Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Umirajoča žival
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Umirajoča žival

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Mirko Napast

Redna cena: 9,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 6,99 € (70%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Rothov protagonist David Kepesh, akademik in kulturni kritik, je sedemdesetletnik, ki je vse življenje zapeljeval svoje študentke. Zdaj, v svojih poznih letih, je zapeljal študentko z imenom Consuela Castillo, lepo hčerko bogatih kubanskih priseljencev. Lahkotna erotična zgodba, v katero se je podal, se prelevi v bolečo izkušnjo o ljubezni in izgubi. Roman o primežih in pasteh Erosa.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 01. 2010

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 160 strani

Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

Gosto trenutje metnih zank in vrtincev stroji kožasto ljubezen. Obsedena ljubezenska vozlišča. Strasti, ki se lakomijo mogočnih, krasnih prsi ženske, katere očarljivi količnik vzdrgetava v kaotičnih sunkih erosa. Vžiganje telesne biti vzvihne dur življenjskega tokokroga. Odsotno tokljanje njene lahkotne mikavnosti ga stre. Ljubezen te stre.

Naslov knjige The Dying Animal je prevzet iz pesmi W. B. Yeatsa. Rothov protagonist David Kepesh, akademik in kulturni kritik, je sedemdesetletnik, ki je vse življenje zapeljeval svoje študentke. Spoznali smo ga že v romanih The Breast in The Professor of Desire. Zdaj, v svojih poznih letih, je zapeljal študentko z imenom Consuela Castillo, lepo hčerko bogatih kubanskih priseljencev. Po desetletjih brezskrbne svobodomiselnosti, zaradi katere mu njegov štiridesetletni sin stalno očita, da mu je uničil življenje, se Kepesh prvič znajde v primežu usodne ljubosumnosti. Starčeva ljubosumnost, nebrzdana posesivnost in njegove usihajoče – usahle – moči so tragične, a predvidljive ... Lahkotna erotična zgodba, v katero se je podal, se prelevi v bolečo izkušnjo o ljubezni in izgubi. Roman o primežih in pasteh Erosa.

Po romanu Umirajoča žival je bil posnet film Elegy (v režiji Isabel Coixet), ki je bil prvič premierno uprizorjen na Berlinalu leta 2008. Glavna lika sta upodobila Ben Kingsley in Penélope Cruz.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Biologija si je ljudi krepko privoščila, da postanejo intimni, preden o drugem sploh kaj vedo. V hipu, ko se začne, ti je vse jasno. Spočetka te pritegne površina, intuitivno pa slutiš tudi vso globino. In ni treba, da je medsebojna privlačnost enakovredna: njo privlači nekaj, tebe kaj drugega. Gre za videz, gre za radovednost, potem pa, bum, za globino. Dobro je, da je ona s Kube, dobro je, da je bila njena babica to in je bil njen dedek ono, dobro je, da igram klavir in imam v lasti Kafkov rokopis, ampak vse to so samo ovinki na poti tja, kamor sva namenjena. Čar je menda tudi v tem, vendar bi se počutil dosti bolje, če ne bi delal ovinkov. Ves potrebni čar je v spolnosti. So mar ženske za moške enako očarljive, ko spolnosti ni več v igri? Ali se sploh kdo, ne glede na spol, zdi komurkoli očarljiv, če spolnost ne igra nobene vloge?

Medijski odzivi

"Knjige Philipa Rotha že več kot 50 let vznemirjajo, razburjajo in zabavajo velikansko in še rastoče občinstvo. Njegova domišljija je ne le na novo preoblikovala naše razumevanje judovske identitete, ampak je tudi vdahnila novo življenje leposlovju, ne le ameriškemu, temveč na splošno."
– Rick Gekoski, predsednik žirije, ki je Rothu podelila mednarodno knjižno nagrado booker, MMC RTV SLO

"Vznemirljiva mojstrovina."
– The New York Review of Books

"Kepesh je morda res sebičen in manipulativen, vendar ga je Roth opremil s poglobljeno integriteto in žgočo inteligentnostjo ... Roth je virtuozen, nadležen in neustrašen, je pesnik sodobne ameriške psihe."
– Donna Seaman, American Library Association


"Ta knjiga je kruta in besna, brez obžalovanja se uvršča v neko drugo obdobje, in celo po standardih tistega drugega obdobja je neokusna. Hkrati pa je strašansko smešna in neustrašno odkrita – in ravno pravega obsega za svojo vsebino."
– Maureen Freely, New Statesman


"Da bi se spravili na Rotha z orožjem feministične kritike (...) bi se zdelo neotesano, grobo in poniževalno. Navsezadnje je tu poanta v moški želji. Če bi torej Rotha poskušali uničiti s politično korektnostjo, proti kateri se on sam že ves čas bori v svojih delih, bi nas bilo lahko sram trditi, da smo kot bralci pismeni."
– Linda Grant, The Guardian


"Umirajoča žival je hkrati Rothov najnovejši poskus pogleda na nedavno ameriško zgodovino z vidika starega moža – posebej na “veliki boj o dovoljenem,” ki ga poznamo pod imenom seksualna revolucija. Paradigmatsko so bili Rothovi junaki več desetletij sinovi, zapleteni v nerešljiv ojdipovski upor. Pred kratkim pa je modri stari stric ameriške književnosti (če že ne kar njen očak) svojo pozornost usmeril k vrstnikom (Coleman Silk v Človeškem madežu, Swede Levov v Ameriški pastorali), ki se soočajo s svojimi lastnimi jeznimi in ogoljufanimi mladostniki. David Kepesh se sicer zdi preveč počasen, da bi to dojel, vendar je sam eden izmed njih."
– A. O. Scott, New York Times


"... kratek roman, ki se tematsko navezuje na Rothovo večno obremenjenost s seksualnim življenjem, posebej seksualnim življenjem moških, vendar gre po oblikovni zasnovi ponovno za odmik plodovitega pisatelja. Ta roman morda res ne daje širokega družbenega pogleda predhodnih romanov, vseeno pa gre za pravo mojstrovino, ki posebej izzove (in v nekaterih primerih verjetno tudi užali) svoje bralce."
– David Lodge, Sick with Desire


"Na področju seksualnosti je ta roman odkrit, zelo pogumen in drzen, je roman, ki ne zamiži ob priznanju, da toliko naših dejanj poganja seksualni nagon. V tem spominja na pisanje Henryja Millerja, ki ga v samem romanu najdemo med mnogimi literarnimi referencami. Vsaka vrstica Rothovega romana v nas spodbudi željo, da bi prebrali še naslednjo. Izvrstno napisana proza, ki je prav tako kot Yeatsova pesem, iz katere črpa navdih, široko odprta za interpretacije."
– Iain Robinson, Amazon.com

"Odgovor na vprašanje, kaj ljubimo, kadar ljubimo, je zanj preprost; njeno neposrednost, sproščenost, samoumevnost, s katero se ji dogaja življenje, ki se še ne zaveda svojega konca, ki še ni začelo odštevanja, ki se ni na blizu srečalo s smrtjo in živi v lažnem občutku nesmrtnosti."
– Matej Bogataj, Mladina

"Čeprav suveren v prejšnjih razmerjih Kepesh tokrat dobi vroč kostanj, ki ga bo le s težavo obdržal v rokah."
– Samo Rugelj, Bukla

Avtor: Philip Roth
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Redakcija besedila: Tina Malič
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767613
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. jan. 2010