Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Kako ostanem lepa in mladostna
4.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Kako ostanem lepa in mladostna

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 4,99 €

Sanjska cena: 4,49 €*

Prihranite: 0,50 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 26. 11. 2012

Faksimile izdaje iz leta 1953
Broširana vezava, 40 strani
Format: 200 x 120 mm
Zbirka SANJE

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Če imaš še toliko dela, pa le vsak dan pometaš svoje stanovanje, vsaj enkrat tedensko ga temeljiteje počistiš, vsaj vsako pomlad in jesen ga do kraja pregledaš, pobrišeš prah in umiješ to in ono. A tvoj obraz in tvoje telo - je to mar manj vredno od tvojega stanovanjač
     Naprednejši narodi so že zdavnaj spoznali prednosti negovane zunanjosti, pri nas so pa še vedno nekatere ženske tako kratkovidne, da so ponosne na svojo zanemarjenost, češ: naj le vsi vidijo, koliko dela in skrbi imam. Vidijo in vedó - toda ne misli, da zbudiš s takim ravnanjem spoštovanje in občudovanje. Prej nasprotno.
     Ne izgovarjaj se, da je lepota prirojena in da ne moreš nič zato, če nisi kot filmske zvezde. Tega od tebe tudi nihče ne zahteva. Ne izgovarjaj se, da si s službo, gospodinjstvom in materinstvom več kot prezaposlena: če veš, kako in kaj, porabiš za nego svoje zunanjosti dnevno nekaj minut, ki si jih boš gotovo rada pritrgala in ki se ti bodo bogato obrestovale že v prijetni zavesti, da si kljub vsem naporom, ki jih zahteva sodobno življenje od žene, negovana ter - mnogo mlajša, kot si v resnici. In življenje ti bo nenadoma postalo nekam lažje!
     Zakaj ne bi sama bila med ženskami, ki imajo v zavesti svoje negovane zunanjosti miren, samozavesten nastop in vedno smehljajoče se liceč
     Seveda: vsaka šola nekaj stane. Tudi ta šola te bo sprva stala kar dovolj časa, potrpljenja in vztrajnosti. Toda pridobila boš znanje, ki ti bo vse življenje koristilo. Zato pogumno na delo!

Tako je v uvodu knjižice, ki jo je leta 1953 priobčil Slovenski knjižni zavod, svoje tovarišice razsvetljeno nagovorila Nada Novak.

Faksimile izdaje iz leta 1953
tudi šest desetletij pozneje brez dlake na jeziku prinašajo zimzelena Navodila za vsakodnevno nego, Krepitev obraznih mišic, Še nekaj drobnih nasvetov in Vsakodnevne telesne vaje, kot so nanizana poglavja v knjižici.

Prisrčno darilo za (lepe in mladostne) dame!

Odlomek

L e n o b a,   v   t e l e s n e m   a l i   d u š e v n e m   s m i s l u   j e   t v o j   z a g r i z e n i   s o v r a ž n i k. Če tiči v kosteh, je morda bolezenski pojav; v tem primeru čim prej k zdravniku! Napram podedovani ali privzgojeni lenobi pa se le borimo kar same! Premisli trezno, in jasno ti bo, da telesna ali duševna lenoba nikdar ne more biti privlačna - in da bi postala še bolj privlačna, zato si si vendar kupila to knjižico - ni resč

Medijski odzivi

Knjiga je dokaz, da so že naše mamice in babice poznale številne skrivnosti, kako ohraniti sveže telo in obraz tudi v sivih letih. Njihovi recepti so precej preprostejši od novodobnih in ne prav poceni tretmajev.
- Urška Krišelj Grubar, Jana

Zdi se neverjetno, a avtorica je v času po drugi svetovni vojni zelo dobro vedela, da so urejenost, svežina in mladosten videz ženske ravno tako pomembni za njen ugled v družbi kot urejeno stanovanje (in popolna) družina. /…/ Čudežev ne pričakujte, povsem realni rezultati pa bodo (resnično!) kmalu vidni in zasijale boste tudi od znotraj.

- Mija Nak, Lepa & zdrava


Napotki gospe Novak oziroma Rudolf pa niso nobene staromodne žavbice, ki jim je potekel rok trajanja, temveč so aktualni še danes, poleg tega je bila knjižica s tem, ko je polagala ženskam na srce, naj se ne zanemarijo, za tisti čas kar malce kontroverzna, nenazadnje je bila povprečna Slovenka v petdesetih letih prejšnjega stoletja prej sramežljiva delavka, gospodinja in mati kot fatalna Marilyn Monroe.

- Katja Petrovec, Nedeljski dnevnik

Avtor: Zdenko Roter
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Založba: Sanje
ISBN: 978-961-274-171-6
Jezik: slovenski
Datum izida: 26. nov. 2012