Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zvezdočka Zasonja
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Zvezdočka Zasonja

ЗВЕЗДОЧКА-ЗАСОНЯ

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Gorazd Vahen

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 12,00 €*

Prihranite: 2,95 € (20%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Starting out as a hugely successful radio play in 1952 (still one of the most popular children’s audiobooks), continuing as a puppet show, the legendary Little Sleepy Star finally appeared in book form in 1993, with illustrations by Gorazd Vahen.

Now availible also in Russian translation!


Vprašajte nas

Datum izdaje: 12. 11. 2020

Trda vezava
Obseg: 48 strani
Format: 210 x 280mm

Podrobnosti

When night falls, the stars go to work, showing the way to travellers, inspiring poets… Except for the Little Sleepy Star who is always late. But the absence of a star in the sky causes strange things to happen on Earth… In order to punish her and teach her responsibility, Uncle Moon sends her to Earth. Before she can return to the sky, she will have to experience the difficulties of life down here, learn that nothing is to be had without money and teach a terrible brigand with a stone instead of a heart to spell the word “dear” so he can write to his mother. As all good fairy tales do, Little Sleepy Star gives direct but unintrusive lessons on values such as responsibility, love and acceptance. The poetry and warm humour suffusing the text have bewitched generations of Slovenian children for over half of a century.

Frane Milčinski - Ježek (1914-88), actor, director, author of screen and radio plays (co-screenwriter of Kekec, which received the Golden Lion in the Children’s Film category at the Venice Film Festival in 1952), singer, poet and writer, was one of the most prominent media personalities in Slovenia and without a doubt Slovenia’s greatest humorist and satirist. He received numerous awards for his work, including the Prešeren award (the most prestigious Slovenian award for the arts) for lifetime achievements in 1975. In spite of Ježek’s great popularity, his work has become widely available only in the last ten years, with the release of CDs, audiobooks and books of his short stories, poems and children’s stories by Sanje.

Gorazd Vahen graduated in design from Ljubljana Academy of Arts. His illustrations appear in picture books, textbooks and on book covers. His credentials include a series of works by Terry Pratchett and several picture books based on texts by the distinguished Slovenian author of works for children, Svetlana Makarovicˇ. He also designs puppets for the theatre.

 

Odlomek

Tedaj pa iz daljave prijadra boter Mesec in prešteva svoje črede srebrnih zvezd. In čeprav jih je na milijarde in milijarde, ima vse natančno preštete in dobro ve, kje mora svetiti katera zvezda.

Ko je torej nocoj prijadral v naš kotiček vsemirja, je opazil, da se mu število ne ujema.

»Saj smo vse,«zagotavljajo zvezdice.

»Niste vse,«reče Mesec.»Bom pa že vedel: 3milijarde, 5milijonov, 723tisoč, 594—tu se število zvezd ne ujema! Ena zvezda manjka. Kdo tu manjka?«

Takrat pa se iz daljave zasliši glasek:

»Že hitiiim, že letiiim!«

»Ku-ku, sem že tu!«

»Zvezdica Zaspanka!« rečejo v en glas. »Spet je zaspala in zamudila službo na nebu.« Takoj se vsem posveti, zakaj je na Zemlji vse narobe: zaradi nje otroci jokajo in ne spijo, mornarji ne najdejo poti, pesniki pa ne rime na besedo LONEC.

Medijski odzivi

"Moj literarni otrok Zvezdica Zaspanka je naredil to, kar naredi toliko in toliko otrok, ko malo dorastejo: ušla mi je z doma. Igrali so jo po vseh jugoslovanskih lutkovnih gledališčih, pa še v Rusiji, kjer je bila objavljena tudi v almanahu najboljših lutkovnih iger, potem na Poljskem, v Nemčiji, na Češkem, v Švici, v Trstu, pa v Čilu in Kanadi. Upam, da ta moja Zaspanka na poti po širnem svetu daje otrokom, kamor že pride, dovolj veselja, saj imam vse otroke tega sveta rad, kot bi bili moji."
- Frane Milčinski - Ježek

Vahen je po Ježkovem navdihu ustvaril enega najprisrčnejših likov, kar jih poznamo v otroški literaturi.


"S toplino in ljubeznijo prežeto zgodbo je s čudovitimi ilustracijami obogatil Gorazd Vahen."
- Natalija Mljač, Slovenske novice

"Zvezdica Zaspanka včasih naivna, danes odločnejša."
- Saša Bojc, Delo

"Brezčasna zgodba o zvedavi zvezdici, ki premaga strah in se z dobrim delom na zemlji odkupi za svojo nagajivost na nebu, v sebi nosi toliko vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji "ponoreli" svet."
- Nika Logar, festival Sanje


"... med vsemi zvezdami mi je vendarle najljubša Zvezdica Zaspanka. Ja, tista domišljavka, ki je stara komaj tri milijone let in je rada zamujala v svojo službo na nebu. Zato jo je boter Mesec za kazen poslal na Zemljo. Seveda je pri tem čisto mimogrede spreobrnila razbojnika, da mu je v srcu namesto kamna začelo biti srce."
- Irena Cerar, National Geographic Junior

"... prepričljivo prenaša živo in spodbudno Ježkovo sporočilo o odrešilni ljubezni, ki edina zmore v razbojniku Ceferinu obuditi srce ter ponovno povrniti na zemljo in med zvezde harmonijo in red. Prenaša pa tudi sporočilo o vrhunski slovenski literaturi ..."
- Slavko Pezdir, Delo

"Frane Milčinski Ježek ni veliko pisal za otroke, kar pa je, je ostalo živo praktično do danes. Eden takšnih biserov je tudi Zvezdica Zaspanka ..."
Polet

"Kaj nam torej sporoča Zvezdica Zaspankač Naj verjamemo neznancemč Da lahko hudobneža popravi tisti, ki ima čisto srceč Ali pa le, da moramo zjutraj vstajati pravočasno, ker nas bodo drugače poslali na zemljoč Ampak mi smo že na zemlji. In tudi tisti redki, ki bodo kdaj obiskali vesolje, se bodo kmalu vrnili nazaj na tla. Verjetno je naše mesto prav tu na zemlji, če zamujamo ali ne, in mesto zvezd je tam gori na nebu. In je Zvezdica Zaspanka le lepa zgodba. Na srečo obstajajo ljudje, ki nam včasih domov pripeljejo kakšno zgodbo o zvezdi, Zvezdici Zaspanki. Eden takšnih je bil Fran Milčinski Ježek."
- Petja Grafenauer, Radio Študent

Avtor: Frane Milčinski - Ježek
Urednik: Andreja Udovč
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745400
Jezik: ruski
Datum izida: 12. nov. 2020