Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Julian Assange – neavtorizirana avtobiografija
19.2 EUR Zaloga: Na zalogi

Julian Assange – neavtorizirana avtobiografija

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod:

Redna cena: 24,00 €

Akcijska cena: 19,20 €

Izjemno in po krivici spregledano delo morda najvplivnejše osebnosti našega časa na zahodni polobli: človeka, ki je zamajal imperij. 

Knjiga je podrobna, prvoosebna pripoved, v kateri avtor predstavi svoje nenavadno otroštvo, dobo odraščanja, v kateri se je razvil v vrhunskega hekerja, svoje prve aretacije in sodnega procesa, zatem študija in postopnega razvoja ideje, ki je danes znana pod razvpitim imenom Wikileaks.

Knjiga je nastala na podlagi niza intervjujev, ki jih je z avtorjem posnel ugledni škotski pisatelj Andrew O'Hagan. Kot je splošno znano, je Julian leta 2011, tik pred objavo knjige, odstopil od avtorizacije in s tem dovoljenja za objavo – s pojasnilom, da gre za preveč osebno izpoved. 

Ker je bila pogodba že podpisana in honorar že izplačan, se je založba Canongate, avtorjevemu nasprotovanju navkljub, odločila knjigo vseeno priobčiti.
Založba Sanje je tedaj, iz lojalnosti do Juliana, tudi sama odstopila od namere, da v slovenščino prevede in objavi knjigo. Šele leta kasneje smo izvedeli, da se je Julian za to drzno potezo, med drugim, odločil tudi zato, ker mu avtorizacije in objava dela lahko škoduje pri sodnih postopkih, ki jih zoper njega razpisujejo predstavniki prav tistih držav, katerih osupljivo koruptivnost in kriminalno delovanje je Wikileaks razkrival. Tako smo knjigo prvič podrobno in z novimi očmi prebrali ter prepoznali njeno izjemno vrednost. 

Po dramatičnem dogajanju v Veliki Britaniji – sramotni aretaciji Juliana Assanga v Ekvadorski ambasadi, ki predstavlja dejanje brez presedana v zgodovini ter po njegovem zaprtju v najbolj varovani, zloglasni zapor Belmarsh – smo se odločili, da knjigi kar najhitreje utremo pot do bralcev. 

Prepričani smo, da gre za izjemno pomembno knjigo, ki nam pomaga razumeti etični naboj in neodložljivo nujnost boja proti korporativizmu, korupciji, neoliberalizmu, ki zadobiva vse bolj odkrite oblike fašizma brez primere. 

Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 11. 2019

Zbirka Dokumenta Format: 16 x 24 cm Obseg: okrog 340 strani Trdo vezana knjiga

Podrobnosti

Nekaj poglavij iz knjige:

– Samotnež

– Magnetni otok

– Beg

– Moj prvi računalnik

– Cypherpunk

– Obtoženi

– Matematična pot v prihodnost

– Rojstvo Wikileaksa

– Svet, ki je vstal iz hladnosti

– Islandija

– Kolateralni umor

– Vsi urednikovi ljiudje

– Kri

– Cablegate

Dodatek: Tajni dokumenti (The Leaks)

Medijski odzivi

... knjiga, ki me je zaznamovala za vse življenje. – Sudheer Madhava, Goodreads Preberite to knjigo! Je izjemni obračun glasu izjemnega človeka. – Peter Craven, The Drum Presenetljivo razkrivajoče. Pomaga nam razumeti izjemen prispevek Juliana Assanga in Wikileaksa naši dobi ter pomembnost načela svobodnega tiska. – Observer
antikvariat: brez
Avtor: Julian Assange
Urednik: Rok Zavrtanik
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. nov. 2019