Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zeitoun
24.9 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Zeitoun

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 24,90 €
Knjiga leta po izboru: The Guardian, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Chicago Tribune, The Huffington Post itn.

NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 349 strani

Format: 150 mm x 210 mm

Podrobnosti

Knjiga Zeitoun je zgodba o dveh največjih polomijah ameriške politike v tretjem tisočletju: o vojni proti terorju in odzivu na orkan Katrina. Prejela je številne nagrade. Med drugim je bila razglašena za knjigo leta s strani časopisnih hiš The Guardian in The New Yorker, obeta pa se ji tudi filmska različica.

Orkan Katrina, ki je divjal avgusta 2005, je še danes najsmrtonosnejši in najbolj uničujoč orkan v zgodovini Združenih držav Amerike. Zahteval je več kot tisoč smrtnih žrtev in povzročil ogromno materialno škodo. V kriznem območju, ki ga je prizadel orkan, se je znašel tudi junak zgodbe, Abdulrahman Zeitoun, preprost podjetnik sirskih korenin iz New Orleansa, mož in oče treh hčera, ki se je odločil ostati na kraju katastrofe še potem, ko je njegova družina že odpotovala na varno. Ko je orkan naredil svoje, je Zeitoun v najdenem kanuju samoiniciativno veslal po mestu, reševal življenja sosedov in njihovo imovino. Mislil je, da je najhuje že za njim.

Potem pa so ga oblasti nekaj dni kasneje brez razloga in kakršnegakoli pojasnila aretirale zaradi suma terorizma. Medtem, ko je v pridržanju preživel skoraj mesec dni, so se njegovi najbližji spraševali, kaj se mu je zgodilo. Zeitounu namreč niso dovolili stopiti v stik z družino, prav tako mu niso nudili zdravniške pomoči.

Eggersova pripoved opisuje življenje Zeitouna in njegove družine s številnimi pobliski v preteklost, v otroštvo in mladost glavnega junaka ter ljubezensko zgodbo Kathy in Abdulrahmana. Vse to pa uravnoteži s težavami in preizkušnjami, s katerimi se je družina Zeitoun soočala po priporu Abdulrahmana pa tudi kasneje.

Zgodba o Abdulrah­manu Zeitounu je postavljena v divjanje orkana Katrina in se sooča tako s posledicami orkana kot z ravnanjem ameriških oblasti, ki so Zeitouna po tem, ko je v poplavljenem mestu pomagal pri reševanju, aretirale zaradi suma terorizma. Zeitoun je dandanes še kako aktualna zgodba, ki govori tudi o rasizmu, do katerega prihaja na podlagi človekovega pripadanja posamezni religiji.


Dave Eggers (1970) se je rodil v Chicagu in diplomiral iz novinarstva. Je ustanovitelj neodvisne založniške ­hiše McSweeney ter avtor dvajsetih knjig, med katerimi je bil v slovenščino preveden kritiško hvaljen biografski roman Srce parajoče delo neizmerne globine (Cankarjeva založba, 2015), s katerim je postal tudi finalist Pulitzerjeve nagrade. Kasneje je Eggers svoj talent razvijal v različnih smereh, od odmevnih knjižnih uspešnic The Circle (2013) do izjemnih neleposlovnih reportažnih biografij, položenih na resnične dogodke, kot je Zeitoun.

»Čez petdeset let, ko bodo ljudje želeli vedeti, kaj se je zgodilo z nekoč velikim mestom med sramotno epizodo naše zgodovine, bodo še zmeraj govorili o družini Zeitoun.«

– The New York Times Book Review

»Osupljiva resnična zgodba in kratka zgodovina začetka 21. stoletja. Naravna katastrofa, za katero je v celoti odgovoren človek, se v opustošenem New Orleansu med orkanom Katrina sreča s sistematiziranim rasizmom, 'guantanamizacijo' Amerike, državnim terorjem in izničenjem osebnih svoboščin v imenu svobode.«

– Boštjan Videmšek, DELO            

»Zeitoun je napeta in fascinantna zgodba, ki osvetljuje tragedijo orkana Katrina, postenajstseptembrsko življenje Arabcev in muslimanov in čudovito naravo ameriške multikulturne družbe.«

– Yousef Munayyer, politični analitik

»Mojstrovina strastnega pripovedovanja o sramotnem času naše zgodovine.«

– The Oprah Magazine

Knjiga leta po izboru: The Guardian, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Chicago Tribune, The Huffington Post itn.

... Ahmad je vedel, da se nima smisla prerekati z Zeitounom. Kljub temu je želel svojega brata opomniti, da čeprav se njemu zdi, da je zdaj na varnem, se lahko v hipu pojavi nevarnost. Po mestu se potikajo tolpe oboroženih moških, je rekel. To je vse, o čemer mediji govorijo – da je tam kot na divjem zahodu. Ahmad se je počutil nemočnega in sovražil je ta občutek. Vedel je, da njegov brat zanj misli, da je preveč pazljiv. »Mar res ne bi razmislil o odhodu zaradi svoje ljube družine, preden se ti kaj hudega zgodi?« Zeitoun je v rokah držal kos papirja, na katerem je bila napisana Kathyjina telefonska številka v Phoenixu. Mora jo poklicati, še preden jo začne skrbeti. Že deset minut je zamujal. Hotel je že zaključiti pogovor z Ahmadom, ko je z verande zaslišal Nasserjev glas. Z nekom se je pogovarjal zunaj. »Zeitoun!« je poklical Nasser. »Kaj?« je vprašal Zeitoun. »Pridi sem,« je rekel Nasser. »Tile moški sprašujejo, če potrebujemo vodo.« Zeitoun je sklepal, da gre za moške, kot sta on in Nasser – može v čolnih, ki se vozijo po mestu in pomagajo drugim. Ko je končal klic, je spodaj na verandi zagledal skupino moških – vsi so bili oboroženi in družno so planili v hišo. Zeitoun je odložil slušalko in stopil proti vratom ...

(iz knjige)

antikvariat: brez
Avtor: Dave Eggers
Založba: UMco
ISBN: 9789616954563
Jezik: slovenski