Brezplačna dostava nad 35 €
Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja
Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja

Misel v ujetništvu velikega inkvizitorja

Izbrani odlomki iz knjige Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?
Avtor: Karel Gržan Založnik: Sanje Jezik: slovenski
V knjižnici Misel v ujetništvu Velikega inkvizitorja se iskrijo izbrani odlomki iz patrove knjige Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih. Pomembno razmišljanje na temo, ki jo je odprl ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski v svojem velikem romanu Bratje Karamazovi v slovečem poglavju Veliki inkvizitor.
2,99 € - 5,00 €
Redna cena: 2,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 2,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  V knjižnici Misel v ujetništvu Velikega inkvizitorja se iskrijo izbrani odlomki iz knjige Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih Karla Gržana. Gre za pomembno razmišljanje na temo, ki jo je odprl ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski v svojem velikem romanu Bratje Karamazovi v slovečem poglavju Veliki inkvizitor. Jezusa, ki se vrne na Zemljo v 16. stoletju, da Veliki inkvizitor aretirati, nato se med njima odvije dialog, ki zatrese globine človeške in božje duše. Pater Karel Gržan do literarne mojstrovine Dostojevskega pristopi na svoj subtilen, globoko meditativen način.

  Poslanstvo zbirke Iskra je bralcem in bralkam na dostopen način približati žlahtna dela slovenskih in tujih ustvarjalcev – dela, ki prebujajo iskro kozmične človečnosti.
   
   
  Podrobnosti
  Datum izida 11/21/2023
  Format (mm) 110 x 160
  Obseg (št. strani) 68
  ISBN /
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka ISKRA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Kako silno si želijo, da bi življenje zopet steklo skozi njihov ustroj. Kako nebogljeno se tolažijo z drobtinicami, medtem ko se jim je kolač že izmaknil. In kar jih spravlja v grozo, je uvid: Jezus se zopet pojavi tam, kjer je trpljenje. Ne le na ulicah Seville, pač pa tudi Ljubljane pa Moskve …, povsod, kjer se duši življenje in kliče stiska ljudi sama po sebi Boga, da se zopet skloni v njihovo resničnost.

  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan, že dolga leta prijatelj Sanj, je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. (Knjige, ki jih je objavil pri Sanjah, na tej povezavi.) Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na širšem Štajerskem je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji.

  Kot doktor literarnih znanosti je Karel Gržan avtor številnih knjig, kot amaterski arheolog je odkril pomembne megalitske strukture na širšem območju Slovenije, dolga leta je predano raziskoval zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku. Veliko potuje po Sloveniji in predava o medčloveških odnosih, odpuščanju in o tem, kako ljubiti človeka v njegovi resničnosti. 

  Je najvidnejši razkrinkovalec hrematizma v Sloveniji. Beseda hrematizem prihaja iz starogrščine, namesto skrbi za skupno ognjišče, skupno dobro, kar je osnovni pomen besede ekonomija, se hrematizem izrodi v kopičenje bogastva in bogatenje zgolj posameznikov, ne pa skupnosti. Gržanova razlaga, ki iz etičnih razlogov hrematizem ostro obsoja, je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Dokumentarni portret z naslovom Vstanimo, v suženjstvo zakleti! je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

   

  Avtor portreta: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Friar Karel Gržan has an MA in theology and a PhD in literary sciences. At the age of 18, he entered the order of the Franciscan Capuchins, because he believed in the legacy of Saint Francis and wanted to dedicate his life to helping the poor and the helpless. As a priest and chaplain, he did his best to react upon the distress of his times and of the people he came across. He also dealt with the problems of drug addiction and founded Don Pierino’s commune for male and later on also for female addicts, the first and only Slovenian girl community of the kind. After his PhD in

  literary sciences, he has published numerous books. He constantly travels throughout Slovenia, lecturing on human relations, forgiveness and on how to love a human being in his or her entirety.

  Portrait: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...