Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Kradljivka knjig
33.95 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Kradljivka knjig

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katarina Draškovič

Redna cena: 33,95 €

Nagrade in priznanja: najboljša knjiga leta 2006 - School Library Journal, najboljša knjiga 2006 - nagrada Commonwealth Writers, najboljše mladinsko delo 2006 - Publishers Weekly, nagrada Boeke 2007. 


NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 12. 2010

Zbirka: ROMAN SANJE 

Trda vezava

Obseg: 544 strani

Format: 210 mm x 140 mm

Podrobnosti

Roman Kradljivka knjig, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne, skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna. Tam se znajde zato, ker njeno mater, komunistko, transportirajo v Dachau. Čeprav Liesel ne zna brati, na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo – precej srhljivi priročnik za grobarje. Ko se s pomočjo svojega rejniškega očeta nauči brati, knjige postanejo njena strast. Drugi kradejo hrano za preživetje, ona pa krade knjige, ki jih nato med bombnimi napadi deli z drugimi. Tako ona kot okoliški prebivalci se vse bolj spreminjajo, tako zaradi vsebine knjig kot tudi grozot, ki se dogajajo okrog njih.

Markus Zusak je navdih za roman črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji, bombardiranju Münchna in o Judih, ki so korakali skozi malo nemško mesto, kjer je živela. Knjiga je v Avstraliji izšla kot leposlovje za odrasle, v ZDA pa je po izidu kar 105 tednov vztrajala na lestvici najbolj prodajanih knjig za mladostnike.

Nagrade in priznanja: najboljša knjiga leta 2006 - School Library Journal, najboljša knjiga 2006 - nagrada Commonwealth Writers, najboljše mladinsko delo 2006 - Publishers Weekly, nagrada Boeke 2007.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Medijski odzivi

"Na videz krhko pisano besedilo odpira vprašanja o smrti in preživetju s pomočjo literature – ne le z branjem, ampak tudi z ustvarjanjem literature –, hkrati pa izkušnjo vojne in holokavsta predstavlja v dimenziji prijateljstva, zavezništva in ljubezni."
- Tilka Jamnik

"Ne kradem knjig. Če pa bi kdaj ukradla kakšno knjigo, bi bila to Kradljivka knjig. To je ena izmed tistih knjig, zaradi katere si ne upam niti pomisliti, kako bi bilo, če je ne bi prebrala."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Roman sem kar požrla in že med branjem sem jo priporočila mnogim, za katere vem, kaj berejo."
- Nina Prešern, blog Gospodična knjiga

"Kradljivka knjig je dobro, iznajdljivo napisana, pretresljiva in žalostna zgodba, ki sama dokazuje to, o čemer govori - magično moč pisane besede."
- Gaja Kos, Nedelo


"Ganljiv, sladko-grenki roman, ki ne prizanaša z grozotami, pa tudi ne z nežno ljubeznijo. Smrt (ki ima v tej knjigi srce) ni mogla spregledati te zgodbe, in ko jo boste prebrali, boste vedeli zakaj."
- Daniela Preglau, Bukla

"Kradljivka knjig je ena tistih knjig, ki bi jih najbrž morali prebrati vsi. Ne samo zaradi opominjanja na grozote nacizma, temveč tudi zaradi prav posebne vrste ljudi, ki se skrivajo v tej zgodbi - ljudi, ki so tudi v najhujši nočni mori človeštva pripravljeni poslušati svoja moralna načela in pomagati drugim, pa čeprav s tem tvegajo svoje življenje."
- S. N., Pil

"Pravzaprav je vse v Zusakovi nacistični Nemčiji postavljeno na glavo. Zvoke okušamo, vizije slišimo, smrt ima srce, močni ne preživijo, najboljši obet za preživetje pa je morda prav koncentracijsko taborišče. Skoraj popoln razpad našega sveta."
- John Green, The New York Times


"Pisava, ki te posrka in pusti pečat."
- Washington Post


"... je roman, ki ga velja brati počasi in s slastjo. Lepo in tehtno."

- Kirkus Reviews


"Vznemirljiv, misli dražeč, pritrjujoč življenju, zmagoslaven in pretresljiv; to je mojstrsko spisan roman dih jemajočih razsežnosti. Je pomembno literarno delo, a hkrati čudovito čtivo, ki ga ne odložiš zlahka."

- Philip Ardagh, The Guardian

Avtor: Markus Zusak
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje ovitka: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767897
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. dec. 2010