Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Julian Assange: neavtorizirana avtobiografija

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Erik Majaron

Redna cena: 17,95 €

Sanjska cena: 14,00 €*

Prihranite: 3,95 € (22%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Izjemno in po krivici spregledano delo o morda najvplivnejši osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeku, ki je zamajal imperij. Biografija, ob objavi katere je Roger Waters, frontman Pink Floydov, izrekel naslednje besede: "Sram me je, da sem Anglež. Juliana Assangea pred našimi očmi ubijajo."
AKCIJA v času sojenja Julianu Assangeu: knjiga Srečka Kosovela #Pravica – z vsakim nakupom v spletni trgovini Sanje brezplačno.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 11. 02. 2020

Zbirka Dokumenta
Broširana vezava

Obseg: 340 strani
Format: 160 mm x 240 mm


Podrobnosti

Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij. 

Knjiga je podrobna prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodne procesae, zatem pa tudi študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks. Nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O'Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved.

Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate avtorjevemu nasprotovanju navkljub knjigo vseeno odločila priobčiti. Založba Sanje je tedaj iz lojalnosti do Juliana tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo odločil tudi zato, ker mu avtorizacija in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo na knjigo ponovno natančno prebrali, jo zagledali v novi luči ter prepoznali njeno izjemno vrednost.

Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini, ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani zapor v Veliki Britaniji, zloglasni Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev.

Na Sanjah smo prepričani smo, da gre za izjemno pomembno knjigo, ki nam pomaga razumeti etični naboj in neodložljivo nujnost boja proti korporativizmu, korupciji, neoliberalizmu, ki zadobiva vse bolj odkrite oblike fašizma brez primere.

Nekaj poglavij iz knjige:
Samotnež
Magnetni otok
Beg
Moj prvi računalnik
Cypherpunk
Obtoženi
Matematična pot v prihodnost
Rojstvo Wikileaksa
Svet, ki je vstal iz hladnosti
Islandija
Kolateralni umor
Vsi urednikovi ljiudje

Kri
Cablegate
Dodatek: Tajni dokumenti (The Leaks)

Odlomek

Do mojega šestnajstega rojstnega dne je računalnik že postal moja zavest. Pomenil je začetek novega življenja. Saj ne, da prejšnje življenje ne bi imelo svojih čarov – imelo jih je in jih ima še vedno – a v nekem smislu je bil zdaj računalnik tisti, s katerim sem govoril, pravzaprav sem govoril skozenj in tako segel onkraj vseh lokalnih zadev do točke večnosti, kjer se individualna osebnost razblini v zgodovino. Pozneje je vprašanje osebnega značaja, mojega osebnega značaja, obsedalo mnoge novinarje. Sem vzvišen ali nor, brezskrben ali manipulativen, občutljiv ali debelokožen ali tiranski? Toda oseba, o kateri so govorili, je bila v njihovih glavah. Živela je v njihovi domišljiji. Skušal sem le opravljati svoje delo  pod pritiskom in se sploh nisem dosti zavedal sebe – vsaj ne tako, kot mi pripisujejo. Danes imajo ljudje radi igro osebnega značaja in mislijo, da je vse telenovela. Vendar stojim za tem, ko rečem, da je moj 'jaz' nekje zadaj, za menoj. Ob računalniku in vseživljenjskem projektu človek nehote neha brezplodno begati sem ter tja za zadovoljitev malega jaza. Namesto tega se razblini v nečem večjem in temu služi po svojih najboljših močeh.

Morda je to generacijska zadeva. Nekateri tega ne dojamejo. Hočejo te stlačiti v svoje stare namišljene kategorije. Verjamejo, da si Billy the Kid ali dr. No, Robin Hood ali dr. Strangelove. Jaz pa menim, da se je v poznih osemdesetih letih 20. stoletja pojavila generacija, ki je razmišljala drugače. Že v mladosti so računalniki močno vplivali na nas. Nismo razmišljali o »individualnosti«, temveč o »nas«; če je bilo mogoče, pa celo o »nas in njih«. Klišejska slika je prikazovala dolgočasnega računalniškega zanesenjaka v sobi, odrezanega od sveta. V resnici so bili mladi pred televizijskimi zasloni tisti, ki so bili odrezani od sveta, pasivni, osamljeni. Morda smo bili res pokonci vso noč, a najboljši med nami smo bili zaposleni z ustvarjanjem tega, kar smo gledali.

