj kot polovico te vsote vsem ljudem na svetu lahko zagotovili čisto vodo, ustrezno prehrano, higienske razmere in osnovno izobrazbo."

V vznemirljivi osebni izpovedi avtor opisuje svoj osebnostni premik od ustrežljivega služabnika imperija do izpostavljenega zagovornika pravic zatiranih. Potem ko ga je najprej v svoje vrste izbrala ameriška Agencija za nacionalno varnost, je s plačo mednarodnega svetovalnega podjetja prepotoval svet: Indonezijo, Panamo, Ekvador, Kolumbijo, Savdsko Arabijo, Iran in druge strateško pomembne države. Njegova naloga je bila ob zatrjevanju, da bo to zmanjšalo revščino, uvajanje politik, ki podpirajo interese ameriške korporacije (koalicije vlade, bank in korporacij), torej politik, ki so ohladile odnose s številnimi državami in na koncu privedle do 11. septembra in naraščajočega protiamerikanizma. Čeprav je izvirno izšla pri manjšem neodvisnem založniku, se je povzpela v vrh najbolje prodajanih knjig v ZDA (lestvica NYT) in še zdaj močno odmeva po svetu.

Odlomek

Ob spretnosti gradnje tega sodobnega imperija se lahko rimske centurije, španski konkvistadorji in evropske kolonialne sile osemnajstega in devetnajstega stoletja samo skrijejo. EM-ji smo premeteni; naša učiteljica je bila zgodovina. Danes s seboj ne prenašamo mečev. Ne nosimo oklepov ali uniform, po katerih bi se ločili. V državah, kot so Ekvador, Nigerija in Indonezija, se oblačimo kot lokalni učitelji in trgovci. V Washingtonu in Parizu smo videti kot vladni birokrati in bankirji. Delujemo ponižni, običajni. Obiskujemo gradbišča in se sprehajamo po obubožanih vaseh. Deklariramo se za altruiste, za lokalne časopise govorimo o čudovitih človekoljubnih rečeh, ki jih počnemo. Konferenčne mize vladnih odborov zasipamo s preglednicami in finančnimi projekcijami in na Harvard Business School predavamo o čudežih makroekonomije. Delujemo javno, neprikrito. Tako se vsaj prikazujemo in kot take nas sprejemajo. Tako sistem deluje. Redko naredimo kaj nezakonitega, saj sistem sam temelji na zvijači in sistem je po definiciji legitimen.

Medijski odzivi

Ekskluzivni intervju z Johnom Perkinsom v Nedeljskem dnevniku.

"Bomba! Eden redkih primerov, ko spregovori glas globoko vkopanega v vladno, korporacijsko imperialno strukturo, da bi jasno in nedvoumno razkril načine notranjega delovanja. Delo izjemnega uvida in moralnega poguma."
- John E. Mack, Pulitzerjev nagrajenec in harvardski profesor

"Pogled v svet spletk, ki se bere kot vohunski roman, prikuje nase."
- Library Journal

"Perkins združi briljanco, napetost srhljivke Grahama Greena in redko prednost notranjega človeka, da bi izpovedal resnično, silno, razodevajočo in mrazečo zgodbo, ki pripoveduje s pravimi imeni in poveže prava dejstva."
- David Korten, avtor uspešnice When Corporations Rule the World

"Sam v zarote na svetovni ravni ne verjamem, bolj verjamem v pohlep, neumnost in kratkovidnost, čeprav je gotovo, da so mnogim deželam v razvoju 'razvoj' vsiljevali, pri tem pa jih je zanimalo le, koliko bodo pri tem zaslužili. O tem je bila že pred precej leti napisana knjiga Economic hit man /Izpovedi ekonomskega morilca/. Gre za spomine človeka, ki je počel prav to, vsiljeval za dežele pogubne kredite za razvoj."
- prof. dr. Jože Mencinger

"Srhljiva pripoved Johna Perkinsa, akterja, ki je sodeloval pri ekonomskih in političnih spletkah."
- Jožica Grgič, Delo (Književni listi)

"Da bi lažje razumeli, kaj se danes dogaja okrog nas, kaj nas je pripeljalo v sedanje gospodarsko stanje, iz katerega ni videti rešitve niti na svetovni ravni, zakaj so se tudi naši politiki spremenili v pohlepne osebke, ki sprejemajo razmišljujočim ljudem povsem nedojemljive odločitve in državo ter z njo sodržavljane pehajo v lakoto, obup in brezperspektivnost, je nujno v roke vzeti knjigo Izpovedi ekonomskega morilca, avtorja
Johna Perkinsa."
- Sonja Čujović, Svobodna misel

"Perkins se je pisanja knjige, ki je potem izšla leta 2004, lotil že dobri dve desetletji poprej, potem pa sta ga smrti tedanjih predsednikov Ekvadorja in Paname v strmoglavljenju letal, kar po njegovem mnenju ni bilo naključno, prepričala, da je načrte za knjigo za nekaj časa opustil. Korporacija kot vzrok za mnoge sodobne dramatične konflikte po vsem svetu, vključno z napadom na Iran."
- Samo Rugelj, Bukla

"Avtorjeva osebna izpoved je naletela na naelektreno ozračje svetovne krize, razkrivanja nečednosti oblastnikov in drugih privilegirancev, dosegla pa je široko množico prebujenih in vse manj zadovoljnih bralcev."
- Andrej Predin, Nedeljske novice


"Tudi Izpovedi ekonomskega morilca so več kot nujno čtivo, če se želite razsvetliti, kako se godi svetu po drugi svetovni vojni, zakaj, kako in komu so se nekatere države prodale (tudi našač), kdo so in kako delujejo ekonomski morilci, kdaj in zakaj pridejo za njimi šakali ter kdaj še ameriška vojska, neredko podprta s tujimi vazali (to smo tudi mi)."
- Borut Omerzel, Playboy

"... precej slavna - in nič manj kontroverzna - knjiga Izpovedi ekonomskega morilca, v kateri John Perkins, nekdanji glavni ekonomist pri ameriškem svetovalnem podjetju Main, popisuje delo, lik in življenje ekonomskega morilca."
- Marcel Štefančič jr., Mladina

Intervju z Johnom Perkinsom na italijanski televiziji RAI 3.

"Čeprav je John Perkins napisal in izdal zanimivo knjigo pred desetimi leti /…/, je njena vsebina v luči privatizacije slovenskih državnih podjetij in bank še vedno aktualna."
- E. L., Bančni vestnik

Avtor: John Perkins
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tadeja Ivančič
Oblikovanje naslovnice: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742584
Jezik: slovenski
Datum izida: 30. nov. 2012