Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Mumin - Zbrani stripi 1
21 EUR Zaloga: Na zalogi

Mumin - Zbrani stripi 1

1. zvezek

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Nada Grošelj

Redna cena: 21,00 €

Sanjska cena: 17,95 €*

Prihranite: 3,05 € (15%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Svobodnjaški,­ sočutni, naravovarstveni in do lune in nazaj zabavni … to so Mumini! Nepozabni, čarobni svet švedsko-finske pisateljice in ilustratorke Tove Janssen v prvi knjigi prvič zbranih stripov oživi v štirih zgodbah: Mumin in razbojnika, Mumin in družinsko življenje, Mumin na Azurni obali in Muminov samotni otok. Zgodbe so bile izvorno objavljene v revijah in časopisih, vendar pa gre za prave risoromane, ki prekipevajo od življenja, duhovitosti, prisrčnosti, neugnanih dogodivščin in iskrive domišljije. Smuk v Muminsvet!

 

Vprašajte nas

Datum izdaje: 04. 12. 2020

Zbirka Sanjska knjigica
Trda vezava
Format 150 mm x 290 mm
Obseg: 96 strani

Knjižna izkaznica

Knjiga je izšla s pomočjo programa Evropske unije – Ustvarjalna Evropa.

Podrobnosti

Svobodnjaški,­ sočutni, naravovarstveni in do lune in nazaj zabavni … to so Mumini! Nepozabni, čarobni svet švedsko-finske pisateljice in ilustratorke Tove Janssen v prvi knjigi prvič zbranih stripov oživi v štirih zgodbah: Mumin in razbojnika, Mumin in družinsko življenje, Mumin na Azurni obali in Muminov samotni otok. Zgodbe so bile izvorno objavljene v revijah in časopisih, vendar pa gre za prave risoromane, ki prekipevajo od življenja, duhovitosti, prisrčnosti, neugnanih dogodivščin in iskrive domišljije. 

V Tovinih stripih nastopajo ista bitja kot v njenih otroških knjigah: debelušni mumintroli ali mumini, podobni ljubkim povodnim konjem, hemuli, filifjonke, mimle in drugi liki iz njenega fantazijskega sveta. Medtem ko knjige nagovarjajo otroke ali naslovnike vseh starosti, pa so bili stripi že od vsega začetka namenjeni odraslim. Ko je urednik Charles Sutton povabil Tove k sodelovanju, je predlagal, naj v stripu satirizira »naš tako imenovani civilizirani življenjski slog«. Tako je v stripih zazvenel jedkejši ton kakor v knjigah: satira leti na nepovabljene goste, načrte, kako hitro obogateti, priročnike za samopomoč, življenjski slog bogatih in slavnih, vegetarijanstvo, romantiko (Smrkljica, Muminovo dekle, se brez pomisleka spogleduje z glamuroznejšimi občudovalci), moderno umetnost in še kaj. In čeprav so stripi stari že več kot pol stoletja, njihov humor ni izgubil sočnosti in aktualnosti. Včasih, tako že v prvem stripu Mumin in razbojnika, sta vir komike neodločnost in nesposobnost glavnega junaka, da bi se postavil zase. Posledice so karikirano usodne: hišo mu dobesedno zasedejo nepovabljeni gostje, ko pa jih s pomočjo smrdljivega Smerduja naposled odžene, mu ta hišo kratkomalo pohrusta. Največkrat se mumini nepremišljeno podajo v pustolovščine, zlasti na pobudo očeta, ki nostalgično kuje v zvezde svojo avanturistično mladost. Pri tem vsakič zabredejo v težave, a jih uspešno rešujejo s svojo domiselnostjo, optimizmom in nenazadnje srečo. Skratka, stripi slavijo boemsko spontanost, kakršna je vladala v družini same avtorice.

Sčasoma je Tove Jansson pritegnila k striparstvu brata Larsa in mu naposled povsem prepustila ustvarjanje na tem področju, medtem ko se je sama posvetila drugim zanimanjem – slikanju, pisanju za odrasle. V prvih stripih, zbranih v tem zvezku, pa še lahko občudujemo njena lastna avtorska dela.

 Mumin: Zbrani stripi Tove Jansson (1 del) zajemajo zbirko štirih zgodb, ki so prvotno izhajale v časopisih v 50-ih letih.

Zgodbe: 
– Mumin in razbojnika
– Mumin in družinsko življenje
– Mumin na Azurni obali
– Muminov samotni otok

Smuk v Muminsvet!

Odlomek

Spoštovani, potrebujem sedem zlatnikov za moder bikini!
Desno, naravnost in levo.
Položite stave, gospe in gospodje!
Prosim, kako bi lahko dobila sedem zlatnikov za moder bikini?
Številko, prosim.
Osem ...
Zmagala je črna osmica. Želite nadaljevati, gospa?
Seveda! Saj potrebujem tudi kopalno pižamo!
Tri ure pozneje.
Sploh nisem vedela, da obstaja toliko denarja!
Ali zdaj lahko kupim par bikinijev?
Kot ulit za vašo postavo, gospa.

Avtor: Tove Jansson
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743796
Jezik: slovenski
Datum izida: 4. dec. 2020