Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
VZPOREDNI SVETOVI, L. Tavčar
37.9 EUR Zaloga: Na zalogi

VZPOREDNI SVETOVI, L. Tavčar

Avtor: | Založnik: Modrijan

Redna cena: 37,90 €

Veliki umetniki, ki jih vsi poznamo, so večinoma moški, o ženskih ustvarjalkah pa je znanega bolj malo. Razlogov za to je več: ženskam so bile »umetnostne akademije« nedostopne, zaradi svojega družbenega položaja se niso mogle izobraževati in samostojno ustvarjati. Njihova dela so ostala skrita, nekatera so še do nedavnega pripisovali moškim ustvarjalcem. 

Vprašajte nas

Trda vezava

Obseg: 456 strani

Format: 165 mm x 240 mm

Podrobnosti

Veliki umetniki, ki jih vsi poznamo, so večinoma moški, o ženskih ustvarjalkah pa je znanega bolj malo. Razlogov za to je več: ženskam so bile »umetnostne akademije« nedostopne, zaradi svojega družbenega položaja se niso mogle izobraževati in samostojno ustvarjati. Njihova dela so ostala skrita, nekatera so še do nedavnega pripisovali moškim ustvarjalcem. Vsa njihova umetnost je tako živela zastrta, večinoma je bila zaprta v družinsko okolje, umaknjena pred javnostjo, tako kot so bile one same.
Knjiga dr. Lidije Tavčar, dobitnice Valvasorjeve nagrade, razkriva ta vzporedni svet in obuja spomin na trideset likovnih ustvarjalk iz prve polovice 19. stoletja, ki so delovale na Kranjskem. Nekatere med njimi so predstavljene prvič, številne reprodukcije njihovih del pa kažejo ves njihov ustvarjalni trud in umetniški talent.
Knjiga je izšla v sozaložništvu z Narodno galerijo.

Avtor: Lidija Tavčar
Založba: Modrijan
ISBN: 9789612418717
Jezik: slovenski