Brezplačna dostava nad 35 €
Lučka
Lučka

Lučka

Avtor: Annet Schaap Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Mateja Seliškar Kenda

To je zgodba o morju. O skrivnostnem bitju in srboritih piratih. O Admiralovi črni hiši, za katero se govori, da jo naseljuje pošast, in o prijateljstvu, ki ga naslovna junakinja sklene s skrbničinim sinom, zaznamovanim z drugačnostjo. O Lučki, svetilničarjevi hčerki, ki se vsak večer, ko na zemljo lega mrak, povzpne po enainšestdesetih stopnicah, da bi prižgala luč v svetilniku. O nevihtni noči, ko gre vse po zlu. A predvsem o tem, da si zmožen biti več, kot si si kdajkoli predstavljal, da si lahko.

8,39 € - 23,00 €
Redna cena: 11,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 11,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  V mladinskem romanu Lučka, kjer pravljičnost podaja roko pustolovski zgodbi, oživi domišljijski svet, v katerem se prisotnost nenavadnih zabaviščnih artistov zdi najbolj naravna stvar na svetu. V surovem okolju, ki občasno spominja na prizorišča iz klasik, kot so Povodni otroci, Skrivni vrt in Sans famille, prisrčna, sočutna Lučka odkrije, da je sposobna stati na lastnih nogah. Posebna odlika romana je način, kako vzpostavi vez s slovečo tragično zgodbo o mali morski deklici. Znano je, kako je morjanka žrtvovala svoj prelepi glas za noge, da bi lahko na kopnem zaživela s princem svojih sanj. Zgodba o Lučki se začenja tam, kjer se ta pravljica konča. Kaj ko bi morska deklica imela sina, ki bi bil pol človek, pol bitje morja? Nitko za nitko Lučka razplete uganko o pošasti in svoji lastni težavni preteklosti.

  Ob nazobčanih čereh razviharjena morska pena je s strani romana Lučka odplaknila vse nebistveno. Ostala je sled vznemirljive pustolovščine, vijoča se skozi zgodbo, ki na nevsiljiv način budi empatijo. S svetilniškimi lučmi osvetljena knjiga je dobitnica prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost Nienke van Hichtum Prijs 2017, Woutertje Pieterse Prijs 2018 in Gouden Griffel (zlato pero) 2018.

  Dobitnica prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost:
  Nienke van Hichtum-prijs 2017
  Woutertje Pietersen-prijs 2018
  Gouden Griffel 2018
  Nominacija za Carnegie Medal Award 2020

  Podrobnosti
  Datum izida Invalid date
  Format (mm) 152 x 235
  Obseg (št. strani) 292
  Prevod Mateja Seliškar Kenda
  Urednik Jerica Šemerl Harmel, Andreja Udovč
  Zbirka SANJSKA KNJIGICA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Sprva še nekako gre, na začetku so tam še stebrički in se njena stopala še lahko upirajo ob kamenje. Veter vztrajno zavija okrog nje.
  Hej, prijateljica, si le nazaj, si se končno prišla igrat?
  Deklica iz svetilnika,
  si mar kot morje močna, kot veter silna?
  »Ja!« krikne Lučka, da bi preglasila vihar. »Ja, če že vprašaš! Ta deklica je!«
  Mukoma se poganja s kamna na kamen. Kot črnilo črna voda klokota okrog nje, vedno više ji sega, mrzla jo grabi za noge, kolena, stegna. Srce ji razbija kot podivjano.

  Annet Schaap

  Annet Schaap (r. 1965) je študirala likovno umetnost in je bila dolgo časa znana predvsem kot ilustratorka knjig uspešnih avtorjev, kot so Francine Oomen, Janneke Schotveld in Jacques Vriens. Potem je napisala Lučko, očarljiv, rahločuten, pustolovsko navdahnjen roman za otroke, in z njo mednarodno priznanje dosegla tudi kot avtorica. Knjiga je bila po izidu takoj označena za klasiko in je prejela navdušujoče kritike. Annet Schaap je prejela vse najpomembnejše nagrade za otroške knjige na Nizozemskem in tudi drugod, med drugim se je uvrstila v ožji izbor za Carnegiejevo medaljo. Od takrat prevodi njenih del izhajajo širom sveta, samo v nizozemsko govorečih območjih je med bralstvom zaokrožilo več kot 130.000 izvodov njenih knjig. Po tudi med slovenskimi bralci toplo sprejeti Lučki so med nami nepremagljive Deklice, ki dokazujejo, da Annetina  literarna nadarjenost še zdaleč ni muha enodnevnica.

  Poglej si ostala dela