Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Sence ne gorijo
18 EUR Zaloga: Na zalogi

Sence ne gorijo

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 18,00 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 10,00 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman Sence ne gorijo ne pripoveduje le o družbenem dogajanju skozi vidik hipotetične urbane gverile, temveč tudi skozi vidik aktivistov, medijev, policije in politike.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 09. 12. 2015

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava
Obseg: 336 strani
Format: 155 mm x 235 mm

Podrobnosti

Erik Valenčič nas s svojim prvim romanom Sence ne gorijo sicer nagovarja na drugačen način, kot nam je pripovedal v vlogi novinarja, vendar ostaja zavezan zanimanju in ugotovitvam o vzrokih, delovanju in ciljih radikalnih skupin. Tokrat je izpostavil pojav levičarskega ekstremizma. Osrednja poanta zgodbe se skriva pod vprašanjem, kaj bi tako imenovani rdeči teror pomenil za celotno družbo. Formo fikcije, s pomočjo katere lahko opozarja na možno realnost v prihodnosti, je izbral za pripoved o skupini mladih prijateljev v eni izmed konkretno nedefiniranih zahodnoevropskih prestolnic. Povezujejo jih predvsem ideje in ideali proti prevladujočemu kapitalističnemu sistemu, ki ga doživljajo kot obliko "prikrite" diktature. Budno zaznavajo krčenje polja svobode, spretno izrabljanje represivnih zakonov in zaton svetle prihodnosti mladih. Intelektualno se opirajo na kritične teze in delovanje Situacionistične internacionale iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki je opredelila družbo spektakla, v kakršni sodobna globalna ekonomija širi svoj vpliv z manipulacijo (medijskih) podob oziroma ustvarjanjem "spektaklov" in uspeva z močjo prepričevanja učinkovito nadomestiti prisilo nad ljudstvom ali pa znanstveno teorijo. Teorije urbane gverile le še pospešijo prepričanje mladih aktivistov k radikalizaciji njihovih stališč in dejanj. Od sabotaže veletrgovskega centra kot templja religije potrošništva pa do sestavljanja prvih bomb zato korak ni več velik.

 

Roman Sence ne gorijo ne pripoveduje le o družbenem dogajanju skozi vidik hipotetične urbane gverile, temveč tudi skozi vidik aktivistov, medijev, policije in politike. Roman ni zaključen, ampak gre za prvi od dveh delov zgodbe o občutni radikalizaciji razmer v zahodni družbi, za katero avtor verjame, da je – glede na resnične razmere okoli nas - neizbežna.

Erik Valenčič in Miha Šalehar o romanu Sence ne gorijo, Hiša sanjajočih knjig, 13. 12. 2015

Medijski odzivi

"Neenakost in vse krize, ki jih doživljamo, bodo nedvomno pripeljale do radikalizacije v naši družbi. Zaenkrat še nismo tam. Še vedno več ljudi stoji v vrsti za nov iphone, kot pa se jih zbere na neki ulični demonstraciji, manifestaciji, da bi se borili za svoje pravice."
- Erik Valenčič v izjavi za Kulturnice, Val 202 (4:50)

"V preteklosti je Valenčič že slišal kritike, češ da se ukvarja samo z desničarskim ekstremizmom, in takrat je kritikom odgovarjal, naj počakajo - svojo repliko zdaj ponuja v knjižni obliki."
- Ana Jurc, MMC RTV Slovenija

"Valenčič z romanom Sence ne gorijo kot možnem scenariju zaostrovanja razmer v družbi."
- STA

"Osrednja poanta zgodbe se skriva v vprašanju, kaj bi tako imenovani rdeči teror pomenil za celotno družbo."
- Luka Hvalc, Val 202

"Ekstremizme poskušam razumeti, ker če razumeš ekstremizme, veš, kaj je v tej družbi narobe."
- Erik Valenčič v intervjuju s Tino Bernik, Dnevnik

“Svet nam razlagajo politični hinavci in ekstremisti vseh vrst”
- Erik Valenčič v intervjuju z Lukom Hvalcem, Val 202

"Pod črto lahko zapišemo, da je to roman, ki ga predvsem ne bi smeli brati kot napoved, ampak kot opomin."
- Anja Radaljac, Delo

"Valenčič je svoje leposlovno pero uperil popolnoma navzven: v akcijo in angažirano delovanje."
- Maja Žvokelj, Radio ARS

Avtor: Erik Valenčič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Portret avtorja: Tomi Lombergar
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743987
Jezik: slovenski
Datum izida: 9. dec. 2015