Sanjsko pismo
Mangialupi in drugi
13.77 EUR Zaloga: Na zalogi

Mangialupi in drugi

Humoreske

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Radovan Jenko

Redna cena: 13,77 €

Sanjska cena: 12,39 €*

Prihranite: 1,38 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Mangialupi in drugi je iskriva in hudomušna knjiga, ob kateri se bralec z vsako stranjo bolj zabava.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 02. 2013

Zbirka: VLADIMIR BARTOL
Broširana vezava
Obseg: 176 strani
Format: 152 mm x 235 mm

Podrobnosti

Mangialupi in drugi je iskriva in hudomušna knjiga, ob kateri se bralec z vsako stranjo bolj zabava. Za ljubitelje Bartola je to nujno branje, za druge priložnost za smeh, ki ga Slovenci v svojih literarnih delih nismo ravno pogosto deležni, ga pa zato toliko bolj potrebujemo. Bartol nam ga ponuja na pretek. Tistega najbolj verodostojnega in najtoplejšega, najglasnejšega in najbolj odkritosrčnega. Tematsko se je v knjigi Mangialupi in drugi Bartol tematsko vrnil v rodni Trst in v njem v burnem povojnem ozračju  politične negotovosti konfrontiral slovenstvo in italijanstvo, konkretno resnega slovenskega časnikarja Pertota ter Italijana Mangialupija, južnjaškega pustolovskega poslovneža, ki je Slovencu pravi značajski antipod. Po mnenju prof. dr. Borisa Paternuja, ki je zgodbe izbral, sodi Bartolovo pisanje zaradi prepričljivih likov in zapletov brez dvoma v sam vrh slovenske humoristične proze. V pripovedih o kvaziumetnosti, kvazipolitiki in kvaziljubezni spoznavamo resnične vzgibe delovanja sveta in človeka. Bartolov humor se razrašča v prvovrstno 'fellinijevsko' satiro, ki blagodejno razkriva človeške slabosti.

Odlomek

“Saj si nor,” se mu je rogala neusmiljena lepotica. “Slovani ne morejo imeti in ne bodo nikoli imeli svojega D’Annunzia, un poeta divino.”

Vladimir Bartol, Mangialupi in ženske

 

Medijski odzivi

»V smešenju gre do konca in ugotavlja, da so mu od Nietzscheja ostali samo še brki. Bartolova demontaža nekdanje lastne filozofije je dosegla skrajnost in se na tem mestu na široko odprla humorju in humoresknemu pisanju … Svoje pero je brez pomislekov zasadil v razgibano tržaško resničnost. Iz nje je znal zajeti trk dveh svetov – Vzhoda in Zahoda – in srečanje dveh kultur in nravi – slovenske in italijanske.«
- Dr. Boris Paternu

 

Avtor: Vladimir Bartol
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Izbor humoresk in spremna beseda: Boris Paternu
Lektoriranje: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9616387146
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 24. feb. 2013