Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Iztrebite vse divjake
18.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Iztrebite vse divjake

Odiseja nekega moža v srce teme in izvori genocida v Evropi

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Alenka Ropret

Redna cena: 18,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 10,95 € (58%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Ko sledimo korakom evropskih raziskovalcev, misijonarjev, politikov in zgodovinarjev v Afriki od poznega 18. stoletja naprej, avtor hkrati preko svojega potovanja v Saharo razkriva korenine genocida.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 01. 2009

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg: 176 strani

Format: 240 mm x 160 mm

Podrobnosti

Sven Lindqvist je študijo temne evropske zgodovine v Afriki ter študijo izvora genocida utemeljil na romanu Josepha Conrada Srce teme, od koder prihaja tudi naslovni citat. S knjigo nas popelje na vnemirljivo potovanje po kolonialni preteklosti, prepleteno s sodobnim potopisom. Ko sledimo korakom evropskih raziskovalcev, misijonarjev, politikov in zgodovinarjev v Afriki od poznega 18. stoletja naprej, avtor hkrati preko svojega potovanja v Saharo razkriva korenine genocida.

Lindqvist z elegantnimi potezami umetnika na najpreprostejši način razkrinka aroganco stebrov evropske nadutosti in skrite sebične motive. Nazorno pokaže, kako so v vseh vojnah med tako imenovanimi civiliziranimi in divjaki Evropejci zmagovali zaradi premoči v novi tehnologiji množičnega ubijanja, predvsem pa s silo neskončnega pohlepa, ki je od začetka evropske ekspanzije na ostale kontinente pred pol tisočletja neposredno povzročila smrt vsaj petdeset milijonov staroselcev, kar pomeni, da smo Evropejci odgovorni za največjo katastrofo v zgodovini človeštva. (Tomo Križnar, odlomek iz spremnega zapisa h knjigi)

Odlomek


Že sedaj veste dovolj. Jaz tudi. Ni znanje tisto, kar nam manjka. Manjka nam pogum, da bi razumeli tisto, kar vemo, in iz tega oblikovali sklepe.
- Sven Lindqvist (odlomek iz knjige)

Medijski odzivi

"Na nadvse luciden način in v preprostem jeziku bralca sooči s tistim, kar zgodovinski učbeniki in mediji zamolčijo. Ali še slabše - pozabijo."
- Ana Schnabl, intervju v Dnevniku

"Želel sem postati priča krutostim in masakrom ter o tem govoriti svetu."
- Sven Lindqvist, intervju v Indirektu

"Nič ni pozabljeno ... Sven Lindqvist, Šved, ki je analiziral početje evropskih kolonialnih držav zadnjih tristo let in prikazal tudi razvoj antropologije kot orodja Zahoda pri kolonizaciji, in tudi, kako so se percepcije spreminjale v razumevanju tujih kultur. Pokaže, zakaj smo rasisti, zakaj mi vidimo, da je naša kultura superiorna, zakaj mislimo, da je naša vera več vredna od drugih, zakaj mislimo, da so naše vrednote boljše od nekih pigmejskih, aboriginskih, indijanskih, eskimskih."
- Tomo Križnar (v oddaji Večerni gost na TV Slovenija)

"V svojem izjemno vplivnem delu ... zapiše, da so se fantazije o ne samo beli superiornosti, temveč dejanskem iztrebljanju t. i. manj pomembnih ras, globoko ukoreninile v evropski kolonializem in rasistično ideologijo, ki se je osrediščila v holokavstu."
- Nika Vistoropski, intervju v Delovi prilogi Ona

"Lindqvist potuje po Afriki ter z analizo romana Josepha Conrada Srce teme in družbenih okoliščin v drugi polovici 19. stoletja poskuša doumeti razloge za brutalnost belcev na črnem kontinentu."
- Samo Rugelj, Vikend

"Izjemno delo."
- Andrej Predin, Slovenske novice

"Le kdo drug bi si lahko domislil, da bi se filozofskega poizvedovanja o izvoru evropskega genocida lotil tako, da bi se s prenosnikom odpravil v srce Afrike Josepha Conradač ... Zasnovane so s skrbjo in pozornostjo pisatelja. "Iztrebite vse divjake" je vsekakor resno delo, vendar se zaradi svoje živahnosti in humorja pred nami odvija kot detektivska zgodba."
- Richard Gott, the Guardian

"Ta knjiga je pomembna ... morali bi jo prebrati mi, naši voditelji in vsi, ki jim slepo sledijo ... vsebuje sporočilo za našo prihodnost."
- The Guardian

"V osebnem razvoju pisatelja, romarja v Afriki ob koncu 20. stoletja, začutimo katastrofalne posledice evropskega imperializma. Lindqvistove osupljive povezave preko časa in kultur in njegovo skopo odmerjeno prozno pisanje v bralcu zbudijo grozo, premislek in hvaležnost."
- David Levering Lewis

"To je zapis z vestjo, ki ponovno dokazuje, da ima potopis izjemne in provokativne zmožnosti."
Sunday Times

"Pri njem zaznamo odločenost, da ne zapravi niti sekunde, besede ali diha pri sprejemanju poti pred sabo. Celo kadar zaide vstran, da bi razpravljal o piscih potopisov, kot sta Pierre Loti in Isabelle Eberhardt, ali o delih Daudeta, Gautierja, Maupassanta in Flauberta, obstaja vsiljena samodisciplina, ki njegovemu pisanju zagotavlja varčnost življenjskega pomena."
- African Business

"Iztrebite vse divjake" Svena Lindqvista, ki je stlačena na spodnjo polico razdelka za potovanja po Afriki, bi morala stati na isti polici kot Saidov Orientalizem. To je celo bolj neposreden, bolj strasten zapis."
- New Internationalist

"Lindqvistova vznemirljiva in izjemna zgodovinska raziskava si zasluži, da bi jo vzeli v roke v tisočih razredov."
- Village Voice

"Lindqvist jasno pokaže, da do koraka od tradicionalnih pokolov do "končne rešitve" ni prišlo, dokler se antisemitizem ni srečal z viktorijansko rasno teorijo in tradicijo imperialističnega širjenja, posebej v Afriki."
- Literary Review

"Lindqvist je dobro preučil zgodovino. Redki so avtorji, ki njene lekcije znajo povezati s sedanjim stanjem s tako močjo in moralno prepričljivostjo. Ta kratka in izjemno vznemirljiva knjiga si zasluži mnogo številčnejše občinstvo, kot ga je do sedaj privabila."
- www.esterrepublic.com

"Lindqvist na podlagi neposrednih tiskanih virov iz tega obdobja ter z vpletanjem podatkov o Conradu pokaže, da je takrat obstajalo neverjetno sozvočje med jezikom, ki so ga uporabljali zagovorniki kolonializma, in jezikom, ki ga je Conrad uporabil za blazne Kurtzove blodnje. Lindqvist zaključi, da je bil viktorijanski kolonialni rasizem predhodnik nacističnega iskanja Lebensrauma in iztrebljanja Judov."
- James Harkin, New Statesman

Avtor: Sven Lindqvist
Soustvarjalci: Lektoriranje: Tina Volarič
Oblikovanje naslovnice: Matevž Medja
Avtorica dodatnega besedila: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767187
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. jan. 2009