Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mir in kazen
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Mir in kazen

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Nataša Varušak

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 10,00 €*

Prihranite: 4,95 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Hartmannova je v mednarodnih diplomatskih krogih dvignila veliko prahu, ko je odkrito spregovorila o poskusih vplivanja mednarodne politike na haaško sodišče v primeru sojenja krivcem za genocid v Bosni in Hercegovini, o licemerstvu Zahoda, o grešnih in drugih kozlih neučinkovitosti haaškega sodišča, o prefriganih interesih in brutalnih metodah vlad, ki so krmarile pravico v opravičilo lastne vloge v najhujših pokolih v Evropi po holokavstu. Ko preko knjižnih strani dirjajo, se skrivajo, kažejo osle, se v objektive smehljajo Bill Clinton, Boris Jelcin, Tony Blair, Jacques Chirac, Helmut Kohl in še mnogo drugih oseb in datumov, izza zaprtih vrat silijo neznane, a kruto odločilne podrobnosti. Tudi tiste, zaradi katerih je mednarodno sodišče izgubilo nekaj pomembnih bitk.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 11. 2016

Zbirka: DOKUMENTA
Broširana vezava
Obseg: 295 strani
Format: 240 mm x 160 mm

Podrobnosti

Hartmannova prva odpira prepovedana vrata haaškega sodišča. Ne brez posledic – sodišče je avgusta 2008 proti njej vložilo obtožnico zaradi navedb v knjigi Mir in kazen (2007) in zaradi članka, ki ga je januarja 2008 objavil Inštitut BiH z naslovom Prikriti ključni dokazi o genocidu. Pred haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je stopila 15.6.2009, obtožnica jo bremeni nespoštovanja sodišča zaradi objave zaupnih informacij, kar pa obramba zavrača. Več ... Tožilec na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je septembra 2009 Hartmannovi odredil denarno kazen, več.


* Florence Hartmann je konec maja 2009 zaradi pisanja potopisnega članka o Sloveniji, ki je junija izšel v novi francoski reviji L'Européen, obiskala naše kraje.
27. maja se je mudila v Ljubljani, kjer je o svoji knjigi sprva spregovorila na tiskovni konferenci, kasneje pa še v sklopu večera v kavarni Union, kjer je pogovor vodila Tanja Lesničar Pučko.

Izbor odmevov:
Intervju za Dnevnikov Objektiv (Tanja Lesničar Pučko)
Mir in kazen in boj za resnico... (Branko Soban, Delo)
Norčava politika ... (Mojca Pišek, Dnevnik)
Ali jo želi sodišče utišatič (Dare Čekeliš, 24.ur.com)
Hartmannova o Srebrenici (Jaka Tomc, VEST)
"Vsak dan boj proti pritiskom na haaško sodišče" (Gregor Valenčič, MMC RTV Slovenija)

* Objavljamo odlomek iz knjige Mir in kazen, ki naj bi razkrival tajne informacije Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu. Dejstvo, da je besedilo postalo resno pravno sporno, govori o patološki situaciji v mednarodnih odnosih in mednarodnem pravu in zastavlja vprašanje o uzurpaciji mednarodnega prava. Tako postaja realno možno, da bo besedilo tudi uradno prepovedano, njegovo razširjanje pa kaznivo. Omogočamo vam, da besedilo preberete dokler je to še mogoče.

* 13.7. je bil v oddaji Studio City na 2. programu TV Slovenija objavljen intervju s Florence Hartmann ob Dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici. Posnetek oddaje si lahko ogledate na tej povezavi, intervju se nahaja v drugem delu oddaje.


Odlomek


Zahod želi prikriti skrivnost o genocidu.

Medijski odzivi

"Ne vidim razloga, da bi molčala o napakah sodišča ..."
- Florence Hartmann v intervjuju za spletni portal siol.net

"Temeljna naloga vsakega novinarja je priti čim bliže resnici. In pri tem se ne sme bati nikakršnih pritiskov! "
- Florence Hartmann na tiskovni konferenci v Ljubljani

"Politika pravico razje, obgloda, popači in na koncu uniči …"
- Branko Soban, pogovor s Florence Hartmann v Sobotni prilogi Dela

"Sodišče je treba braniti in kritizirati."
- Florence Hartmann v intervjuju za Dnevnikov objektiv

"Florence Hartmann na zatožni klopi. Ratko Mladić na snegu, Florence Hartmann na sodišču ..."
- Aleš Čar, Dnevnikov Objektiv

"Hartmannova je neusmiljena v svoji resnosti in neosebnosti, seciranju, navajanju. Je hladna, temeljita, natančna od prve do zadnje strani. Če Carla Del Ponte kaj pove in kaj zamolči, Hartmannova pove vse."
- Dragica Jaksetič, Delo; preberite prispevek Sojenje Florence Hartmann zaradi nespoštovanja sodišča

"... ena najboljših poznavalk »realnega delovanja« mednarodnega kazenskega in humanitarnega prava."
- Boštjan Videmšek, Sobotna priloga; preberite prispevek Florence Hartmann o zločinih v Sudanu

"... nad mednarodnim sodiščem ne gre obupati, je na predstavitvi knjige opozoril doktor pravnih znanosti Ljubo Bavcon."
- siol.net

"Kot pričata Carla del Ponte in Florence Hartmann, se je sodišče spoprijemalo s poskusi velikih sil, da bi prikrile dokaze. V ozadju vsega je bil, kot domnevata, "konsenz o pasivnosti". Ta del "očiščenja" EU, ZDA, OZN in druge vpletene dejavnike torej še čaka. V imenu žrtev, trpljenja in navsezadnje vseh, ki si želimo boljšega sveta."
- Božo Repe, Mladina

