Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mario Magajna: fotografo / fotograf
28 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Mario Magajna: fotografo / fotograf

Avtor: | Založnik: Založništvo tržaškega tiska

Redna cena: 28,00 €
Dvojezična slovensko-italijanska publikacija, je posvečena Mariu Magajni, neutrudnemu pričevalcu še danes vznemirljivega in privlačnega povojnega obdobja tržaške zgodovine. Še premalo cenjenemu soustvarjalcu slovenske, italijanske in evropske fotografije, z namenom, da širši javnosti končno ponudimo izbor iz njegove bogate zbirke in se mu primerno oddolžimo za izreden arhiv podob, ki nam ga je zapustil.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Broširana vezava
Obseg: 177 strani
Format: 195 mm x 135 mm

Podrobnosti

»Poklic fotoreporterja je lep. Omogoča ti, bolje, sili te, da si vedno v 'areni življenja', da si osebno sredi dogajanja, saj ti ne sme uiti noben dogodek, ki je vreden posnetka. Če pri tem nisi tenkočuten ali če čakaš, da ti bo vse 'padlo z neba', je bolje, da se opredeliš za kak drug poklic.«
To so besede Maria Magajne (Trst, 1906–2007), fotoreporterja Primorskega dnevnika, časopisa Slovencev v Italiji, ki izhaja v Trstu.

Kot radoveden in strasten fotograf – njegov arhiv šteje 260.000 podob – je dokumentiral najbolj pomembne dogodke modernega Trsta. Med burnimi povojnimi leti, za časa sindikalnih bojev, demonstracij za pravice Slovencev, političnih sporov je bil Magajna vedno v ospredju. V mestu, ki je naglo spreminjalo svoj obraz, je njegovo delo bilo tudi manifest, kar pa ga ni oviralo pri ustvarjanju izredno prefinjenih posnetkov.

Portreti otrok in neznanih telovadcev, filmske zvezde, politiki in športni prvaki, stari poklici in nove navade, urbane perspektive in prisrčni izseki iz kmečkega sveta, ki ga ni več: knjiga z več kot 150 fotografijami je hommage vizualni poeziji Maria Magajne.

Besedila so prispevali: G. Bajc, C. Domini, C. Ernè, M. Humar, R. Jakomin, D. Kalc, M. Krese, M. Lissiach.

Avtor: Mario Magajna
Soustvarjalci: Besedila so prispevali: G. Bajc, C. Domini, C. Ernè, M. Humar, R. Jakomin, D. Kalc, M. Krese, M. Lissiach.
Založba: Založništvo tržaškega tiska
ISBN: 9788871741963
Jezik: slovenski