Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Pleše v somraku
15.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Pleše v somraku

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 15,99 €
Za roman Pleše v somraku (v izvirniku: Srda pjeva, u sumrak, na Duhove) je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad.
Pisatelj s prepoznavno avtentičnim slogom za protagoniste izbere like, ki simbolizirajo skrajnosti jugoslovanske identitete. Vojne na območju nekdanje Jugoslavije niso porušile le stavb in tovarn – strmoglavile so človečnost in sočutje ljudi in napravile, da so se spremenili v zveri, katerih delovanje (neredko) vodi nacionalizem. Zato, kot pravi avtor, »dandanes na hribovitem Balkanu vsi slabi ljudje končajo slabó, vsi dobri pa tragično«.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 12. 2012

Sanje ROMAN
Broširana vezava, 592 strani
Format: 125 x 198 mm
Izkaznica knjige


elektronske izdaje:
Biblos
iBooks

Podrobnosti

Osrednji dogodek v romanu Miljenka Jergovića je umor dvanajstletne Srde Kapurove, ki s svojim čudovitim plesom iz Zagrebčanov na prometni ulici, kjer rdeča na semaforju vselej gori predolgo, mami denar in nasmehe. Zgodba se razvije iz petih različnih smeri – s Srdo Kapurovo je povezanih pet junakov z izjemnimi življenjskimi zgodbami, katerih korenine sežejo v Srbijo, na Hrvaško in v Bosno. Kdo od njih je njeno truplo pustil ležati v praznem stanovanju?

Pisateljevo izhodišče neobligatorno strmi – bralec naj sam presodi, kdo je zakrivil umor. Zgodba, zastavljena kot svojevrstna rašomonska struktura, namreč ni detektivski roman; Jergovićeva epika se nemalo razlikuje od žanrskega pisanja; dejali bi, da prej pripada žlahtni andrićevski tradiciji.

Delo zagotovo najbolj branega sodobnega avtorja z območja nekdanje Jugoslavije je pomemben gradnik zdajšnje južnoslovanske književnosti, ne le zato, ker bralcem ponuja neponovljivo priložnost, da so udeleženi pri gradnji sveta, ki jim je sočasno znan in neznan, pač pa tudi zato, ker tistim, ki želijo razumeti odnose v nekdanji Jugoslaviji, ni treba posegati po socioloških in psiholoških študijah – dovolj je, da preberejo katerega od del nenehno nagrajevanega in prevajanega Miljenka Jergovića.

Za roman Pleše v somraku (v izvirniku: Srda pjeva, u sumrak, na Duhove) je Miljenko Jergović oktobra 2012 prejel nagrado angelus, eno najuglednejših evropskih književnih nagrad.

Odlomek

Toda takrat, v mesecu, ki je sledil govoru na Kosovem polju, se Lazar ni povsem zavedal, kaj se mu dogaja. Kakor da bi bil ves čas malce pijan, čeprav ni ničesar pil, in kakor da bi ga, norca, neprenehoma oblivali valovi nekakšne notranje sreče, nerazložljive in nevarne, ki mu je meglila zavest ter ga osvobajala slehernega strahu in previdnosti. Če bi mu takrat kdo naročil, naj mačko angleških turistov reši tako, da se golih prsi postavi pred drveč tovornjak, bi v imenu jugoslovanskega gostoljubja in lastne časti to zanesljivo tudi poskušal. Nemara bi mu celo uspelo, kajti tistega julija je Lazar Hranilović v lastnem življenju odigral vlogo Supermana.

