Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Ljubezenska pesem norega dekleta – posebna edicija
27 EUR Zaloga: Na zalogi

Ljubezenska pesem norega dekleta – posebna edicija

Zgodnje vrtnice poezije

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Andreja Udovč

Redna cena: 27,00 €

Sanjska cena: 24,95 €*

Prihranite: 2,05 € (8%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Posebna edicija zgodnjih pesmi kultne ameriške pesnice Sylvie Plath z rdeče obrobljeno ročno izdelano skrinjico za knjigo in kazalom s posvetilom bo čudovito darilo za uklenjeno zimo. Kakšna protičarovnija bi mogla razkleniti past, / ki zaustavila je letnih časov tek /  in zajezila vse, kar se ima zgoditi? Skrivnost, ki se lesketa na zaledenelem jezeru. Morda prav poklonjena pesem, ljubezen ...
Vprašajte nas

Datum izdaje: 15. 03. 2020

Zbirka: Hiša pesmi
Darilna edicija

Vezava v rdeče platno, lepenka v peščeni barvi, tisk v glos rdeči
Obseg: 128 strani

Format: 120 mm x 200 mm Podrobnosti

Izbor v slovenščini še neobjavljenih pesmi Sylvie Plath odstira spuščene tančice literarnih vesoljstev ene največjih ameriških pesnic 20. stoletja. Slovenskim bralcem je doslej Sylvia Plath znana po svojem pretresljivem labodjem spevu v pesniških zbirkah Ariel in Kolos, na katerih počiva njen ugled pesnice izpovedne poezije, ter po sedaj že kultnem romanu Stekleni zvon. Neprevedene pa ostajajo obširne pokrajine njenega dela, ki razpirajo neslutene horizonte: obsežne, na kar 351 straneh valujoče pesmi, ki zaobsežejo pesničino delo skozi vse življenje, zbrane v Collected Poems; zbirka kratke proze in esejev Johnny Panic and the Bible of Dreams, ki prinaša dragocen vpogled v mojstrenje avtoričinega peresa od zgodnjih najstniških objav do zrelih del; njeni subtilni dnevniški zapisi, pod budnim uredniškim očesom Karen V. Kukil zbrani v The Unabridged Journals; ter zbrana pisma, ki fascinirajo z zrcaljenjem pesničinih številnih jazov v korespondenci z njenimi bližnjimi. 

Ljubezenska pesem norega dekleta s trnjevo lepoto rdeče vrtnice razpira osupljivo bližino za rosni glas po vsej verjetnosti najbolj priljubljene ameriške pesnice 20. stoletja, katere zvezdni sij ni zbledel vse do danes. Objava njene po krivici marginalizirane mladostne poezije prinaša svež pogled v globine notranjega sveta, iz katerega pesnica razpenja lirično-dramatični lok pesniških podob in arhetipskih simbolov. Zdi se, da je prav sposobnost evokacije mitsko-arhetipskega, filtriranega skozi osebno življenjsko izkušnjo, tisto, zaradi česar ima Sylvijin glas tudi več kot petdeset let po tragični smrti še vedno moč, da vznemirja in pretrese, na svoj nezamenljivi način vzvalovi bralčevo notranjo pokrajino. 

Pesmi juvenilie so prvikrat prelite v slovenščino. 

 

Odlomek

Zimska krajina je obvisela v ravnovesju,
ko jo srep pogled gorgone je uklel v modrikast led;
v živo sliko je zamrznilo drsalce.

Oster zrak zareže kot razbita steklovina in nebo
postane krhko kot kitajski porcelan na robu mize;
hribovja in doline drug za drugim drevenijo.

Vsak odpadli list je ujet v kositrni urok,
nazobčan kakor praprot v kristalju kremna;
zamrzli kipi drže deželo v prijemu mirovanja.

Kakšna protičarovnija bi mogla razkleniti past,
ki zaustavila je letnih časov tek
in zajezila vse, kar se ima zgoditi?

Vklenjena so jezera v kristalne krste –
a ko v zraku obvisi vprašaj, mar kaj lahko rodi se iz ledu,
iz skalovja se zelene ptice pevke razletijo.

Medijski odzivi

"Pesmi v zbirki Ljubezenska pesem norega dekleta so prepesnjene vrhunsko, saj v slovenščini zaživijo po svoje, a kljub temu ne izgubijo izvirnega čara. To je navdušujoče, ker Sylvia Plath pogosto piše v rimah in v klasičnih pesniških oblikah; najbolj pri srcu so ji vilanele in soneti, najdemo pa tudi tercete, svitanico, epitaf. Njeni subjekti, ki so pogosto vezani na žalostne zgodbe, se v njih ne utopijo, ampak vselej izplavajo kot polnokrvni liki. Narava, ki jih obkroža in celo dopolnjuje ali določa, je upesnjena presenetljivo. Še tako klišejske podobe zahajajoče lune ali zaledenelega jezera stke v podobe sveta, ki je tako prosojen, da lahko uvidimo njegovo pravo bit. (...) Res je, da nad pesmimi visi teža sveta, a znajo tudi zafrfotati, se zavrteti, se obregniti in pomežikniti. Ta raznolikost pesniškega jezika je polna svežine, radostnega nemira, ki ne jenja. Zgodnje vrtnice Sylvie Plath s svojim trnjem prebodejo kopreno ustaljenih pričakovanj in dišijo enako sladko kot poznejše, če ne še bolj."
– Veronika Šoster, Radio Ars

"Je tista knjiga, pri kateri prebereš eno stran in zamižiš. Spomniš se na tisto, za kar si mislil, da je že zdavnaj pozabljeno. Toplina oblije tvoje telo, ker so te besede povzročile, da si vse to začutil v srcu. Tako in samo tako se prebere Ljubezenska pesem norega dekleta."
– Žiga Kastelic, revija Študent

"
Zgodnje pesmi Plathove so pogosto marginalizirane, saj naj bi se bilo njeno najbriljantnejše ustvarjalno obdobje začelo šele po letu 1956, v zakonu s Tedom Hughesom – k takemu mnenju je precej prispeval tudi sam. Toda izbor, ki smo ga dobili v slovenščini v tankočutnem prevodu Andreje Udovč in s posrečenim podnaslovom zgodnje vrtnice poezije, je ravno tako pomemben kot prevod zbirke Ariel, v kateri so zajete njene najboljše in najbolj znane pesmi. Pesnica se v zgodnji poeziji še drži zakonitosti forme (...), v njih se že kažeta izjemen občutek za jezik in ritmiko ter brezmejna domišljija."

– Lara Paukovič, Mladina

"Intimna in globoka poezija, ki jo je treba brati počasi. Sylvia je res nekaj posebnega. Njen slog pisanja je poln, bogat, temačen in unikaten."
– Sabina, Goodreads


"Na sveže natisnjenih listih te poezija popelje v globino njenega mladostnega sveta, ki kljub rosnim letom pretresa in vznemirja z glasom, ki je ni zapustil vse do njene smrti."
CosmopolitanAvtor: Sylvia Plath
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Tajda Pavletič: oblikovanje naslovnice in prelom
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 15. mar. 2020