Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mojster
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Mojster

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jure Potokar

Redna cena: 17,95 €

Sanjska cena: 16,15 €*

Prihranite: 1,80 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman Mojster je bil nominiran za nagrado Booker, leta 2005 je v Franciji prejel Prix du Meilleur Livre Etrange za najboljši tuji roman, leta 2006 pa je prejel tudi najbogatejšo literarno nagrado na svetu, prestižni IMPAC


Vprašajte nas

Datum izdaje: 03. 03. 2008

Zbirka: ROMAN SANJE

Broširana vezava

Obseg: 312 strani

Format: 240 mm x 160 mm

Podrobnosti

Tóibín si je celo izposodil Jamesov slog, da je tako, kot je James počel s svojimi liki, podal vijugasto in razpredeno pot misli ter izmuzljive odtenke čustev.

Roman Mojster je bil nominiran za nagrado Booker, leta 2005 je v Franciji prejel Prix du Meilleur Livre Etrange za najboljši tuji roman, leta 2006 pa je prejel tudi najbogatejšo literarno nagrado na svetu, prestižni IMPAC.

Odlomek

V tolažbo mu je bilo, da jo je vsaj poznal, kakor je svet ni, in da bolečina življenja brez nje ni nič drugega kot kazen, ki jo mora plačevati za prednost, da je bil mlad z njo. Kar je bilo nekoč življenje, je pomislil, je vedno življenje, in vedel je, da bo njena podoba njegovemu razumu vladala kot nekakšno merilo in standard bistrosti in umirjenosti.

Medijski odzivi

Branje romanov je kukanje skozi ključavnico.
- Henry James

"Tóibín nas pripelje pretresljivo blizu same skrivnosti umetnosti. Izredna, popolnoma izvirna knjiga."
- Michael Cunningham, avtor romana Ure

"Tóibín mojstrsko vodi zgodbo, jo tu in tam nadgradi s presenetljivim preobratom, vseskozi pa se zaveda, da piše o pisatelju, ki velja za enega največjih stilistov angleškega jezika, kar nam daje vedeti tudi s tem, da roman semtertja začini s frazami in stavki iz pisne zapuščine Henrya Jamesa in njegove družine. Pred bralčevimi očmi tako počasi nastaja skoraj otipljiva podoba človeka (oziroma družine), ki je po eni strani zelo sodoben in po drugi predan izročilu; ki je poln strahov in negotovosti, pa tudi odločnosti in morebiti celo brezobzirnosti, skratka portret pisatelja, čigar zapuščina postaja v zadnjih letih vse bolj cenjena."
- Jure Potokar

"Ni vsak tak mojster, da bi svoje stiske lahko reševal s pisanjem romanov. Bere jih pa lahko. Če vas ne razumejo, in če ne veste, kdo ste, preberite Mojstra, in izvedeli boste: bolje je napisati, da, bolje je celo samo brati dober roman, kakor iskati samega sebe."
- dr. Lev Kreft

"Avtor podaja zgodbo z izjemnim čutom za podrobnosti in bralcu postopoma naslika psihološko poglobljen portret Jamesa. Pri tem se opira na vsa znana dejstva iz Jamesovega življenja in ga prikaže kot osamljeno osebnost, ki se iz javnega življenja umakne v samoto mesta Rye, kjer ustvari nekatere izmed svojih največjih mojstrovin."

- Polona Prodnik, Bukla

"Prav to je tudi eno tistih vprašanj, ki nenehno visijo nad Mojstrom; se je James udobno in srečno počutil v literaturi, ali mu je ta ponudila le pobeg, ker je veliko slabše ali vsaj manj drzno deloval v življenjuč Tóibín kot da mu malo zameri hladno oddaljenost in neodkritost v realnem času, a ne toliko, da ne bi Jamesu s tem romanom pripravil enega najlepših poklonov, ki ga pisatelj lahko podari pisatelju. V Mojstru je James enako blizu, kot je daleč, včasih že tako skrivnosten, da je enako odbijajoč, kot je očarljiv, in enako tragičen, kot je tu in tam enostavno prikupen in smešen. Takšnega opisa je zmožen le Mojster, v tem primeru Colm Tóibín."
- Alenka Vesenjak, Polet

"Biografski roman o pisatelju Henryu Jamesu bo nagovoril vse, ki se ukvarajajo z umetniškim ustvarjanjem. Ustvarjanje je namreč lahko dokaj samotno in naporno opravilo in le redkim mojstrom uspe nepretrgano in predano ustvarjati vse življenje."
- Ana Rozman, O osebnosti

"Henry James, ameriški pisatelj irskega rodu iz 19. stoletja, avtor romanov, v katerih mu je, kot je zapisala Rapa Šuklje, uspelo "iz jezika iztisniti najbolj tanke odtenke pomenov, ujeti izraz, frazo, podobo za vsak nihljaj preobčutljive duševnosti", je imel sestro, ki mu je velikokrat služila kot model pri oblikovanju ženskih literarnih likov.Oba, pisatelj in njegova sestra, pa sta se zdaj kot lika znašla v romanu Mojster sodobnega irskega pisatelja Colma Tóibína. Pri tem ne gre za klasično biografijo ... Pri literariziranih biografijah se tej "resnici" avtor vnaprej odreče, in zato je zanimivo, kako mu neko slavno življenje služi kot gradivo, kaj sporoča onkraj dokumentarnosti."
- Tanja Lesničar Pučko, Dnevnik

"Mojstra kot skrivnostno izmuzljivo osebnost je avtorju romana uspelo celovito in poglobljeno predstaviti kot lahko le pisatelj pisatelja."
- Aleksandra Rengeo, Kažin

"Mojstrsko o mojstru ... Odmikanje. Odrekanje. Osamljenost. Hrepenenje."
- Andrej Zavrl, Narobe

Avtor: Colm Tóibín
Soustvarjalci: Redakcija: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653275
Jezik: slovenski
Datum izida: 3. mar. 2008