"Hartmannova razblini vsakršno prepričanje, da si je svet resnično prizadeval, da bi bila resnica o tem, kaj se je zgodilo v BiH, ugotovljena ... Partikularni interesi ter nenaklonjenost, da se vzpostavi jasna povezava med Beogradom in hudodelstvi, ki so se zgodila v BiH, so edini razlog, zakaj še danes vsem obtoženim ni bilo sojeno."
- Kristina Božič, Pravna Praksa

"... dokument o bizarnosti argumenta nacionalnih interesov, abotnosti delovanja zahodnih držav in vpletenosti Srbije v sistematične pokole na vsem ozemlju nekdanje Jugoslavije."
- Robi Šabec, Dnevnik

"Florence Hartmann v svoji knjigi razkriva, kako so nekateri sodniki barantali s Srbijo."
- Miha Šorl, Indirekt

"Trk med politiko in haaškim pravosodjem."
- Marjana Virant, Finance

Kako je politika vplivala na Haag ...
- žurnal24.si

"Dolga ali pa vsaj mučna je pot iz amnezije. Tadić je rekel, da mora Srbija to storiti, da bi jo spustili v Evropo. Ne gre za čisto stvar, gre vedno za interese. Rekel bi, da čistega izstopa iz amnezije, čiste katarze pač ni."
- Jurij Gustinčič, Mladina

"Hartmannova v knjigi razkriva vpliv velikih političnih sil na delovanje sodišča, kjer je zdaj pristala tudi sama."
- Alenka Vesenjak, STA

"... bralce popelje v zakulisje delovanja sodišča in razkriva, kako sta politika in diplomacija s sodiščem pripravljeni sodelovati samo, če imata od tega koristi, ne gre pa jima za zmago pravice same."
- Polona Prodnik, Bukla

"Haaško sodišče proti Florence Hartmann ... Po mnenju sodišča je Hartmannova v knjigi objavila tajne informacije, ki so se nanašale na pritožbeni postopek  ..."
- Delo

"Čeprav je avtorica še do nedavna delovala kot novinarka Monda, nam ne ponuja novinarske raziskave, temveč nam ta vrata odpira kot neposredna priča."
- Nedeljski dnevnik

"Florence Hartmann, nekdanjo tiskovno predstavnico haaškega sodišča, je haaško sodišče obtožilo, da je razkrila zaupne informacije v knjigi z naslovom Mir in kazen."
- Delo, več

Tožba haaškega sodišča ...
- BBC NEWS, več

"... Rezultat intervencije mednarodne skupnosti v vojno v Bosni in Hercegovini je paradoksen. Krivda za zločine je enakomerno razporejena na vse strani. Politični načrt Radovana Karadžića pa je uresničen in s postopnim vstopanjem Srbije v Evropsko unijo postaja del normalnega evropskega političnega življenja. Kako je to mogočeč Na to vprašanje odgovarja knjiga Mir in Kazen, ki pedantno in brezkompromisno beleži evropski in ameriški politični kontekst, v katerem se je dogajala vojna v Bosni in Hercegovini, in analizira logiko, ki je pripeljala do tega presenetljivega razpleta. Bralce velja opozoriti, da je branje tega dela hudo potrebno in vsaj toliko neprijetno."
- Ervin Hladnik-Milharčič, odlomek iz Uvodne besede

"Umazana dvojna igra Zahoda ..."
- Tomo Vidic, Primorske novice

"Kdo in kako odloča o miru. Kdo in kako odmerja kazen."
- Mojca Plevel, Knjižni molj, Siol.net

"Obvezno čtivo, ki ga je težko brati ..."
- Ana Schnabl, Dnevnik

"Pravzaprav so vsi v knjigi ujeti vsak v svoja nasprotja. Evropejci lirično opevajo potrebo, da se žrtvam genocida zagotovi pravica in da se spominjamo grozot Srebrenice. V praksi pa isti voditelji verjamejo, da Balkan lahko preide v obdobje brez etničnega čiščenja in osvajanja, brez da bi pri tem izvedli tvegano zapiranje vojnih kriminalcev. Združene države hočejo obrniti nov list v zgodovini Balkana, tako da državam regije odprejo vrata v NATO, čeprav to pomeni, da se snovalci kataklizme v Bosni ne bodo nikoli srečali s svojimi sodniki."
- François Clemenceau, European Affairs


"Trditev Florence Hartmann ni nova, novi so njeni dokazi. Knjiga kot taka postavlja resne dvome, če ni Zahodnim voditeljem – vključno s člani Clintonove administracije, ki so ameriško posredovanje v bosanski vojni utemeljili na humanitarni osnovi (na kar so se potem sklicevali politiki in novinarji različnih političnih usmeritev, ki so podpirali invazijo Iraka) – spodletelo pri njihovi pravni obvezi, da preprečijo zločine proti človeštvu."
- Marc Perelman, The Nation


"Florence Hartmann v delu postreže z osupljivo izpovedjo o delovanju te pionirske institucije na področju modernega mednarodnega prava. Brez vsakršnih iluzij glede razlogov nastanka, ki so v veliki meri povezani s slabo vestjo zahodnega sveta zaradi napredovanja vojn na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, pokaže v kolikšni meri je bilo neprestano politično vmešavanje in ogrožanje vpeto v samo delovanje institucije."
- Jean-Arnault Dérens, Le Monde DipomatiqueAvtor: Florence Hartmann
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Spremna beseda: Ervin Hladnik Milharčič
Redakcija: Tjaša Koprivec
Oblikovanje naslovnice: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744663
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. nov. 2016