Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Tisoč let mraka in luči - Oris kulturne zgodovine srednjega veka (slikarstvo, glasba, literatura)
23.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Tisoč let mraka in luči - Oris kulturne zgodovine srednjega veka (slikarstvo, glasba, literatura)

Avtor: | Založnik: Modrijan

Redna cena: 23,90 €

Knjiga na zanimiv in privlačen način razprostre tančico skrivnostnega srednjega veka. 

Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 216 strani

Format: 160 mm x 235 mm

Podrobnosti

Knjiga na zanimiv in privlačen način razprostre tančico skrivnostnega srednjega veka. 
Delo teži k povezovanju in sintezi. Prinaša svež pogled na dobo in pregledno predstavi njene dosežke v slikarstvu, arhitekturi, glasbi in literaturi. Razloži, kako so v srednjem veku pojmovali področja, ki jih danes združuje pojem umetnosti, v kakšni hierarhiji so jih videli, in načenja vprašanje njihove povezanosti; pojave skuša dosledno razlagati v povezavi z zgodovinskimi okoliščinami. Razgleduje se tudi po srednjeveškem naravoslovju in filozofiji, s čimer teži k celovitemu prikazu duha časa. 
Na več mestih se dotika Slovencev oziroma njihovih prednikov v srednjem veku, posebej pa se jim posveti še v daljšem pripisu na koncu. Podoben pripis je posvečen sočasnim neevropskim civilizacijam, s čimer je evropski srednji vek postavljen v širši kontekst. 

Marko Trobevšek (1965), učitelj slovenščine, se s kulturno zgodovino, v grobem razumljeno kot vzporedno zgodovino različnih umetnosti, ukvarja zadnjih nekaj let. Zanimanje za različna umetnostna področja izvira iz njegovega rednega dela, saj ukvarjanje z literaturo sproža vprašanja o razmerju do drugih umetnosti in povezanosti s siceršnjim duhovnim in sploh zgodovinskim dogajanjem v posameznih obdobjih. 
Trobevšek je prevedel dobrih deset leposlovnih knjig iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine. Je avtor nekaj spremnih študij in jezikoslovnih razprav.

Avtor: Marko Trobevšek
Založba: Modrijan
ISBN: 9789612870010
Jezik: slovenski