Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Koga naj volim?
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Koga naj volim?

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 15,00 €

Sanjska cena: 9,00 €*

Prihranite: 6,00 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Koga naj volim?, v kateri avtor poljudno razgalja delovanje politike, je nekakšen "priročnik" oziroma "knjiga za samopomoč", namenjena slehernemu volivcu/državljanu, ki se upre neznosni lahkosti pasivnosti. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI
Trda vezava
Obseg: 120 strani
Format: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Knjiga Koga naj volimč, v kateri avtor poljudno razgalja delovanje politike, je nekakšen "priročnik" oziroma "knjiga za samopomoč", namenjena slehernemu volivcu/državljanu, ki se upre neznosni lahkosti pasivnosti. Prav tistemu, ki si zastavlja naslovno vprašanje. Ker se tudi pisec sam znajde pod težo tega vprašanja, se odloči za raziskovanje in iskanje odgovorov, kar se izkaže za razburljivo popotovanje do skritih mehanizmov politike, ki se pokažejo izza debelih plasti tako blagozvočnih fraz poklicnih politikov kot za težko razumljivo latovščino teoretikov.

Avtorjev namen nikakor ni le podati nove analize stanja, temveč tudi pretresti ponujene alternative, ki jim ob bok postavlja lastne predloge. Premislek začne z razmerjem med psihološkim aparatom človeka (mišljenjem, vedenjem in občutenji) in močjo, nato pa se s perspektive posameznika preseli v širše okolje, v politične sisteme, ki jih poznamo. Po predstavitvi osnov se poglobi v določena področja in na zaznanih napakah oziroma pomanjkljivostih poskuša graditi odgovore na vprašanja, ki se porajajo slehernemu državljanu, kot na primer: Zakaj bi sploh volilč Zakaj bi se zanimal za politikoč Zakaj je v naši družbi toliko apatiječ Pozornost nameni tudi korupciji ter razkoraku med zunanjo podobo in dejanskim delovanjem političnih strank, ki sta zelo blizu slovenskemu bralcu, a je mogoče pisanje aplicirati tudi na politično delovanje drugih evropskih držav.

Preberite uvod.

Odlomek

V predstavniških organih – parlamentih, sedijo predstavniki – poslanci. Toda pomislite, kaj pomeni, da nas poslanci predstavljajo. Kako nas sploh lahko predstavljajo, če ne vedo, kakšno stališče imamo o temi, o kateri odločajo?

So morda z nami telepatsko povezanič Ne. Zakaj nas potem vseeno predstavljajo?

Medijski odzivi

"Ljudem, naveličanim ponudbe na volitvah, in ljudem, naveličanim razočaranj, ki sledijo volitvam. Ko se nobena izbira ne zdi prava, si olajšajte muke in razčistite dileme ob branju knjige."
- Tadevž Ropert na spletni strani knjige Koga naj volim?

Tadevž Ropert gost Marcela Štefančiča jr. v oddaji Studio City (TV Slovenija 1) (od 47:17 dalje).

"A politična elita hoče natanko to: brezvoljne državljane, ki ji dajejo proste roke za odločanje o vsem. Toda alternative seveda so, pravi Tadevž Ropert v svoji lucidni knjigi Koga naj volim? To ni zgolj kritika zdajšnjega malodane katastrofalnega stanja v slovenski politiki. Glavna odlika knjige je, da v njej ponuja tudi rešitve. Nekakšen demokratični eksperiment z imenom Slovenija neposredno."
- Branko Soban

"Glede na to, da je Slovenija polna volilcev, ki so neopredeljeni, ki ne vedo, koga bi volili, ki nimajo koga voliti, ki ne bi šli na volitve, ki volijo s stisnjenimi zobmi, ki volijo manjše zlo in ki se vsi skupaj sprašujejo, koga naj volim, bi morala biti knjiga Koga naj volim? velik bestseller."
- Marcel Štefančič, jr.

"Tadevž Ropert se je zelo preprosto in nazorno lotil analize problemov, ki jih imamo z oblastmi v sodobnih demokracijah. Veseli me, da se ni ustavil pri postavljanju diagnoze, ampak je šel korak naprej in predlagal nekaj možnih zdravil, pri čemer je težko nasprotovati njegovi močni argumentaciji."
- Miha Blažič - N'toko

"Ne čakajmo na kralja Matjaža!"
Intervju s Tadevžem Ropertom v Jani (Mateja A. Hrastar)

"Rad bi torej čestital Tadevžu in se mu zahvalil za tehten daljnoviden razmislek in oprijemljivo rešitev, ki se ponuja kot Ariadnina nit, ki vodi iz labirinta, v katerem so premnogi, soočeni z lastnim pohlepom, slabo končali."
- Jure Vuga

"Politiki imajo preveč moči, ljudje pa premalo. Oboje kvari."
Intervju s Tadevžem Ropertom v Večeru (Dragica Korade)

"… bi uvrstil to knjigo med neke vrste priročnike za aktivnega državljana, prej kot neka klasična propaganda ali Agitprop."
- Tadevž Ropert v Kulturnicah, Val 202 (od 5:35 dalje)

Tadevž Ropert gost v oddaji Radijska tribuna na Radiu Maribor.

"... knjiga, ki nedvomno sodi med sijajno napisane dokumente našega časa ..."
- Dragica Korade, Večer

"Izzivalen prispevek, ki se bori proti državljanski pasivnosti!"
- Samo Rugelj, Bukla

"... nadvse verodostojen popis funkcioniranja sodobne demokracije, vključno s hitrim preletom zgodovine in glavnimi dandanašnjimi stranpotmi."
- Agata Tomažič, Pogledi

"Ropert je mnenja, da lahko le na volitvah kaj spremenimo, saj imajo ljudje takrat možnost odločanja."
- sobotainfo.com

"/…/ dober premislek o sedanjem sistemu predstavniške demokracije in ob vsesplošni apatiji in skepticizmu skoraj bi lahko rekli prispevek k aktiviranju državljanov."
- Mojca Matoz, Delavska enotnost

"Tadevž Ropert je dokaz, da mladi niso ne pasivni ne apatični."
- Mojca Pišek, Dnevnik

"Čeprav se strinjam, da so volitve danes resnično reducirane na raven rituala, to ni celotna resnica. Po drugi strani ostajajo edini vzvod, prek katerega imajo državljani dejansko možnost odločanja."
- Tadevž Ropert v intervjuju z Robijem Šabcem, Primorske novice

- Tadevž Ropert gost Lenarta Kučića v podkastu Membranje

Avtor: Tadevž Ropert
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742300
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014