Medijski odzivi

"Zdi se mi, da je to sodobna evropska zgodba, ki je pomembnejša od gospodarske krize."
- Miljenko Jergović v prispevku Mete Česnik na TV Slovenija1

"V jedru zajetne knjige je umor dvanajstletne ulične plesalke Srde Kapurove, pripoved pa se plete iz petih različnih perspektiv, zaradi česar so knjigo nekateri kritiki opredelili kot zbirko zgodb v romanu, v vseh pa je v ospredju človek v vsej svoji ranljivosti."
- Sandra Krkoč, Dnevnik

"Ideja za roman – v katerem smrt mladoletne Srde Kapurove, deklice, ki je poplesavala na ulici in krajšala čas mimoidočim in čakajočim pred semaforjem, povezuje zgodbe petih moških – namreč izhaja iz sveta po padcu berlinskega zidu."
- Tina Lešničar, Delo (Književni listi)

"Delo zagotovo najbolj branega sodobnega avtorja z območja nekdanje Jugoslavije je pomemben gradnik zdajšnje južnoslovanske književnosti ..."
- Patricija Maličev, Planet Siol.net

"A ne gre za detektivski roman, v prvi vrsti Jergović orisuje skrajnosti človekove identitete."
- Luka Hvalc, Val 202

"/.../ saj gre nedvomno za mojstrovino, za knjigo, katere izid lahko brez zadržkov uvrstimo med leposlovne vrhunce lanskega založniškega leta /.../"
- Goran Vojnović, AirBeletrina

"Bralec Jergovićevega romana dokaj hitro dojame, da je odgovor na vprašanje, kdo je Srdin morilec, docela nepomemben. /.../ In v (po)ustvarjanju tega neznansko turobnega večglasja, ki odzvanja kot maša zadušnica za nešteto razvrednotenih vrednot, se Jergović znova vehementno potrjuje kot izjemno prepričljiv in nezaslišano uročljiv pripovednik."
- Tomo Vidic, Primorske novice

"To je v pretresljivo delo s svojevrstno strukturo, ki spretno ujame in razumljivo posreduje odnose, ki so vladali znotraj nekdanje Jugoslavije."
- Andrej Predin, Nedeljske novice

"V intimnem, samoreflektivnem aktu protagonistov se ne združi le zadavljena deklica, temveč grozeč občutek strahu. Lazar, Lovro, Ile, Svetlan in Toma se bojijo vsega, še najbolj preteklosti, ki jim je izbrisala identiteto, da jo morajo nato vsakič sproti redefinirati."
- Ana Geršak, Bukla

"Mojstrovina enega najboljših avtorjev iz bivšega skupnega prostora se skozi nekoliko bolj moderno prizmo spoprime z nesmiselnostjo vojne, ki je divjala na našem prostoru. /…/ Ne boste je izpustili iz rok!"
- Mija Nak, Lepa & zdrava

"Pet osrednjih zgodb romana Pleše v somraku je Jergović uporabil kot »borilno veščino, ki se s posmehom, šalo in zajebancijo« bori proti miselnosti in strahopetnemu nagnjenju do balkanskih nacionalizmov."
- Marko Kastelic, Radio Slovenija (S knjižnega trga)

Medijski odzivi na gostovanje Miljenka Jergovića v Ljubljani:
TV Slovenija 1 (Kultura): Nov prevod Jergovića
Delo (Književni listi): Miljenko Jergović: Prisotna odsotnost Jugoslavije
Val 202 (Kulturnice): Miljenko Jergović: Pleše v somraku (6:09-8:39)
Dnevnik: Glas tistih, ki "ne obstajajo"
Delo (Sobotna priloga): Zgodbe, v katerih ljubezni ni več, so najlepše
Planet Siol.net: Sanjam o tem, da pišem
TV Slovenija 1 (Osmi dan): Miljenko Jergović o "zgodbi, pomembnejši od gospodarske krize"
Val 202 (Nedeljski gost): Lepo je videti zrevoltirane Slovence!

AirBeletrinaKdo je danes normalenč

Posnetek literarnega večera z Miljenkom Jergovićem si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije literarnega druženja z Miljenkom Jergovičem so na ogled v spletni galeriji.

Avtor: Miljenko Jergović
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Prevod: Aleksandra Rekar
Lektorica: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741624
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. dec. 2012