Sanjsko

Legenda o jezdecu kitov (DVD)

Založnik: A. G. Market

Zaloga: Na zalogi

Redna cena: 9,99 €
Vprašajte nas
Jezik: angleški
Podnapisi: slovenski, hrvaški, srbski
Format: 16:9 PAL
Dolžina: 101 min

Podrobnosti

Legenda o jezdecu kitov je pretresljiva zgodba o ljubezni in zavrnitvi mladega dekleta, ki poskuša slediti in izpolniti svojo usodo. Paikea bo prepoznala preteklost, spremenila sedanjost in določila prihodnost. Magičen film iz dežele kitov.

V majhni obalni novozelandski vasi lokalno maorsko pleme svoje poreklo pripisuje Paikei, jezdecu kitov, ki je Maore pripeljal na Novo Zelandijo na hrbtu kita. Tradicija veleva, da je v vsaki generaciji moški prvorojenec nosilec poglavarskega naziva.

Poglavarjev najstarejši sin Porourangi postane oče dvojčkov - fantka in deklice, vendar sin in njegova mati pri porodu tragično premineta. Preživelo deklico poimenujejo Pai. Prizadet zaradi izgube žene jo Porourangi prepusti v vzgojo svojim staršem, očetu poglavarju Koru in mami Flowers. Koro, plemenski poglavar, Pai nikakor noče priznati za svojo naslednico, saj se slepo oklepa tradicije, ki deklicam prepoveduje udeležbo v obrednih zadevah plemena. Vendar ima Paikea v sebi veliko bojevniškega duha svojih prednikov ...

12 let po rojstvu Paikee se njen oče Porourangi, sedaj cenjen mednarodni umetnik, vrne domov na enega od svojih kratkih nerednih obiskov. Koro še vedno upa, da bosta s sinom presegla razlike med njima in da bo Porourangi sprejel svoje poslanstvo in on postal poglavar, kar mu kot prvorojencu. Vendar Porourangi, ki si je v Evropi ustvaril družino in novo življenje, nima niti najmanjše želje postati poglavar.

Razočarani Koro je prepričan, da se je nesreča plemena začela ob rojstvu Pai in zato pozove svoje sovaščane, da mu pripeljejo svoje 12-letne sinove v uk. Upa, da se mu bo preko učenja starodavnih napevov, plemenskih navad in bojevniških tehnik bodoči poglavar razkril. Pai je izključena iz teh druženj, sprejme pa pomoč naklonjenega strica, ki jo je pripravljen učiti plemenskih veščin na starodaven način.

Medtem se tudi v oceanu pred vasjo dogajajo zanimive stvari. Velika čreda kitov se začne premikati proti vasi, kot bi se odzvala klicu skupne usode s Pai. Ko čreda nasede na obali, je Pai prepričana, da se pleme približuje svojemu apokaliptičnemu koncu. Razen, če se bo nekdo žrtvoval za rešitev svojega ljudstva. Jezdec kitov.

 

Medijski odzivi

nagrade in priznanja
nominacija za oskarje 2004nagrada občinstva v Torontunagrada občinstva v Sundancu


Soustvarjalci: režija: Niki Caro
scenarij: Niki Caro
Založba: A. G. Market
ISBN: 3830023239494
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 1. jan. 2012