Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Dnevnik zadnje plovbe
29.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Dnevnik zadnje plovbe

Redna cena: 29,90 €
Vprašajte nas
416 strani
Mere: 24x17 cm

Podrobnosti


Na svoji zadnji plovbi, ki jo je začel 19. decembra 2007 v Taurangi na Novi Zelandiji, je uspel prečkati Pacifik, obpluti zloglasni rt Horn na samem koncu Južne Amerike, prejadrati od južnega do severnega Atlantika in nazaj, obpluti Rt dobre nade, prepluti večino Indijskega oceana in bil je že blizu željenega cilja. V 382 dneh neprekinjene plovbe okoli sveta je preplul skoraj 25.000 milj. Jure Šterk se je nazadnje oglasil po radijski postaji 1. januarja 2009 nedaleč stran od Avstralije. Tri mesece kasneje, 28. aprila 2009, je ameriška raziskovalna ladja ''Roger Revelle'' našla zapuščeno jadrnico Lunatic 1200 milj zahodno od Avstralije. Na jadrnici so našli ladijski dnevnik iz leta 2008 in začetka leta 2009 - do zadnjega dne pred njegovim izginotjem.

Dnevnik predstavlja izjemen dokument, saj se je ohranil navkljub izginotju edinega člana posadke sredi oceana, kar je prava redkost tudi v svetovnem merilu.

Juretovi osebni dnevniški zapisi o neprekinjeni plovbi okoli sveta govorijo o izjemnem navtičnem podvigu in neverjetni človeški preizkušnji in borbi z morjem iz dneva v dan.

Odlomek

Dostikrat me prime, da bi sam sebe sunil v jambor. Dostikrat tudi kričim nase: ˝Bedak! Kaj počneš! Si nor! Kakšne neumnosti pa delaš!˝. Pogovarjam se sam s seboj. Ko iščem kaj: ˝Bedak, spet nisi dal tja, kamor bi moral!˝. Na barko pa ne. Mogoče na veter, na vreme, barke pa ne moreš preklinjati. Barka ni kriva, nje se ne preklinja, bog ne daj.
Jure Šterk

Medijski odzivi

Nazadnje se je po radijski postaji oglasil 1. januarja 2009, ko se je namenil splezati na jambor, da bi ga popravil. Nekaj manj kot dve leti po tem je sedaj izšla lepo opremljena knjiga njegovega ladijskega dnevnika (z vsemi podatki in zapisi, dodani pa so tudi zemljevidi in fotografije), ki verno odslikava atmosfero samotnega jadralca in nas skoraj dobesedno prenese na širne oceane. Poslednja avantura legendarnega jadralca.
Samo Rugelj, Bukla

antikvariat: brez
Soustvarjalci: Uredila: Irena in Igor Šterk
Oblikovanje in prelom: Andreja Vekar in Jernej Kokelj
Lektoriranje: irena Šterk
Avtor fotografije na naslovnici: Jaroslav Jankovič