Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Bolezen je zdravilo
19 EUR Zaloga: Na zalogi

Bolezen je zdravilo

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Dean Rajčić

Redna cena: 21,00 €

Akcijska cena: 19,00 €

Sanjska cena: 15,00 €*

Prihranite: 6,00 € (29%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Bolezen je zdravilo ni zgolj filozofska kritika medicinske tehnokracije, temveč manifest nove, humanistične medicine in življenjskega zdravljenja.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 08. 12. 2014

Zbirka: SANJE
Gibka vezava
Obseg: 336 strani
Format: 152 mm x 235 mm

izkaznica knjige

Podrobnosti

V slovenski miselni prostor vstopa najmlajša stvaritev iz bogatega opusa Petra Wilberga, filozofa, psihologa, pisca, a najprej in predvsem, raziskovalca človeških podtalnic in prepišnih grebenov. Čas za branje in premislek ob tem prelomnem delu ne bi mogel biti bolj zrel. Smo pred vrati sezone "gripe in prehladov", in v dobi, ko sta človekova zdravje in bolezen bolj kot kdaj koli prej podvržena patologiji protiživljenjsko organizirane družbe. Zaradi zabrisanih meja med tehnološkim napredkom, interesi finančnih novotvorb, dostojanstvom živih bitij in strahom pred smrtjo, ki se prepletajo znotraj medicinske prakse, ta še nikoli v zgodovini ni tako zelo potrebovala filozofije.

Avtorjevo izurjeno oko mojstrsko preprosto odstira predsodke in razkriva zamolčane predpostavke, ki jih tudi v navidezno objektivni medicini srečamo na vsakem koraku. Zato Bolezen je zdravilo ni zgolj filozofska kritika medicinske tehnokracije, temveč manifest nove, humanistične medicine in življenjskega zdravljenja.


Ekskluzivno izjavo Petra Wilberga ob predstavitvi knjige v Hiši sanjajočih knjig 3. marca 2015 si lahko ogledate tukaj

Odlomek

Z namenom, da bi bila v pomoč tako pacientom kot zdravstvenim delavcem in medicinskim strokovnjakom, ta knjiga izpodbija eno izmed najosnovnejših predpostavk, ki so jo prevzele vse oblike medicine – tako konvencionalna kot ʻalternativnaʼ, tako ʻznanstvenaʼ, ʻtradicionalnaʼ kot ʻduhovnaʼ. Ta predpostavka je v tem, da je bolezen nekaj, kar je treba zdraviti, ne pa, da je zdravilo. 

Medijski odzivi

"Bolezni se bojimo, ko pa nas zgrabi, se podvržemo vsem zdravilom, samo da se je znebimo. Filozof in terapevt Wilberg jo jemlje drugače, in sicer kot nekaj najboljšega, kar nas lahko doleti. Ne, to ni ironija, le drugačna perspektiva, ki v njej razbere klic po pozornosti. Bolezen je namreč naš najboljši prijatelj, ki nam signalizira, da smo prišli do roba: bodisi v odnosu z drugimi bodisi s samim seboj."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Kdor bo bral knjigo Bolezen je zdravilo, bo lahko z gledanjem vase že med branjem okreval. Kdor jo bo natančno prebral do konca, pa ne bo nikoli več tak, kot je bil pred branjem tega izjemnega dela."
- Manca Košir, Bukla

"Sedanja medicina si je po Wilbergovem mnenju bolezen prisvojila, tako rekoč monopolizirala kot izključno svojo domeno. Na bolezen – njen pogled avtor imenuje biomedicinski pogled – gleda preozko, preveč mehansko in neodvisno od celotnega življenja bolnika. Bolezen je namreč po Wilbergovem mnenju mnogokrat samo naravni ali celo zdrav odziv telesa na nezdrav način življenja, nezdrave odnose z drugimi ter na mučne in neprijetne življenjske izkušnje oziroma na dejansko bolan svet. Provokativno."
- Renate Rugelj, Bukla

"Pod navidezno paradoksalnim naslovom knjige so prepredene predpostavke, ki na biomedicino pogledajo z druge plati - s plati življenjske medicine, ki jo zagovarja, pravzaprav kar utemeljuje, tudi avtor sam."
- Meta Černoga, Nedeljski dnevnik 

"Avtor pretresa predsodke o bolezni in zastavlja številna vprašanja, ki bralca spodbudijo k razmisleku o sebi, o medicinskem osebju, o poteku zdravljenja, o zdravilih in o mogočni farmacevtski industriji. Berljiva in prepričljiva knjiga."
- Maja Črepinšek, Moj malček

"Ob bok »znanstveni« medicini, ki po njegovem le pripomore k širitvi bolezni, tako postavlja novo, življenjsko medicino, s katero se bomo poglobili v vzroke naših tegob in se jih tako rešili na celosten način."
- Knjižnica Miklova hiša

"Knjiga Petra Wilberga Bolezen je zdravilo je manifest nove, humanistične medicine!"
Peter Wilberg je eden izmed najpomembnejših neznanih mislecev našega časa. Brez dvoma!

"Morebiti pride čas, ko bo knjiga Bolezen je zdravilo postala učbenik na medicinskih fakultetah? /.../ in obvezno branje za vse, ki se kadar koli znajdemo v vlogi pacienta. Ta knjiga ni le orožje, je tudi in predvsem zdravilo. Besede Petra Wilberga delujejo terapevtsko. Znotraj vrveža v naših glavah in srcih, pomagajo ustvariti mirno zatočišče, kjer se lahko smejimo tudi lastni bolezni ... in tako ozdravimo."
- Jure Capuder, filozof in terapevt

"Delo gospoda Wilberga razkriva srčiko v problemu. Namreč zavedanje, da so vse naše depresije, anksioznosti, bolezni in tegobe ... le vhodne duri k naši svobodi. Pove nam, da moramo depresiji verjeti bolj, kot verjamemo Prozacu. Da porazi naših teles in umov v sebi nosijo globok pomen, in da, v resnici, sploh niso "porazi" ..."
- dr. Philip J. Nivatpumin, onkolog iz Baltimorja, ZDA

Avtor: Peter Wilberg
Urednik: Jure Capuder, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Vid Sagadin
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743123
Jezik: slovenski
Datum izida: 8. dec. 2014