Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Dialektika spola
26 EUR Zaloga: Na zalogi

Dialektika spola

Zagovor feministične revolucije

Avtor: | Založnik: *cf

Redna cena: 26,00 €
Dialektika spola: zagovor feministične revolucije danes velja za klasično delo radikalnega feminizma in je stalnica vsakega študija feministične teorije, kljub kanonizaciji pa ohranja svoj radikalni naboj. V tem delu Firestone svojstveno sooča misli Simone de Beauvoir, Karla Marxa, Sigmunda Freuda z zgodovino ameriškega feminističnega gibanja, rasizma, civilnega gibanja ter spolno zaznamovane kulture in umetnosti. Njen eruditski spoj mnoštva virov v sistem mišljenja, oblikovan kot esejistično-teoretsko-literarni manifest, naslavlja razmerje med biološko reprodukcijo, podrejanjem žensk, podrejanjem otrok, rasnimi in razrednimi razmerji moči.
Vprašajte nas

Broširana vezava
Obseg: 344 strani
Format: 135 x 200 mm

Podrobnosti

Vizija konca nuklearne patriarhalne družine in slutnja radikalnih možnosti za spremembo družbenih razmerij in reorganizacijo domačega in mezdnega dela, ki jih razpira sodobna, zlasti reproduktivna tehnologija, botruje naraščajočemu zanimanju za to delo danes, tako v akademskih kot aktivističnih krogih. V času, ko se LGBTQIA aktivistke_i borijo za izenačitev reproduktivnih in civilnih pravic in ko so se ženske primorane bojevati za njihovo ohranjanje, nam Dialektika spola zastavlja vprašanje, ali se nismo nemara prehitro odpovedali resnemu premisleku sorodnih radikalnih poskusov zamišljanja resnično egalitarne prihodnosti.
o avtorici

Shulamith Firestone (1945-2012) je bila feministična aktivistka, teoretičarka, pisateljica in slikarka. V šestdesetih je v Chicagu in New Yorku ustanovila več radikalnih feminističnih skupin in urejala in pisala za različne publikacije o vprašanjih spola, rase, razreda na presečišču družbe, kulture in umetnosti. 1970 je objavila svoje najbolj znano delo, Dialektiko spola, traktat o podrejanju žensk, zgodovini feminističnega gibanja v ZDA in potrebi po feministični revoluciji, ki bi radikalno spremenila vse družbene vezi. Knjiga je nemudoma postala uspešnica. Leta 1998 je objavila zbirko kratkih zgodb Airless spaces (Prostori brez zraka), v katerih se je na pronicljiv način soočila z duševno boleznijo, institucionalizacijo, osamljenostjo, smrtjo in samomorom ter ga prelevila v eksistencialne meditacije o medčloveških odnosih.

Avtor: Shulamith Firestone
Založba: *cf
ISBN: 9789612571016
Jezik: slovenski