Brezplačna dostava nad 35 €
Kje si, prelepi svet?
Kje si, prelepi svet?

Kje si, prelepi svet?

Avtor: Sally Rooney Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Kje si, prelepi svet je tretji roman irske pisateljske zvezde Sally Rooney, ki velja za glas milenijske generacije in literarni fenomen in se je proslavila kot ena najizvrstnejših sodobnih pisateljic. Prijateljstvo, spolnost, umetnost, vera, moč, hipne odstrnitve ljubezni – vse to so privlačne sile romana, ki ga naseljujejo protagonisti izjemnega uma in ranjenega srca. Vse, kar je med vrsticami, pa je stvar hrepenenja. 

 

 

 

Redna cena: 17,00 € Sanjska cena: 16,15 € Prihranite: 0,85 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida:02. Dec. 2023

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  Kje si, prelepi svet-Broširana
  Ženske sanje
  Redna cena: 17,00 € Sanjska cena: 16,15 € Prihranite: 0,85 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
  +
  TRPEK OKUS KAKIJEV, Z. Pirzad; TV
  60%
  Redna cena: 23,95 € Sanjska cena: 21,56 € Prihranite: 2,39 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
  +
  Brezdomka v Parizu-brosirana
  60%
  Redna cena: 9,99 € Sanjska cena: 8,99 € Prihranite: 1,00 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
  +
  MAGNUS - mv S. Germain
  60%
  Redna cena: 16,00 € Sanjska cena: 14,40 € Prihranite: 1,60 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
  +
  VILA AMALIA, KIOSK, P.Quignard
  50%
  Redna cena: 15,00 € Sanjska cena: 14,26 € Prihranite: 0,74 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).
  =
  Prihranek 37,46 €
  44,48 €

  Kje si, prelepi svet je tretji roman irske pisateljske zvezde Sally Rooney, ki velja za glas milenijske generacije in literarni fenomen. Že pri 26 letih je s prvencem Pogovori s prijatelji navdušila bralce in literarne kritike, samo leto zatem pa je z Normalnimi ljudmi osvojila prvo mesto prodajnih lestvic, pobrala večino pomembnejših književnih nagrad (med drugim nominacija za bookerja), roman je bil uvrščen tudi na seznam stotih najboljših knjig 21. stoletja. 

  V središču romana je zgodba štirih mladih. Fluid šelesti med Alice, ki ji je rojstvo pod srečno pisateljsko zvezdo prineslo denar, hišo ob morju in živčni zlom, in Felixom, ki mu je rojstvo v delavskem razredu prineslo bedno službo v skladišču in prelep glas za petje irskih napevov s sing~song naglasom in pristnim občutkom. Alice povabi Felixa na pot v Rim, od tu naprej so vse poti odprte. Eileen, ki medtem v Dublinu preboleva neuspelo zvezo, pa začne flirtati s Simonom, prijateljem iz otroštva … Roman se delno naslanja na bogato tradicijo pisemskega romana – prijateljici Alice in Eileen po elektronski pošti v kompleksni čustveno-intelektualni korespondenci izmenjujeta poglede na umetnost, naravo prijateljstva, svet, ki ju obdaja, na zapletene ljubezenske odnose, ki se odslikavajo vanju. 

  Prijateljstvo, spolnost, umetnost, vera, moč, hipne odstrnitve ljubezni – vse to so privlačne sile romana, ki ga naseljujejo protagonisti izjemnega uma in ranjenega srca. 

  Vse, kar je med vrsticami, pa je stvar hrepenenja. 

   

   

   

   

  Medijski odzivi

  “Ker besedil pred prevajanjem namenoma, načrtno ne preberem v celoti, sem se ob tem romanu nepričakovano srečala z novimi stilističnimi odtenki in prijemi (kakršnih v prejšnjih dveh romanih Rooneyjeve ni bilo) osupljivo evokativnega učinka. Prav zaradi njih je bila ta tretja knjiga po prevodni plati največji izziv. Mislim pa, da je morda tudi knjiga, ki dokončno dokazuje, da Sally Rooney lahko nagovori – in res nagovarja – vse “generacije”, ne glede na specifične težave “milenijcev”, ki jih sicer nazorno opisuje v svojih delih. Zdi se, da se temeljna človeška hrepenenja – in ranljivost – s tekom zgodovine ne spreminjajo; spreminjajo se le načini in tehnologija komunikacije.”
  – Vesna Velkovrh Bukilica, prevajalka

  "Kadar neka knjiga postane fenomen, jo prebereš s skepso in hočeš razumeti, v čem je skrivnost. In te skrivnosti ne najdeš, skrita je nekje med vrsticami, v neznosni lahkosti nečesa neizgovorljivega."
   – Vesna Milek, Sobotna priloga

  “In potem v meditativnih sedmicah bralske simpatije drsiš skozi roman in premišljuješ: Bi to lahko bil najlepši, najbolj dozorel in najbolj hrepeneč roman Sally Rooney do sedaj?”
  – Andreja Udovč, urednica

  "Najzanimivejši adut Sally Rooney je namreč ravno v tem, da v svojih romanih popisuje milenijsko generacijo, za katero do zdaj ni bilo prostora na seznamih najbolje prodajanih knjig, obenem pa bralcem, ki so morda pričakovali lahkotno razpredanje o minljivih ljubeznih in dekadentnih ekscesih dvajsetletnikov, skoraj mimogrede postreže še z marksističnimi postavkami in političnimi opredelitvami."
  Ana Jurc, MMC

  "Ta kompleksnost, zakrita v povsem nenaporno branje, je nekaj, nad čimer sem navdušen."
  – Tomaž Bešter, Konteksti

  "Rooney je morda glas generacije, predvsem pa se zdi, da smo dobili glas, ki na novo odpira vrata tja, kjer smo mislili, da je že vse povedano in napisano. V svet prijateljstva in ljubezni."
  – Damjan Zorc, Peripetije

  "Sally je milenijka, kar  pomeni, da Sally milenijce šteka, milenijci pa štekamo njo, njene like in njeno knjigo."
  – Mateja Arnež, Pisalnica

  "Navdušena sem nad pisanjem Sally Rooney."
  – Alenka Štrukelj, Literarna lekarna

  "Sally Rooney ni vizualna pisateljica. V njenem pisanju ni osupljivih, izstopajočih opisov, poletov na krilih poetičnosti. Prihaja iz šole povej, ne pokaži: mnogo pogovorov, ki so ključen gradnik romana, je zapisanih v reportažnem slogu, na način je rekel  je rekla."
  The Guardian  Podrobnosti
  Sanjska cena 16,15
  Format (mm) Broširana vezava
  Obseg (št. strani) 125 x 198
  Urednik Andreja Udovč
  ISBN 9789612747343
  Zbirka SANJE roman
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Sally Rooney

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...