Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mehanikom!
21 EUR Zaloga: Na zalogi

Mehanikom!

Mehaniki in šoferji!

Avtor: | | Založnik: Sanje

Redna cena: 21,00 €

Sanjska cena: 5,00 €*

Prihranite: 16,00 € (76%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Literarni manifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu, je vizionarski pesnik vsemirja napisal junija 1925 v Tomaju.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 05. 08. 2014

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJAN
Broširana vezava
Obseg: 32 strani
Format: 198 mm x 125 mm

Knjižica je položena v pisemsko ovojnico.


Izkaznica knjige

Podrobnosti

Literarni manifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu, je vizionarski pesnik vsemirja napisal junija 1925 v Tomaju. Naperjen proti brezdušni mehanizaciji tistega časa – in današnjemu brezpogojnemu uklanjanju – nas nagovarja, da odvržemo mehanizme in se osvobodimo. Človek stroj bo uničen, napoveduje Kosovel. Svita se. Iz nižin, z dna, z nevihto in strelami vstaja novo človečanstvo. Dovolj je bilo ponižano, oskrunjeno in tlačeno. Neustavljiva sila življenja je v njem, zato – Odprite okna, odprite duri: novi človek prihaja!

Kosovelov manifest Mehanikom! je vizualno nadgradila in ga z nadčasno likovno govorico podčrtala Sava Kosmač. Knjižica je položena v pisemsko ovojnico.

Odlomek

Odprite okna!
Nevihten zrak prihaja v sobo,
novo vzdušje nastaja,
polno ozona, polno krepkega zdravja!
(Ozon prihaja od borov!)
Odprite okna, odprite duri: nov človek prihaja.
Vsi mehanizmi morajo umreti!
Novi človek prihaja!

Medijski odzivi

"Iz tega dela manifesta razločno veje nasprotje med življenjem, ki je živo, iskrivo, paradoksalno, električno - in mehaniko in mehaničnim, ki sta brezdušni, ne razumeta paradoksa in nista sposobni preživeti v svetlobi električnega plamena, ne da bi doživeli kratek stik in s tem poraz."
- Janez Vrečko

"Ustvarjalka je Kosovelovo vsebino povezala s konstruktivističnim principom, zato je knjiga zelo izčiščena. S tem, ko jo je vstavila v pisemsko ovojnico, pa je želela doseči, da bi krožila med ljudmi."
- N. M./STA, Planet Siol.net

"Manifest je bralcem na voljo v domišljeni obliki. Ta je nestandardna, izvira iz idej konstruktivizma in od bralca zahteva aktivno branje, se je izrazila oblikovalka Sava Kosmač."
- Maja Ratej, Kulturnice, Val 202 (6:09-9:48)

"... z uporabo minimalističnih grafičnih prvin (eksperimentalne postavitve črk, zlogov in besed, črno-rdeče barvno kombiniranje, kotni zamiki, uporaba samo osnovnih geometrijskih likov) ustvari nekakšne mini plakate, ki svet deklarativno rušijo in ga hkrati gradijo na novo."
- Žiga Valetič, Bukla


Avtor: Sava Kosmač, Srečko Kosovel
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Ideja in likovna izvedba: Sava Kosmač
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742867
Jezik: slovenski
Datum izida: 5. avg. 2014