Brezplačna dostava nad 35 €
MUMIN - 1. knjiga zbranih stripov Tove Jansson MUMIN - 1. knjiga zbranih stripov Tove Jansson
MUMIN - 1. knjiga zbranih stripov Tove Jansson

MUMIN - 1. knjiga zbranih stripov Tove Jansson

Avtor: Tove Jansson Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Nada Grošelj

Prvi zvezek zbranih stripov finsko-švedske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson prinaša štiri zgodbe v stripu, ki so revijalno izhajale v petdesetih letih 20. stoletja. Toda čeprav so bile že izvorno namenjene revijalni objavi, pred nami ne ležijo kratki stripi, okronani s končnim gegom, temveč prej risoromani – pustolovski, komični in predvsem satirični.

V Tovinih stripih nastopajo ista bitja kot v njenih otroških knjigah: debelušni mumintroli ali »mumini«, podobni ljubkim povodnim konjem, hemuli, filifjonke, mimle in drugi liki iz njenega fantazijskega sveta. 

Redna cena: 21,00 € Sanjska cena: 18,90 € Prihranite: 2,10 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida: 04. Dec. 2020

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  MLATUSLTV030

  Prvi zvezek zbranih stripov finsko-švedske pisateljice in ilustratorke Tove Jansson prinaša štiri zgodbe v stripu, ki so revijalno izhajale v petdesetih letih 20. stoletja. Toda čeprav so bile že izvorno namenjene revijalni objavi, pred nami ne ležijo kratki stripi, okronani s končnim gegom, temveč prej risoromani – pustolovski, komični in predvsem satirični.

  V Tovinih stripih nastopajo ista bitja kot v njenih otroških knjigah: debelušni mumintroli ali »mumini«, podobni ljubkim povodnim konjem, hemuli, filifjonke, mimle in drugi liki iz njenega fantazijskega sveta. Medtem ko knjige nagovarjajo otroke ali naslovnike vseh starosti, pa so bili stripi že od vsega začetka namenjeni odraslim. Ko je urednik Charles Sutton povabil Tove k sodelovanju, je predlagal, naj v stripu satirizira »naš tako imenovani civilizirani življenjski slog«. Tako je v stripih zazvenel jedkejši ton kakor v knjigah: satira leti na nepovabljene goste, načrte, kako hitro obogateti, priročnike za samopomoč, življenjski slog bogatih in slavnih, vegetarijanstvo, romantiko (Smrkljica, Muminovo dekle, se brez pomisleka spogleduje z glamuroznejšimi občudovalci), moderno umetnost in še kaj. In čeprav so stripi stari že več kot pol stoletja, njihov humor ni izgubil sočnosti in aktualnosti. Včasih, tako že v prvem stripu Mumin in razbojnika, sta vir komike neodločnost in nesposobnost glavnega junaka, da bi se postavil zase. Posledice so karikirano usodne: hišo mu dobesedno zasedejo nepovabljeni gostje, ko pa jih s pomočjo smrdljivega Smerduja naposled odžene, mu ta hišo kratkomalo pohrusta. Največkrat se mumini nepremišljeno podajo v pustolovščine, zlasti na pobudo očeta, ki nostalgično kuje v zvezde svojo avanturistično mladost. Pri tem vsakič zabredejo v težave, a jih uspešno rešujejo s svojo domiselnostjo, optimizmom in nenazadnje srečo. Skratka, stripi slavijo boemsko spontanost, kakršna je vladala v družini same avtorice.

  Sčasoma je Tove Jansson pritegnila k striparstvu brata Larsa in mu naposled povsem prepustila ustvarjanje na tem področju, medtem ko se je sama posvetila drugim zanimanjem – slikanju, pisanju za odrasle. V prvih stripih, zbranih v tem zvezku, pa še lahko občudujemo njena lastna avtorska dela.

   

  Mumin: Zbrani stripi Tove Jansson (1 del) zajemajo zbirko štirih zgodb, ki so prvotno izhajale v časopisih v 50-ih letih.

  Zgodbe: 
  – Mumin in razbojnika
  – Mumin in družinsko življenje
  – Mumin na Azurni obali
  – Muminov samotni otok

  Podrobnosti
  Datum izida 12/04/2020
  Sanjska cena 18,90
  Format (mm) 150 x 290
  Obseg (št. strani) 96
  Prevod Nada Grošelj
  Zbirka SANJSKA KNJIGICA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Tove Jansson

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...