Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Menih
28 EUR Zaloga: Na zalogi

Menih

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jedrt Maležič

Redna cena: 28,00 €

Sanjska cena: 22,00 €*

Prihranite: 6,00 € (21%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vabljiva mešanica Umberta Eca in Anne Rice ostaja napeta, žgečkljiva in grozljiva vse do današnjega dne.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 31. 08. 2015

Zbirka: ROMAN SANJE

Broširana vezava

Obseg: 418 strani

Format: 235 mm x 152 mm


Izkaznica knjigePodrobnosti

Menih je ob svojem prvem izidu leta 1796 bralce šokiral in vznemiril z nazornimi opisi poželenja, greha in nasilja do te mere, da so ga sprva celo prepovedali. Vabljiva mešanica Umberta Eca in Anne Rice ostaja napeta, žgečkljiva in grozljiva vse do današnjega dne.

 

Ambrosio je opat v kapucinskem samostanu v Madridu. Verniki ga imajo radi in zaradi svoje pobožnosti si je prislužil vzdevek »sveti mož«. Pa vendar; pod masko človeka, ki je življenje posvetil Bogu, se skriva hinavsko srce. Menih je aroganten, razuzdan in maščevalen, njegova sla ga vodi po strmi poti v pogubo. Ko sledimo njegovemu utapljanju v svetu propada, spoznamo naivno devico, ki se ujame na njegove limanice, pogubno lepotico, ki je vešča čarovništva, srhljivo Krvavečo nuno, zlobno samostansko predstojnico, tavajočega žida in špansko inkvizicijo – vse to v zgodbi, spleteni z vrhunsko domišljijo.

 

Menih velja za klasično delo gotske literature, ki je pustilo neizbrisen pečat v angleški literaturi in vplivalo na tako ugledna literarna imena, kot so Byron, Scott, Poe, Flaubert, Hawthorne, Emily Brontë in mnogi drugi pisci zadnjih dveh stoletij.

Prevod dela je podprl Kulturni program Evropske unije (EACEA).

 

Odlomek

Sen, čarobna groza, uroki mogočne moči,

čarovnice in prikazni, ki tavajo opolnoči.

                                                           Horacij

Medijski odzivi

"Prav zaradi nebrzdanega sloga in opisovanja tanke ločnice med človeškim in zverinskim je roman Menih v današnjih časih lahko še kako aktualen."
- Simon Popek, Radio ARS

"S prevodom Maležičeve smo dobili izvirno različico besedila z ravno pravšnjo mero arhaizmov, ki nas spominjajo, da je nastalo ob koncu 18. stoletja."
- Meta Česnik, TV Slovenija, Odmevi

"Menih vsekakor ni klasična zgodba z moralnim naukom, iz katerih se danes ne moremo naučiti nič več, kajti jasno je, da svet ni črno-bel in da ti to, da si krepostna in skromna devica, na koncu ne bo prineslo poroke z mladim plemičem."
- Laura Paukovič, Koridor

"Roman Menih Matthewa­ ­Lewisa je divja vožnja skozi­ obsceno, prepovedano in ­obskurno. Pohotni menihi,­ ­noseče nune, mučenja, sežigi,­ posilstva, umori, duhovi, ­magija, hudič ... vse to in še ­veliko več se prepleta v romanu z žanrsko oznako »gotska romanca«."
- Valentina Plahuta Simčič, Delo

"Odklopite se od spleta in uživajte. 418 strani zle ­potence."
- Jedrt Jež Furlan, Bukla

"Izvrstni gotski roman z vsem, kar mora takšno branje vsebovati: ljubezen, smrt, grozo, pošastne prizore, nesmrtne sile, visoka obzidja nedostopnih krajev, strupe, strasti in boj med dobrim in zlim. Po svoje v marsičem izvrsten uvod v branje Marquisa de Sada."
- Tomaž Bešter, Konteksti

Avtor: Matthew Lewis
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743208
Jezik: slovenski
Datum izida: 31. avg. 2015