Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Motoristov dnevnik & Bolivijski dnevnik (komplet)
29.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Motoristov dnevnik & Bolivijski dnevnik (komplet)

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 49,90 €

Akcijska cena: 29,99 €

Sanjska cena: 19,99 €*

Prihranite: 29,91 € (60%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 11. 2008

Broširana vezava
Obseg: 176 strani + 255 strani
Format: 160 mm x 240 mm

Knjigi vsebujeta veliko arhivskih fotografij.

Podrobnosti

Motoristov dnevnik

Ernesto "Che" Guevara se je že kot dijak in študent udejstvoval v boju proti Peronu. Čedalje bolj se je seznanjal s knjigami o socialističnih idejah, spoznal je Marxa in Lenina, bral je perujskega publicista Mariateguija, verjetno najpomembnejšega avtohtonega latinskoameriškega marksista v času med dvema vojnama. Ernesto je sodil, da boja proti peronizmu ne bi smeli omejiti na Argentino, ampak da je treba v obsegu cele Latinske Amerike začeti bojni pohod proti bedi, zaostalosti, odvisnosti in diktaturam. Zato je Guevara želel, da bi z Albertom Granadosom prepotoval čim več latinskoameriških držav, da bi se seznanil z razmerami v teh državah in si razširil obzorje.

O tem potovanju je bil posnet tudi film z naslovom Motoristov dnevnik (Diarios de motocicleta). Film je bil leta 2004 na festivalu v Cannesu nominiran v štirih kategorijah. Prejel je nagrado Françoisa Chalaisa, nagrado ekumenske žirije in veliko tehnično nagrado. Na festivalu v San Sebastiánu je leta 2004 prejel nagrado občinstva. Leta 2005 je pesem Al otro lado del río (Na drugo stran reke) Jorgeja Drexlerja prejela oskarja za najboljšo izvirno pesem.

Bolivijski dnevnik

Opis zadnjega obdobja življenja legendarnega južnoameriškega revolucionarja Che Guevare v bolivijskih pragozdovih, kamor se je umaknil s skupino ljudi, ki jih je uril za gverilski boj, pred ameriško obveščevalno službo. Bolivija naj bi nudila največ možnosti za akcije, ker je bila levica v tej deželi razbita in neenotna in Che je mislil, da bi se lahko začel proces novega zbiranja najtrdnejših revolucionarnih sil okrog gverile, ki bi bila njihovo jedro in opora. Menil je, da je Bolivija tako razočarana, da je ne bo težko dvigniti na noge in k orožju. Poleg tega pa leži prav v srcu kontinenta in bi bila idealna pozicija za nadaljnje širjenje revolucionarnega ognja.

Američani so 9. oktobra 1967 Che Guevaro izsledili in kasneje ubili v majhni, skriti in pozabljeni vasi Igueras.

Odlomek

Osebek, ki je pisal te vrstice, je umrl,  ko je znova stopil na argentinsko zemljo, in »jaz«, ki jih urejam in pilim, nisem »jaz«, vsaj ne tisti notranji jaz. Ta brezciljni potep po naši »Ameriki z veliko začetnico« me je spremenil bolj, kot sem si sploh predstavljal.

Bodimo realni, zahtevajmo nemogoče!Medijski odzivi

"Njegova zdravniška etika se je tu prelevila v svojevrstno mesijanstvo: izvleči človeka – še posebej človeka latinskoameriške stvarnosti – iz revščine, kamor ga je zavila spirala pol-tisočletnega nasilja belih, evropskih gospodarjev. "
- Jadran Sterle

"Navdih za vsakega človeka, ki ljubi svobodo."
- Nelson Mandela


"Che je bil najpopolnejše človeško bitje naše dobe."
- Jean-Paul Sartre


"... Che Guevara je posadil seme, ki ga nihče ne more uničiti."
- Gabriel Garcia Marquez

"Potovanje, številna potovanja. Ernesto Guevara v iskanju dogodivščin, Ernesto Guevara v iskanju Amerike, Ernesto Guevara v iskanju Cheja. Na tem potovanju potovanj je samota našla solidarnost, "jaz" se je spremenil v "mi"."
- Eduardo Galeano


"To je pripoved o potovanju odkrivanj, ki postane tudi potovanje odkrivanja samega sebe. Pripoved o čustvenih in političnih izbirah, ki jih moramo v življenju vsi opraviti. In pripoved o prijateljstvu, o solidarnosti. Nenazadnje je to pripoved o iskanju lastnega mesta v svetu – mesta, za katerega se je vredno boriti."
- Walter Salles, režiser filma Motoristov dnevnik 


"Živel je eno najbolj fascinantnih življenj zadnjega stoletja. Privlači me dejstvo, da se je kar dvakrat odpovedal vsemu in tvegal svoje življenje za nekoga drugega."
- Steven Soderbergh, režiser filma Che


"Izjemna prvoosebna pripoved ... ki okrepi njegovo podobo in ji doda za ščepec človečnosti, hkrati pa ima dovolj ostre robove, da prikliče kontroverznost."
- Los Angeles Times


"Ta dnevnik je nekaj posebnega, ker prikazuje Chejevo človeško plat, ki so jo zgodovinarji uspeli popolnoma zatreti ... Tu začutimo Chejevo prepričanje, da odločnost in prepričanje zadoščata za spreminjanje sebe in drugih ... Bralni užitki od začetka do konca."
- Financial Times 


"Na teh straneh je prisoten patos – patos samega Cheja, ki je vedno zamišljen, vedno pripravljen žrtvovati vse, ki ga prežema krivda zaradi njegovih lastnih privilegijev, vendar nikoli ne pusti, da bi ga njegovo trpljenje oviralo." 
- New Yorker


"Motoristov dnevnik je velika in živahna zgodba o odkrivanju, duhovitosti, odločnosti in radovednosti, ki bralca spušča v misli in občutja mladega Cheja, preden je ta postal socialist in politični lik, ki je spreminjal zgodovino ... Ta knjiga je uglašena s srcem in duhom izjemnega človeka."
- Steven Katsineras, The Guardian 


"Asketizem, strast in doslednost."
- Igor Bratož, Delo

"V dnevniku prvič razkrije svojo pripravljenost umreti za ideal družbene pravičnosti."
- Mojca Pišek, Dnevnik

"Gre za zapise in razmišljanja, ki so se eni najbolj izstopajočih in legendarnih osebnosti dvajsetega stoletja porodila v času potovanja po Južni Ameriki. "
- Polona Prodnik, Bukla

"... vpogled v duhovno anatomijo enega najbolj prepoznavnih posameznikov 20. stoletja."
- Miha Naglič, Gorenjski glas

 

Avtor: Ernesto Rafael "Che" Guevara
Soustvarjalci: Prevod iz španščine: Urša červ
Redakcija in prevod (delno): Tina Malič
Oblikovanje: Matej Koren
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653961
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. nov. 2008