Brezplačna dostava nad 35 €
KRALJEVSKI ZAPISKI O INKIH-TV (Inka Garcilas De Vega) KRALJEVSKI ZAPISKI O INKIH-TV (Inka Garcilas De Vega)
KRALJEVSKI ZAPISKI O INKIH-TV (Inka Garcilas De Vega)

KRALJEVSKI ZAPISKI O INKIH-TV (Inka Garcilas De Vega)

Avtor: Inka Garcilaso de la Vega Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Miro Bajt

To delo je pronicljiv opis inkovskega imperija, španske zasedbe in prvih let kolonialne oblasti na področju obeh Amerik. 

Redna cena: 39,95 € Sanjska cena: 37,96 € Prihranite: 1,99 € (5%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  LEPTUROTV037

  Kraljevski zapiski o Inkih iz zgodnjega 17. stoletja se uvrščajo v klasiko španske renesančne proze. In spisal jih je potomec inkovskega kraljevega rodu, Inka Garcilaso de la Vega, v želji, da inkovsko razumetje preteklosti približa evropskemu pogledu na svet, ki je v nenadni ujetosti bližine postal tako zelo drugačen prvemu. Zapiski niso klasična historiografija, temveč v sebi nosijo pretanjenost humanistične filologije in hermenevtike, včasih spomnijo celo na zmes dokumentaristike in utopičnega romana. Predvsem pa gre za poskus, kako v dobi, ko je Evropa huronsko odkrivala in zavojevala in postavljala nova svetovja Amerike, vnetemu krščanskemu evangeliju predstaviti pogansko kulturo Novega sveta.

  Kraljevski zapiski so tako obveljali za eno najimenitnejših proznih del o (pred)kolonialni deželi Sonca in njegovih sinov, Peruju. Pripoveduje o življenju Inkov – o politični ureditvi tega ogromnega imperija, o njegovem gospodarstvu, vsakdanjem življenju, šegah in verovanju – ter o španskem osvajanju imperija. Temeljijo na ustnih pripovedih, ki so jih Inki Garcilasu v njegovih najzgodnejših letih predali njegovi sorodniki in ostali Inki, ki so se spominjali časa pred prihodom Špancev. Ta knjiga z vizijo preteklosti in prihodnosti je v času perujskega odpora proti španskemu zavojevanju konec 18. st. doživela prepoved, ko je španski kralj Karel Tretji Kraljevske zapiske zaklenil pred javnostjo zaradi njihove »nevarne vsebine«. V Ameriki so bili prvič spet izdani šele leta 1918, odtlej pa so se tam in tod uresničevali v novih in novih ponatisih.

  Prevod dela sta gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS in Kulturni program Evropske unije (2007-2012).

  Podrobnosti
  Datum izida Invalid date
  Sanjska cena 37,96
  Format (mm) 235 x 152
  Obseg (št. strani) 544
  Prevod Miro Bajt
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Prelom: Maja čuk
  ISBN 9789616767644
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Poleg tega bi glede vsega, kar zadeva to državo – prej porušeno kakor spoznano – dejal, da bo odkritosrčno povedano tisto, kar je v svoji davnini obsegala v svoji idolatriji, obredih, daritvah, žrtvovanjih in ceremonijah ter v svojem vladanju, zakonih in običajih v miru in v vojni, ne da bi katero reč primerjal s temi ali onimi podobnostmi, ki jih je najti v božanskih in človeških zgodovinah, niti z vladanjem v naših časih, saj je sleherna primerjava zoprna.

  Tisti, ki bo to bral, jih bo lahko primerjal po mili volji, saj bo mnoge podobne našel pri staroveških pisanjih, tako v Svetem pismu kot v posvetnih spisih in pripovedkah davnega poganstva. Za mnoge zakone in običaje bo videl, da so podobni tem iz našega veka, mnoge druge pa slišal povsem drugače. S svoje strani sem storil, kar sem mogel, a nisem zmogel tega, kar sem si želel. Obzirnega bralca prosim, naj sprejme moje mišljenje, ki naj mu prinese užitek in zadovoljstvo, četudi moči in spretnost Indijanca – rojenega med Indijanci in zraslega med orožji in konji – ne morejo seči dlje.

  Inka Garcilaso de la Vega

  Poglej si ostala dela