Sanjsko pismo
Kuba Libre
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Kuba Libre

Pesem o svobodi

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Sanjska cena: 17,96 €*

Prihranite: 1,99 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Njegov roman Kuba Libre ostaja na prepoznavni avtorski sledi, napisan je duhovito in s posebnim smislom za aporije polpreteklih časov. 

Vprašajte nas

Datum izdaje: 18. 03. 2009

Zbirka: ROMAN SANJE 

Gibka vezava

Obseg: 176 strani

Format: 198 mm x 125 mm

Podrobnosti

Marka Vezoviška poznam predvsem kot pisca besedil songov in kabaretov, in pri teh je dosledno duhovit in satirično našpičen. Njegov roman Kuba Libre ostaja na prepoznavni avtorski sledi, napisan je duhovito in s posebnim smislom za aporije polpreteklih časov.

Zgodba o Marjaninem odraščanju skozi glasbene stile je podložena z vrsto amarkordovskih kolektivnih slik, ki se vtisnejo v bralca, odpeljemo se v čase, ko so bile štacune še zanikrne, predvsem pa prazne nekaterih artiklov, v čase, ko so namesto reklam s panojev prežali udarni slogani in je bila ideologija vse, kapital pa nekaj sicer nepredstavljivo neznanega, pa vendar vrednega prezira.

Kuba Libre je razvojni roman, Marjanino odraščanje in postopno osvajanje sveta odraslih je popisano skozi živahne epizode, vmes je tudi kakšna iz starševske generacije, gre pa za večkrat prehojeno pot od obveznega šolskega petja do roka, - razume se, droge in seks so zraven, nekako že vsebovane v samem pojmu – in panka, potem pa nazaj proti šansonu, ko pridejo leta zresnitve; Vezovišku uspe bralca zmehčati s številnimi koktejli, potem pa prozo preliti z rahlim sentimentalnim in nostalgičnim prelivom.

- Matej Bogataj

Odlomek

Leta 2004 sem za Café teater napisal scenarij za La vie en rose, ob tem pa še pesem Moj klobuk je lahko šanson, prvo moje besedilo, ki ga je uglasbil Mojmir Sepe. Z Vito in Mojzesom sem sodeloval pri več skupnih projektih in ju vmes izbral za modela, na katera sem kiparil svojo zgodbo, v katero sem vpletel tudi nekaj biografskih elementov, glavni moški lik pa celo poimenoval po Sepetovem vzdevku. Končni rezultat te petletke je kabaret zlatih let Kuba Libre in istoimenski roman, ki je izšel v sodelovanju z založbo Sanje.
-
Marko Vezovišek

Medijski odzivi

"... iskriv in z duhovitim humorjem nabit sprehod skozi čas in dogajanje več kot ene generacije znanih in izmišljenih oseb. Odlično počitniško branje! "
- Mojmir Sepe 

"La vie en rose je postal njegov laboratorij, realnost pa se je pričela prepletati s fikcijo, ki se je medtem osamosvojila in dozorela v roman, ki ga preprosto morate prebrati, saj vas bo dodobra nasmejal, presenetil s slogom pisanja, prevzel s sentimentom po času, ki je neponovljiv ter v vas zagotovo prebudil željo, da si ogledate še predstavo, ki je nastajala sočasno. Kuba Libre je nadvse duhovita, lucidna in povsem utrgana knjiga!"   
- Vita Mavrič, šansonjerka, umetniška vodja Café teatra

"Če je nekdo rojen v istem letu kot ti in napiše roman o najboljših letih (in če je to Marko Vezovišek), je to obvezno branje, ni druge."
- Boris Kolar, biolog, okoljevarstvenik, pisatelj

"Zgodba o Marjani, nasičena s krilaticami »polpretekle zgodovine« in s humornim preobračanjem jezika ... Čas v tej zgodbi leti zelo hitro, zato bo vzdušje v bralcu zbudil morda prav jezik: jezik kot koda, vsi ti medklici in reference, ki jih razume vsak, ki je to živel."
- Mojca Plevel, Siol.net, Knjižni molj

"... zgodovinsko razsežen in globalno zabaven."
- Vito Tofaj, Jana

"Rdeča nit knjige je, da na cesti nikoli nisi sam ..."
- oddaja Dolgcajt, TV Slovenija


"V romanu se elementi avtorjevih raznolikih strasti pomešajo v privlačen, izrazito avtorski konglomerat ... Razvojni generacijski roman je tudi roman o glasbi svojega časa, v prvi vrsti pa komičen roman, nekako v stilu Švejka posejan z domislicami, ki segajo od sarkazma do burkaštva – redke, predvsem zaradi goste uporabe, sicer obvisijo v zraku, večina pa se prepričljivo povezuje s fabulo in bralca dodobra nasmeje." 
- Tina Bilban, Bukla

"... nekakšen presek 60. in 70. let prejšnjega stoletja v osebni pripovedi junakinje Marjane. Zgodba o njenem odraščanju je podložena z vrsto kolektivnih glasbenih slik."
- Smilja Štravs, Delo

"Romaneskni prvenec, na podlagi katerega je nastal uspešni kabaret in v katerem so na plano prišli vratolomni premisleki posameznika, ki je svoje zabavne misli o odnosih, svetu in različnih družbenih ozračjih premleval zelo natančno in skrival dolgo časa."
- Humornik.si

"... Marjana tako s svojimi šalami plaši bližnje, z Leno pije pijačo njune mladosti, cubo libre, in na koncu pomirjena s svetom pristane na šanson."
- Alenka Vesenjak, Polet (priloga Dela)

"Intrigantno."
- Jure Longyka, Radio Slovenija, Val 202

"Marko Vezovišek ob duhovitem prerezu nekaj zadnjih desetletij, ki obrisujejo Marjanino intimno zgodbo, s satirično ostjo dreza v posamezna (politična, glasbena ...) obdobja in s presenetljivo visoko frekvenco strelja dovtipe, večinoma izpeljane na besednih igrah."
- Gaja Kos, Nedelo

"... eden izmed biserov slovenske proze zadnjih nekaj let ... Zabaven, duhovit in slogovno razgiban roman za obujanje nostalgije." 
- Mitja Gruber, bajta.si

"... od punka do šansona."
- Dnevnik

"... duhovit roman, ki je presek 60. in 70. prejšnjega stoletja skozi osebno pripoved junakinje Marjane."
- Irena Levičar, Indirekt
Avtor: Marko Vezovišek
Soustvarjalci: Jezikovni pregled: Mateja Dermelj
Oblikovanje naslovnice: Andraž Filač, Barbara Ogrič Markež
Založba: Sanje
ISBN: ISBN 9789616767286
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 18. mar. 2009