Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zlati holokavst
28.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Zlati holokavst

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 28,90 €
Knjiga je prejala v Franciji nagrado za najboljšo knjigo s področja javnega zdravja, v ZDA pa nagrado za najboljšo knjigo s področja družbenega in političnega življenje.
Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 690 strani

Format: 150 mm x 210 mm

Podrobnosti

V Sloveniji je v začetku leta 2017 začel veljati nov zakon za nadzor nad tobačnimi izdelki, ki je usklajen z direktivami Evropske unije iz leta 2014. 

Zaradi tega domišljena in znanstveno utemeljena monografija Zlati holokavst, ki je v celoti napisana na podlagi dokumentov, pridobljenih po tožbah proti tobačni industriji, izhaja v pravem času, saj med drugim prikazuje zgodbo tobačne industrije z vidika javnega zdravja, še posebej njen brutalen boj proti zdravju človeštva s ciljem, da si pridobi finančno korist ne glede na javnozdravstvene posledice.
Za razliko od drugih knjig s področja prikaza posledic kajenja, ki obravnavajo vlogo tobačne industrije bolj od daleč in z nevtralne perspektive, Zlati holokavst – zaradi poznavanja internih dokumentov tobačne industrije – razgali njene »poslovne« strategije s ciljem ohraniti dobiček za vsako ceno. Tobačna industrija je z vsemi sredstvi 
želela preprečiti izid knjige v ZDA, saj so v sodnih postopkih – avtor je nastopal kot priča žrtev tobačne industrije na sodiščih – med drugim zahtevali tudi zaplembo rokopisa.
 
Profesor Robert N. Proctor v knjigi Zlati holokavst natančno opiše razvoj tobačne industrije ter vse njene metode, kot so širjenje dvoma in ustvarjenje nevednosti v zvezi s kajenjem, prodajanje cigaret prek umetnosti in športa, prevara s filtri, prevara z izmerjenimi vrednostmi nikotina in katrana ter povečanje zasvojljivosti cigaret. Vse to so bile vse razvojne stopnje, s katerimi je prišlo do izjemno široke uporabe tega škodljivega izdelka, pravzaprav edinega, ki vas ubije, če ga uporabljate v skladu z navodili.

Knjiga Zlati holokavst prinaša vpogled v več kot 70-letni boj finančno močne in zločinske tobačne industrije ter njenih zaveznikov, proti pogumnim in žal le redkim posameznikom, ki se niso pustili zavesti, podkupiti ali prestrašiti ter so si prizadevali razkriti vse tančice delovanja tobačnih proizvajalcev. Knjiga, ki je tako v anglosaškem kot francoskem kulturnem okolju, kjer je prevod izšel leta 2014, dokončno spremenila odnos do tobaka.

Robert N. Proctor je profesor zgodovine znanosti na Univerzi Stanford v ZDA. Je avtor številnih nagrajenih knjig, poleg tega pa je tudi sodelavec Ameriške akademije znanosti in umetnosti. S knjigo Zlati holokavst (v slovenščini izhaja avtorsko prirejena izdaja skoraj 800-stranske monografije z istim naslovom), je Proctor potem, ko je s svojo raziskovalno ekipo pregledal več milijonov dokumentov, napisal najbrž najbolj izčrpno knjigo o notranjem delovanju tobačne industrije ter kot prvi iz te stroke na sodišču tudi pričal proti njej. Ta v zadnjih desetletjih ni izbirala sredstev in tehnologije za svoj ultimativni cilj: zasvojiti čim več uporabnikov in jih s tem spremeniti v svoje nenehne potrošnike ter stroje za nenehno proizvodnjo lastnega dobička, pri tem pa kar se da spretno otopiti ost javno zdravstvenih ugotovitev o škodljivosti kajenja.

antikvariat: brez
Avtor: Robert N. Proctor
Založba: UMco
ISBN: 9789616954594
Jezik: slovenski