Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Opazovani
12.9 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Opazovani

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 12,90 €
V genih imamo zapisano, da nas mora nekdo opazovati. Brez tega smo goli. In slepi. Brez smisla ali smotra.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 125 strani

Format: 150 mm x 210 mm

Podrobnosti

Z 22. Slovenskimi dnevi knjige smo izvedli eksperiment. Pet vrhunskih slovenskih avtorjev najrazličnejših profilov smo povabili k pisanju kratkih zgodb na temo nadzora. Šlo je za aluzivno metodo in različno razpiranje »očesa kamere«. Nekatere zgodbe se odpirajo in medias res, pri čemer rišejo izjemne psihološke profile svojih junakov, druge z več razlagalnega tona in mestoma filozofske ostrine posegajo v tisto, kar se zdi za nadzor temeljno. Ta na eksistencialni ravni razpira odnos Jaza in Drugega. 
Izkaže se, da je tisti, ki opazuje, tudi sam vedno opazovan. Bolj kot spraševanje, kje je meja med intimnim in javnim – človek, ki prestopi vrata doma, torej vedno vstopi v javni pogled – je zanimivo, zakaj se nam nekdo ujame na mrežnico. 
Opazovani in tisti, ki opazuje, se znajdeta v sozvočju. Čeprav se zdi, da je opazovani v ranljivejši poziciji, se dotik pogleda vrača opazujočemu na ravni nezaved¬nega že v foucaultovskem smislu. Nadzor potemtakem lahko pomeni preiskovanje, kontroliranje, sortiranje Drugega, preko njega pa tudi obračanje k sebi, merjenje tega, česa smo sposobni. 

Če se torej tema nadzora v te zgodbe infiltrira vsaj dvostopenjsko, in sicer kot ocena napake v odnosu do pravil vedenja – pri čemer je zanimivo, da je pri treh avtoricah v ospredju ženski subjekt – ter tistega, kar se opazujočemu vrača kot nezamisljivo, pa zgodbe razvijajo še širši kontekst (slovenske) literature. 
Vsaka izmed zgodb namreč literaturo na svojstven način vrača v jedro osveščenosti. Tu torej ne bomo našli ničesar, kar spominja na všečnost ali igro podob, pač pa se vsebinska dvosmernost prenese na literarno / jezikovno strukturo. Vse zgodbe se na ravni literarne geste kot takšne kažejo kot izumljanje nove govorice, ki se spogleduje z angažmajem, seveda na najbolj žlahten način. Z žlahtnostjo je mišljeno zaobjemanje človeško bazičnega in njegovo nadgrajevanje s tendencioznostjo današnje realnosti ali kot zapiše Mojca Kumerdej v odlični zgodbi Poteza z amarantno figuro: »Večina ljudi se ne zaveda dotika pogleda, tega starodavnega odziva, ki je v preteklosti pomagal človeški vrsti preživeti.« – Gabriela Babnik, urednica 


Medijski odzivi

»V genih imamo zapisano, da nas mora nekdo opazovati. Brez tega smo goli. In slepi. Brez smisla ali smotra.«

– Davorin Lenko

antikvariat: brez
Avtor: Andrea Müller
Urednik: Gabriela Babnik
Založba: UMco
ISBN: 9789616954792
Jezik: slovenski