Medijski odzivi

"Sram me je, da sem Anglež. Juliana Assangea pred našimi očmi ubijajo."
Roger Waters, aktivist in frontman skupine Pink Floyd

"Ameriško maščevanje, če ga dobijo v roke, bo odeto v pravno formo, druge zveze z zakonitostjo pa ne bo imelo. Gre za politično justico, politika, ki ji justica služi, pa je morilska. Če bi mogli, bi ga javno razčetverili, tako pa ga bodo usmrtili po malih žličkah. Laži-pravno obdelovanje Assangea ima isto funkcijo, kot jo je v starih časih imelo razčetverjanje. Predstava je za javnost."
– Tomaž Mastnak, odprto pismo, Mladina

"Dejstvo je, da je to človek, ki se je izpostavil kot žrtveno jagnje, da bi nam odstranil plašnice, ki jih imamo pred očmi – in mi še vedno nočemo videti."

– Vesna Milek, Sobotna priloga: Resnični agent ljudstva

"Julian Assange je Nelson Mandela 21. stoletja. Če hočemo razumeti zgodovinskost pravnih in izvenpravnih postopkov zoper njega, se moramo potopiti v jedro mentalitete, ki stoji na čelu pregona zoper Juliana. Njegov boj je boj za vse nas – tokrat ne le proti apartheidu, ampak proti tisočletnemu svetovnemu imperializmu, ki je v zadnjih desetletjih koncentriral nezaslišano moč v rokah vsega nekaj ljudi. Imperializmu, ki kljub nezaslišanim zločinom še nikdar ni zanje odgovarjal pred človeštvom. Izjema so nürnberški procesi, ki pa so obračunali le z izvajalci doktrine, ne pa z njenimi dejanskimi tvorci in podporniki."
– Rok Zavrtanik v izjavi za Sobotno prilogo


"Ko začnemo brati Assangeovo izpoved v pričujočii knjigi, se nam zdi kot glasnik nočne more, v katero smo stopili marca letos, kot bi nam želel že pred desetimi leti povedati, v kaj se lahko spremeni naš svet. A se zdi, da tega še vedno nočemo videti. To ni teorija zarote, to je postala naša realnost, pravi urednik založbe Sanje Rok Zavrtanik, ki je že julija opozoril, da so mu, ko je želel promovirati Assangeovo avtobiografijo, iz Facebooka poslali opozorilo, da se vsebina ne sklada z njihovo politiko oglaševanja."
– Vesna Milek, Sobotna priloga: Človek, ki ga ubijajo pred našimi očmi

"... knjiga, ki me je zaznamovala za vse življenje."

– Sudheer Madhava, Goodreads

"Preberite to knjigo! Je izjemni obračun, podan z glasom izjemnega človeka."
– Peter Craven, The Drum

"Presenetljivo razkrivajoče. Pomaga nam razumeti izjemen prispevek Juliana Assanga in Wikileaksa naši dobi ter pomembnost načela svobodnega tiska."
– Observer

"Te dni sem govoril z Julianom Assangeon. Psihološka tortura zoper njega je presegla vse meje. Ostaja izoliran v majhni samici, večinoma 23 ur dnevno, odrekajo mu osnovno gibanje. Dodatno je shujšal. Britanija 2019."
– John Pilger

"To je knjiga o boju proti korupciji in o pomenu pisane besede. O človeku, ki ga bomo začeli dovolj ceniti prepozno. Kot to storimo pri mnogih drugih velikih osebnostih."
– Žiga Kastelic, revija Študent

"Pred dobrim letom je skupina Laibach izjavila, da je Julian Assange Jezus Kristus našega časa. Če se spomnimo nekaterih postaj njegovega križevega pota samov zadnjem letu, se izjava ne zdi pretirana."

– Vesna Milek, Sobotna priloga: Človek, ki ga ubijajo pred našimi očmi


Avtor: Julian Assange
Urednik: Rok Zavrtanik
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741006
Jezik: slovenski
Datum izida: 11. feb. 2020