Brezplačna dostava nad 35 €
Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija
Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija

Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija

Avtor: Julian Assange Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Erik Majaron

Izjemno in po krivici spregledano delo o morda najvplivnejši osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeku, ki je zamajal imperij. Biografija, ob objavi katere je Roger Waters, frontman Pink Floydov, izrekel naslednje besede: "Sram me je, da sem Anglež. Juliana Assangea pred našimi očmi ubijajo."

14,32 € - 30,00 €
Redna cena: 17,96 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 17,96 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij. 

  Knjiga je podrobna prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodne procesae, zatem pa tudi študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks. Nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O'Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved.

  Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate avtorjevemu nasprotovanju navkljub knjigo vseeno odločila priobčiti. Založba Sanje je tedaj iz lojalnosti do Juliana tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo odločil tudi zato, ker mu avtorizacija in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo na knjigo ponovno natančno prebrali, jo zagledali v novi luči ter prepoznali njeno izjemno vrednost.

  Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini, ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani zapor v Veliki Britaniji, zloglasni Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev.

  Na Sanjah smo prepričani smo, da gre za izjemno pomembno knjigo, ki nam pomaga razumeti etični naboj in neodložljivo nujnost boja proti korporativizmu, korupciji, neoliberalizmu, ki zadobiva vse bolj odkrite oblike fašizma brez primere.

  Nekaj poglavij iz knjige:
  Samotnež
  Magnetni otok
  Beg
  Moj prvi računalnik
  Cypherpunk
  Obtoženi
  Matematična pot v prihodnost
  Rojstvo Wikileaksa
  Svet, ki je vstal iz hladnosti
  Islandija
  Kolateralni umor
  Vsi urednikovi ljiudje

  Kri
  Cablegate
  Dodatek: Tajni dokumenti (The Leaks)

  Podrobnosti
  Datum izida 11/20/0002
  Format (mm) 160 x 240
  Obseg (št. strani) 340
  ISBN /
  Prevod Erik Majaron
  Urednik Rok Zavrtanik
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Do mojega šestnajstega rojstnega dne je računalnik že postal moja zavest. Pomenil je začetek novega življenja. Saj ne, da prejšnje življenje ne bi imelo svojih čarov – imelo jih je in jih ima še vedno – a v nekem smislu je bil zdaj računalnik tisti, s katerim sem govoril, pravzaprav sem govoril skozenj in tako segel onkraj vseh lokalnih zadev do točke večnosti, kjer se individualna osebnost razblini v zgodovino. Pozneje je vprašanje osebnega značaja, mojega osebnega značaja, obsedalo mnoge novinarje. Sem vzvišen ali nor, brezskrben ali manipulativen, občutljiv ali debelokožen ali tiranski? Toda oseba, o kateri so govorili, je bila v njihovih glavah. Živela je v njihovi domišljiji. Skušal sem le opravljati svoje delo  pod pritiskom in se sploh nisem dosti zavedal sebe – vsaj ne tako, kot mi pripisujejo. Danes imajo ljudje radi igro osebnega značaja in mislijo, da je vse telenovela. Vendar stojim za tem, ko rečem, da je moj 'jaz' nekje zadaj, za menoj. Ob računalniku in vseživljenjskem projektu človek nehote neha brezplodno begati sem ter tja za zadovoljitev malega jaza. Namesto tega se razblini v nečem večjem in temu služi po svojih najboljših močeh.

  Morda je to generacijska zadeva. Nekateri tega ne dojamejo. Hočejo te stlačiti v svoje stare namišljene kategorije. Verjamejo, da si Billy the Kid ali dr. No, Robin Hood ali dr. Strangelove. Jaz pa menim, da se je v poznih osemdesetih letih 20. stoletja pojavila generacija, ki je razmišljala drugače. Že v mladosti so računalniki močno vplivali na nas. Nismo razmišljali o »individualnosti«, temveč o »nas«; če je bilo mogoče, pa celo o »nas in njih«. Klišejska slika je prikazovala dolgočasnega računalniškega zanesenjaka v sobi, odrezanega od sveta. V resnici so bili mladi pred televizijskimi zasloni tisti, ki so bili odrezani od sveta, pasivni, osamljeni. Morda smo bili res pokonci vso noč, a najboljši med nami smo bili zaposleni z ustvarjanjem tega, kar smo gledali.

  Julian Assange

  Poglej si ostala dela