Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mafija v Pragi
14.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Mafija v Pragi

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anjuša Belehar

Redna cena: 14,99 €

Sanjska cena: 6,99 €*

Prihranite: 8,00 € (53%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Viewegh se je z Mafijo v Pragi prvič lotil pisanja žanrske poslastice, ki sliši na opredelitev detektivski roman.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 336 strani
Format: 198 mm x 125 mm


Izkaznica knjige
Podrobnosti

Književni magik Michal Viewegh se je po deseterici romanopisnih del, dveh zbirkah zgodb, treh novelah, dveh dnevnikih, dveh zvezkih feljtonov, dveh zbirkah literarne parodije, več filmskih scenarijih, dramski igri in knjigi za otroke z Mafijo v Pragi prvič lotil pisanja žanrske poslastice, ki sliši na opredelitev detektivski roman.

Poletje v Pragi je vse prej kot umirjeno, saj v praškem okrožju 11 nekdo opazuje in občasno fotografira opozicijske politike in državljanske aktiviste. Sočasno posrednico iz finančne skupine Patria izsiljuje ruska mafija in minister za notranje zadeve s položaja razreši nekdanjega lobista programa za zaščito žrtev, ki obremenjujoče gradivo o številnih čeških politikih dostavi na neznan naslov (in s tem povzroči, da se pleša namestnika ministra za obrambo blešči bolj kot običajno). Nenadoma imajo novinarji osrednjega praškega časopisa toliko gradiva, da ne vedo, čemu dati prednost. Praški mafijski boter zvenečega imena je primoran zapustiti svojo jahto na Hrvaškem in se vrniti v češko prestolnico, medtem ko pogodbeni morilec dobi novo nalogo …

Kot je pogosto pri Michalu Vieweghu, se tudi v tem romanu na videz nezapleteno branje izkaže za mnogoplastno, kompleksno tkanje, ki s potezami neusmiljene satire nariše nevarno resnično sliko češke stvarnosti. Mafija v Pragi je deležna vzklikajočih kritik in vztrajne prevodne zavzetosti.

Preberite uvodne strani knjige.


Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Utrujali so ga vsi tajni sestanki, stres ob snemanju tajnih pogovorov in njihovo večurno prepisovanje. Utrujale so ga neskončne hipoteze in sklepanja na osnovi policijskih mrež, ki prikazujejo povezanost praških botrov s praškimi politiki. Utrujali so ga večni napadi, ki jih je bil deležen, prikrite grožnje in odviti vijaki na kolesih njegovega skoraj novega renaulta (tudi tega ženi ni povedal). Utrujalo ga je, kako državni prvobranilci po neposrednih navodilih politikov vedno znova zmanipulirajo preiskovance, utrujali so ga nikoli dokončani milijonski posli na obrambnem ministrstvu, gnusila se mu je milijonska drhal na občinah ter na praškem magistratu in težili so ga vsi umori in ugrabitve, ki ne bodo nikoli pojasnjene.

Medijski odzivi

"Ko preživiš klinično smort, so kritiki nepomembni"
- intervju z Michalom Vieweghom v Delu (Peter Kuhar)

"Mafija v Pragi je avtorjev literarni odziv na družbeno- politično dogajanje na Češkem, a je ob vseh aferah, ki prihajajo v javnost tudi drugod - dežela na sončni strani Alp žal ni nikakršna izjema - zelo aktualno čtivo."
- Gaja Kos, Nedelo

"Toda ker je družbeni prerez opravil politični nasprotnik nekdanjega češkega predsednika Václava Klausa, ki je hkrati tudi izjemen stilist, roman prinaša družbeno (samo)refleksijo na način jedke satire."
- Gabriela Babnik, Delo

"Kriminalka Mafija v Pragi razkriva nečedne posle čeških bogatašev in njihovo povezanost z državnimi institucijami. In po besedah Jurna bi se lahko dogajala tudi v Ljubljani."
Val 202 (Kulturnice, od 1:25)


"Novi Viewegh ne slika več partnerskih težav in moških kriz, njegova detektivka je eksplozivna zgodba o umazani politiki."
- dnevnik MF iDnes

"Vieweghu je uspelo napisati triler s prvinami (tragi)komedije, žanr, ki ga v ZDA pišeta na primer Elmore Leonard ali Carl Hiaasen in kakršnega do zdaj na Češkem ni uspel napisati še nihče."
- portal iLiteratura

"... bogat literarni jezik ter pestrost dogajanja v zgodbah, saj se je Viewegh pisanja kriminalnega romana lotil na unikaten način."
- Domen Babič, Koridor


"... črna kriminalka, ki je več kot angažiran avtorjev odmev na družbenopolitično dogajanje na Češkem in morda tudi kje drugje."
- Renate Rugelj, Bukla

"Veličina Mafije v Pragi se tudi zato zagotovo kaže prav v njeni paradoksalno-privlačni resničnosti."

- Robi Šabec, RAI - RA Trst A

"Čeprav se roman ne konča brez upanja, nam ga ne ponuja preveč; svinje se bodo zamenjale, korito pa ostaja slej ko prej isto, enako lakota in pohlep."
- Matej Bogataj, Mladina

"Vieweghovo mnogoplastno, kompleksno tkanje je presenečenje, ki ga ne želite zamuditi."
- Danaja Lorenčič, Sensa

Avtor: Michal Viewegh
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tatjana Capuder
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742089
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014