Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
V zagovor svojeglavih
24.9 EUR Zaloga: Na zalogi

V zagovor svojeglavih

Pomen nestrinjanja v življenju in pri delu

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 24,90 €
Ni lahko biti samoten glas, ki vpije v divjini trušča, za mnoge pa je težko sprejeti kritiko in prenašati mnenja, ki se razlikujejo od njihovega. A vendar: ko spodbujamo izražanje nestrinjanja, s tem ne krepimo samo drugih, temveč tudi sami sebe.
Nujno branje za vsakogar, ki živi in dela v skupinah in ki si želi živeti in delati bolje.
Vprašajte nas

Broširana vezava
Obseg: 274 strani
Format: 210 x 150 mm

Podrobnosti

Ko vsi razmišljamo enako, v resnici ne razmišlja nihče.

Soglasno smo se odločili, da je soglasnost dobra: v sejnih sobah podjetij, na vladnih hodnikih in v najbližjem lokalu. Modrost množic je morda dober način za odgovarjanje na preprosta vprašanja, vendar pa resnica ni tako demokratična, kot si morda želimo verjeti. Skupine pri odločanju največkrat pristajajo na splošno priznane predpostavke, ki jih ne želijo spreminjati, saj želijo ohraniti harmonijo in povezanost. Vendar pa to lahko vodi do katastrofalnih posledic: od letalskih strmoglavljenj, ki so se zgodila, ker si posadka ni upala spregovoriti, do zdravniških napak s smrtnim izidom, ker so v kirurških ekipah strinjanje zamenjali z natančnostjo. V imenu storilnosti smo začeli ceniti nespametnost.

V knjigi V zagovor svojeglavih socialna psihologinja Charlan Nemeth zagovarja stališče, da lahko pridemo do boljših odločitev, če opogumimo možnost izražanja nestrin­janja. Nestrinjanje nas sili k spraševanju o sedanji situaciji in k ponovnemu razmisleku o naših temeljnih prepričanjih. Ko se nestrinjanje in nasprotovanje sooči z večinskim mnen­jem, spodbuja večino, da se pouči o vseh plateh obravnavane tematike in razmisli o novih idejah. Zato nestrinjanje omogoča bolj kreativno in bolj kakovostno odločanje. Kar pa je pri vsem skupaj najbolj neverjetno, nestrinjanja niti ne rabite korigirati, da bi učinkovalo. Tisti, ki imajo različno mnenje, skupino pripeljejo bliže resnici, ne glede na to ali imajo sami prav ali narobe.

Medijski odzivi

»Z jasnim in resnim pisanjem, avtorica ponuja svoja dognanja za razvijanje iskrene
in produktivne razprave, ki lahko vodi do izvirnih rešitev.« – CHOICE

»V zagovor svojeglavih je knjiga o nevarnosti molčanja in pomembnosti izpostavljanja lastnega stališča, ki izhaja ob pravem času. Charlan Nemeth je ena od vodilnih svetovnih strokovnjakinj za področje odločanja in vplivanja na druge, v tej knjigi pa predstavi dokaze, ki so se ji nabrali skozi vso njeno strokovno kariero, zakaj so pogledi tistih, ki jih nočete upoštevati, pogosto ravno tisti, ki jih najbolj potrebujete. Če se želite izogniti vnaprejšnjim predsodkom in preseči skupinsko razmišljanje, morate nestrinjanja drugih jemati resno – četudi mislite, da nimajo prav.«
– Adam Grant, avtor knjig Daš in dobiš, Izvirnost in Možnost B (s Sherly Sandberg)

»Charlan Nemeth uteleša vplivnost in pomembnost manjšin: na našem planetu ni človeka, ki bi bil znanstveno bolj usposobljen za to, da napiše knjigo o dinamiki nestrinjanja. Znanost, ki se pretaka pod nestrinjanjem, Charlan Nemeth razume bolje od kogarkoli drugega, saj je pomembna avtorica strokovnih člankov, ki spodbujajo različnost razmišljanja in kreativnost. In, seveda, že kar nekajkrat je pokazala sposobnost uporabe znanstvene literature pri reševanju svetovnih problemov.«
– Leonore Annenberg, profesorica psihologije in managementa na Univerzi v Pennsylvanii in avtorica knjige Superforcasting (Supernapovedovanje)

Avtor: Charlan Nemeth
Založba: UMco
ISBN: 9789617050493
Jezik: slovenski