Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Lučka
23 EUR Zaloga: Na zalogi

Lučka

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Mateja Seliškar Kenda

Redna cena: 23,00 €

Sanjska cena: 18,00 €*

Prihranite: 5,00 € (22%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

To je zgodba o morju. O skrivnostnem bitju in srboritih piratih. O Admiralovi črni hiši, za katero se govori, da jo naseljuje pošast, in o prijateljstvu, ki ga naslovna junakinja sklene s skrbničinim sinom, zaznamovanim z drugačnostjo. O Lučki, svetilničarjevi hčerki, ki se vsak večer, ko na zemljo lega mrak, povzpne po enainšestdesetih stopnicah, da bi prižgala luč v svetilniku. O nevihtni noči, ko gre vse po zlu. A predvsem o tem, da si zmožen biti več, kot si si kdajkoli predstavljal, da si lahko.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 25. 04. 2019

Zbirka: SANJE fantazija
Trda vezava, črno-bele ilustracije
Obseg: 292 strani
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

V mladinskem romanu Lučka, kjer pravljičnost podaja roko pustolovski zgodbi, oživi domišljijski svet, v katerem se prisotnost nenavadnih zabaviščnih artistov zdi najbolj naravna stvar na svetu. V surovem okolju, ki občasno spominja na prizorišča iz klasik, kot so Povodni otroci, Skrivni vrt in Sans famille, prisrčna, sočutna Lučka odkrije, da je sposobna stati na lastnih nogah. Posebna odlika romana je način, kako vzpostavi vez s slovečo tragično zgodbo o mali morski deklici. Znano je, kako je morjanka žrtvovala svoj prelepi glas za noge, da bi lahko na kopnem zaživela s princem svojih sanj. Zgodba o Lučki se začenja tam, kjer se ta pravljica konča. Kaj ko bi morska deklica imela sina, ki bi bil pol človek, pol bitje morja? Nitko za nitko Lučka razplete uganko o pošasti in svoji lastni težavni preteklosti.

Ob nazobčanih čereh razviharjena morska pena je s strani romana Lučka odplaknila vse nebistveno. Ostala je sled vznemirljive pustolovščine, vijoča se skozi zgodbo, ki na nevsiljiv način budi empatijo.

S svetilniškimi lučmi osvetljena zgodba je dobitnica prestižnih nizozemskih nagrad za mladinsko književnost Nienke van Hichtum Prijs 2017, Woutertje Pieterse Prijs 2018 in Gouden Griffel (zlato pero) 2018, leta 2020 je bila nominirana za Carnegie Medal Award.  

Knjiga je prejemnica znaka za kakovost zlata hruška 2019. 

Odlomek

Sprva še nekako gre, na začetku so tam še stebrički in se njena stopala še lahko upirajo ob kamenje. Veter vztrajno zavija okrog nje.
Hej, prijateljica, si le nazaj, si se končno prišla igrat?
Deklica iz svetilnika,
si mar kot morje močna, kot veter silna?
»Ja!« krikne Lučka, da bi preglasila vihar. »Ja, če že vprašaš! Ta deklica je!«
Mukoma se poganja s kamna na kamen. Kot črnilo črna voda klokota okrog nje, vedno više ji sega, mrzla jo grabi za noge, kolena, stegna. Srce ji razbija kot podivjano.

Medijski odzivi

"Annet Schaap v pustolovski zgodbi z gusarji in morskimi deklicami uči sprejemanja sebe in svoje drugačnosti." 
- Samanta Coraci, Primorske novice

Avtor: Annet Schaap
Urednik: Andreja Udovč, Jerica Šemerl Harmel
Soustvarjalci: Prelom in oblikovanje naslovnice: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612746100
Jezik: slovenski
Datum izida: 25. apr. 2019