Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mastna laž: Grenka resnica o sladkorju
28.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Mastna laž: Grenka resnica o sladkorju

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 28,90 €
Knjiga, ki nas neusmiljeno sooči z resnico o nevarni količini sladkorja, ki nas obdaja, in o posledicah, ki jih prinaša.
Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 433 strani

Format: 150 mm x 210 mm

Podrobnosti

Dr. Robert Lustig je priznani endokrinolog in specialist za otroško debelost, ki nam v svoji epohalni knjigi odpira oči za planetarno prehransko katastrofo. Pri tem izhaja iz analize t. i. presnovnega sindroma, ki je posledica presnovnih okvar, povzročenih zaradi inzulinske rezistence, sem pa spadajo: diabetes tipa 2, povišan pritisk, motnje krvne zamaščenosti, srčno-žilne bolezni, jetrna zamaščenost nealkoholnega tipa, ledvična obolenja, policistični jajčniki in tolščavost (debelost). Inzulinska plima povzroča tudi 80 odstotkov rakotvornih celičnih mutacij!

Kandidati za te bolezni, ki skrajšujejo življenje za v povprečju 15 do 20 let, iz preostalih let pa delajo kronično trpljenje, smo po Lustigu vsi, ki uživamo več sladkorja, kot ga zmore varno presnoviti človeško telo: to je do 50 gramov (200 kalorij) dnevno. Pri nas smo trenutno pri 100 gramih po prebivalcu, če pa odštejemo diabetike, otročičke, ljubitelje slanega itn., je ta številka še precej višja.

To sladko pandemijo, o tem danes ni več znanstvenega dvoma, povzroča ameriška industrijska prehrana. Kapitalna zmota, češ da je za porast kardiovaskularnih obolenj kriva maščoba, je v 80. letih 20. stol. pripeljala do zakonodaje, ki je od živilske industrije (najprej v ZDA) zahtevala, naj zniža delež vsebnosti maščob v osebni prehrani s 40 na 30 odstotkov. Živilska industrija je manjkajočo maščobo nadomestila s sladkorjem, še raje pa s cenejšo ketonsko fruktozo, ki jetra presnovno obremenjuje še sedemkrat huje. Globalizacija »svobodnega trga« je to novodobno kugo zanesla tudi k nam.

Sladkor je nasladilo. V preobilju naslade se toleranca postopno viša, dozo je treba za isti učinek večati in večati, in ta mehanizem povzroči zasvojenost. Usodna razlika od drugih drog je v tem, da od sladkorja ni mogoče strogo abstinirati. Prvo dozo prejmemo že z materino krvjo (glukoza), drugo z njenim mlekom (laktoza). Potem pa se začne zares: 80 odstotkov vseh predelanih živil danes vsebuje sladkor. Vsi smo torej večji ali manjši cukromani. 

Knjiga doktorja Lustiga ponuja znanstveno utemeljene modele rešitve za posameznika, zdravstveni sistem in človeštvo nasploh. Zame osebno je bil prvi korak branje te knjige.

Branko Gradišnik

antikvariat: brez
Avtor: Robert H. Lustig
Založba: UMco
ISBN: 9789616803809
Jezik: slovenski