Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Ožarjeni kamen
10 EUR Zaloga: Na zalogi

Ožarjeni kamen

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 10,00 €

Sanjska cena: 6,00 €*

Prihranite: 4,00 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Ožarjeni kamen je izjemna bralska izkušnja, ki nas popelje po nenavadni in osupljivi poti, na kateri ne manjka drznih pogledov v vrtoglave prepade in obzorja, ki jih pred vsakogar postavlja življenje.
Vprašajte nas

Datum izdaje: 17. 03. 2009

Zbirka: SANJE
Gibka vezava
Obseg: 208 strani
Format: 143 mm x 200 mm
Knjigo krasi več celostranskih črnobelih fotografij.
Podrobnosti

Franček Knez redko javno spregovarja. Ko se vendarle odloči spregovoriti, je pretehtan, pretanjeno pronicljiv, slikovit in liričen.

Knjiga Ožarjeni kamen je izjemna bralska izkušnja, ki nas popelje po nenavadni in osupljivi poti, na kateri ne manjka drznih pogledov v vrtoglave prepade in obzorja, ki jih pred vsakogar postavlja življenje.
Pripoved ožarja mehka občutljivost, skozi katero se razodeva izjemen odnos do življenja.

Ožarjeni kamen je Frančkova prva knjiga.


* Pesnica in urednica Tjaša Koprivec je ob prvem prebiranju Frančkovega besedila takole zapisala:
Pretanjen lok razkošja pesniških podob.

Mehko dotikanje divjega početja.
Neznani svet, ki se razpre kot skrivnostni tempelj ...
zdaj z jasnimi zarisi,
zdaj s slikanjem alegoričnih nihljajev na življenjski niti.
Iz strmeče zamaknjenosti v resničnost obrušene kose, ki se v valovih sten tolikokrat zablešči.

* Predsednik republike je 22. decembra 2010 v Veliki dvorani Predsedniške palače Frančku Knezu podelil Red za zasluge. Dragemu Frančku iz srca čestitamo!
Odlomek

Valovi ledeniške reke se srebrno lesketajo. Pod turkizno nebo kipijo ožarjeni skalni oltarji. Trepetajoč zrak režejo dolgi škrlatni žarki. Ožarijo velik, gladek graniten blok, da se blešči v nezemski lepoti. Na njem v asanah sedijo modri in pijejo zadnjo moč ugašajočega dneva. V nebo se vrtinči hvalnica. Zlati žar svetlobe se razlije, kot bi se razlilo zlato olje. Škrlat počasi slabi z zadnjim žarom, nebeški oče poljubi zemeljske otroke v slovo.

Medijski odzivi

"Predstavljamo Frančkovo pripoved o prvem zimskem vzponu po Modec-Režkovi v Štajerski Rinki ..."
- gore-ljudje.net

"Knjiga, za katero si upam trditi, da bo presenetila poznavalce alpinizma, vsem drugim pa odprla vpogled v intimnost (Frančkovega) alpinizma, alpinizma na najvišji ravni. Mislim, da bo pokazala, kakšne (osebne) vrednote oblikujejo alpinizem."
- Urban Golob, preberite blog

"Frančka doživljam kot slovensko narodno bogastvo, kar je naredil, je svojevrsten unikum ... Pri knjigi je zanimivo, da je bolje predstavil štajerski alpinizem, zato sem še dodatno vesel."
- Viki Grošelj

"Franček je guru slovenskega modernega alpinizma."
- Silvo Karo

"To knjigo sem prebral v enem šusu ... zelo močna, nostalgična in lepa."
- Tadej Golob

"V njej so zapisane misli, ki jih je vredno prebrati večkrat, tako kot bi večkrat preplezali določeno steno."
- Rok Zavrtanik

"... tiha legenda slovenskega plezanja in alpinizma."
- Manca Čujež, Siol.net

"Franček Knez je nesporna legenda slovenskega alpinizma, ki je v svoji karieri dosegel stvari, o katerih lahko marsikateri plezalec samo sanja ... Šrauf je imel navado reči: "Važna je zgodba." In teh ima Franček Knez na pretek."
- Mateja Pate, Planinski vestnik

"Za hribovske zanesenjake različnih kategorij od planinskih popotnikov do vrhunskih plezalcev bo Ožarjeni kamen, o tem ni najmanjšega dvoma, vsekakor nadvse priljubljeno branje."
- Marjan Raztresen, Književni listi, Delo

"Skoraj neverjetno, pa zato še toliko bolj zaželjeno ... Dvesto strani branja izpod peresa človeka, ki je bil vedno precej bolj konkreten v dejanjih kakor v besedah."
- alpikor

"… težko pričakovana nova "enciklopedija" slovenskega alpinizma."
- Drugi svet

"Popelje nas po nenavadni in osupljivi poti, na kateri ne manjka drznih pogledov v vrtoglave prepade in obzorja, ki jih pred vsakogar postavlja življenje."
- Svet in ljudje

"Bila je dolgo načrtovana, težko pričakovana, z zamudo rojena in tem bolj zaželena. Knjiga, ki naj bi v bralčeva ušesa prinesla zven melodije jekla v kamnu in mu šepetala poezijo mrtve narave. Sedaj je tu, s črnim na belem postrežena ..."
-  Dušan Škodič, gore-ljudje.net

"... potovanje na vrh. Tisto, kar te knjigi daje še poseben značaj ali žar so opisi višav, ki jih pisatelj projicira z izjemno rahločutnostjo in strastjo."
- Miroslav Akrapovič, Studio City, TV Slovenija

"V zgodbah, ki so mu bile menda v poseben izziv, bomo našli tako anekdote kot poetične premisleke o plezanju in življenju nasploh, v enem in drugem pa se izkaže z občutkom za odtenke in detajle, ki jih njegovo izurjeno alpinistično oko očitno ne išče (in najde) samo v steni."
- Gaja Kos, Nedelo

"Knjiga, ki potrjuje, da je izjemen plezalec, izjemen tudi ne samo kot človek, temveč tudi kot pripovedovalec."
- Samo Rugelj, Vikend

"Presejani vtisi o doživetem in opisi, ki z izjemno tenkočutnostjo predstavljajo čarobni, veličastni svet gora, nam podarjajo izkušnje izjemnega človeka. Ni izjemen le njegov izostren posluh za steno, ampak tudi njegov pristop do teh samotnih podvigov: globoko spoštovanje do življenja, sveta, skale, narave in prečiščen, jasen življenjski nazor, ki tlakuje pot njegovemu samosvojemu početju."
- Mojca Plevel, Siol.net, Knjižni molj

"Prebrala sem jo /knjigo/ v trenutku. Očarljiv svet avtorjeve mladosti, vznesenosti ob plezanju, dotikih neba in trenutkov človeških slabosti, opisanih tako zelo lepo, me je posrkal vase."
- Helena Škrl, Beta Magazine

Avtor: Franček Knez
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Lektoriranje: Mateja Dermelj
Oblikovanje: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616387934
Jezik: slovenski
Datum izida: 17. mar. 2009