Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Muzej nedolžnosti [e-knjiga]
10.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Muzej nedolžnosti [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Erna Pačnik Felek

Zaloga: Na zalogi

Muzej nedolžnosti je roman o prepovedani ljubezni v Istanbulu, v času, ko se je zdelo, da je mogoče to prepoved odpraviti.
Redna cena: 10,99 €

Sanjska cena: 3,99 €*

Prihranite: 7,00 € (64%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 06. 04. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE
e-Knjiga

Podrobnosti

Kaj je v resnici ljubezen

Pamukov drugi najdaljši in prvi ljubezenski roman se začenja s temi besedami, in sicer nekega spomladanskega dne leta 1975, ko sin premožne istanbulske družine Kemal naleti na daljno revno sorodnico Füsün. Tistega dne se njegovo življenje in njegova tradicionalna prepričanja o ljubezni, strasti, spolnosti, prijateljstvu in družini popolnoma spremenijo in ga odvedejo na viharno pot, prepredeno z razdvojenimi čustvi, s samoobvladovanjem, z notranjimi boji in s trenutki neznanske sreče in prikrite bolečine; na pot, kjer bo deležen prezira visoke družbe in pozornosti Füsünine družine v barakarskem naselju; na pot, ki nas bo seznanila s prepadom med istanbulskim visokim in nižjim družbenim slojem, s slikovito filmsko industrijo, z zabavnimi in bogatimi karakterji knjižnih junakov; na pot, ki ji bo Kemal kljub izgubi svoje izvoljenke z ustanovitvijo muzeja njenih osebnih stvari zvest vse do konca svojega življenja.

Muzej nedolžnosti v oddaji Knjiga mene briga.

Natis je gmotno podprla Javna agencija RS.

Odlomek

To je bil najsrečnejši trenutek mojega življenja, ampak tega nisem vedel. Če bi se tega v tistem trenutku zavedal, bi naredil vse, da bi ga lahko ohranil. Bi se vse razvilo popolnoma drugačeč Da, če bi se takrat zavedal, da je bil to najsrečnejši trenutek mojega življenja, ne bi te sreče zamudil za nič na svetu. Ta čudovit, neprecenljiv trenutek, ki me je navdal z globokim mirom, je morda trajal le nekaj sekund, ampak sreča, ki sem jo občutil, ni trajala le še nekaj ur, temveč še dolga, neskončno dolga leta.

Medijski odzivi

"Muzej nedolžnosti Orhana Pamuka je evropski muzej leta."
- V. U., Delo.si/STA


"Ko govorim o pisanju, tisto, kar mi najprej pride na misel, ni roman, pesem ali literarno izročilo, ampak človek, ki se zapre v sobo, sede k mizi in se v samoti obrne navznoter … pisati pomeni ta notranji pogled spreminjati v besede, preučevati svet, v katerega prestopi ta človek, potem ko se umakne vase, početi to potrpežljivo, trmasto in z veseljem … Pisateljeva skrivnost ni navdih– kajti za tega ni nikoli jasno, od kod prihaja – ampak njegova trma, njegova potrpežljivost. Za tisti čudoviti turški pregovor – izkopati vodnjak s šivanko – se mi zdi, da je nastal z mislijo na pisatelje."
- Orhan Pamuk, predavanje ob podelitvi Nobelove nagrade

"... v vseh pogledih izjemna knjiga, tako v konceptu, ki se skozi pripoved elegantno razvije v pripoved nore ljubezni, kot v natančnem opisu, da so me med branjem bolele vse mišice. Verjetno bi v starih časih to knjigo mladim dekletom prepovedali. To je tudi izjemen opis Istanbula in sedemdesetih let."
- Zora Stančič, vizualna umetnica

"Vznemirljivo izvirno. Vsak obrat v zgodbi se zdi svež, razburljiv, povsem nepričakovan ... Očarljiva pripoved."
- The Washington Post

"Lebdeče, nadrobno ... Mavzolej ljubezni ... Mojstrsko delo."
- Publishers Weekly

"Pamuk je v svojem projektu Muzej nedolžnosti mejo med fikcijo in resničnostjo dodobra zameglil. V romanu najdemo muzej in celo vstopnico vanj ter tudi pisatelja Orhana Pamuka v cameo vlogi, ki mu Kemal izpove svojo zgodbo. In potem imamo muzej in pisatelja tudi na drugi strani, v resničnosti. Knjiga bi lahko služila kot nekakšen katalog k razstavi, ki jo je kuriral pisatelj. Vendar pa Pamuk pravi, da muzej ne ilustrira knjige in da knjiga ne razlaga razstave, temveč da koeksistirata kot ločeni umetniški deli. Sam je zelo užival, ko je ustvarjal tako eno kot drugo. »Bil je pravi užitek kombinirati realno in domišljijsko,« pravi avtor."
- Valentina Plahuta Simčič, Delo, Književni listi

"Gre za filigransko spisano epsko ljubezensko zgodbo, v kateri se v komaj osemnajstletno lepotico nižjega sloja Füsun zaljubi mladi ter bogati poslovnež Kemal in se z njo zaplete, kljub temu da je tik pred zaroko s Sibel, dekletom, ki bolj ustreza njegovi starosti in stanu. Po zaroki s Sibel prelepa Füsun skrivnostno izgine, Kemal pa do nje in do predmetov, povezanih z njo, razvije svojevrstno obsedenost, ki jo sčasoma začne nadgrajevati v nenavadno zbirko, imenovano Muzej nedolžnosti. Tega naj bi dejansko kmalu odprli v Istanbulu tudi v resničnosti ter s tem eni najlepših nenavadnih sodobnih ljubezenskih zgodb dali še dodaten pečat."
- Samo Rugelj, Bukla

"Pamuk, nobelovec, se tokrat kot pisatelj dvakrat pobliskne v romanu; na pripovedovalčevi zaroki v razkošnem istanbulskem hotelu, ko pleše z njegovo ljubico, na koncu pa vstopi kot profesionalec, ki bo popisal nevsakdanjo zgodbo o napol zatajevani, nemogoči, leta trajajoči zaljubljenosti."
- Matej Bogataj, Mladina

"Največji prispevek Orhana Pamuka k evropski kulturi je premikanje kulturnih meja in osvetljevanje številnih možnosti, ki jih to prinaša," je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade, ki jo bienalno podeljuje Univerza v Köbenhavnu."

- STA

"Ob njenem izginotju Kemal spoznava dejanske razsežnosti njunih skrivnih popoldanskih srečevanj, saj se vse bolj zaveda, da je izgubil svojo resnično, pravo ljubezen. Razdvojen med tistim, "kar je prav", in tistim, "kar si želi", najprej naskrivaj, nato pa vse bolj očitno in obsedeno išče svojo izgubljeno ljubezen. Uteho začne iskati v predmetih, ki ga spominjajo na Füsün in njuno ljubezen."

- Jana

"Muzej nedolžnosti vas bo popeljal skozi Istanbul sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, v osrčje nemogoče ljubezni, ki se dogaja med premožnim, v zaročni stan prikovanim moškim in njegovo oddaljeno revno sorodnico."
- Dijana Matković, Playboy


"Tistega dne se njegovo življenje in njegova tradicionalna prepričanja o ljubezni, strasti, spolnosti, prijateljstvu in družini popolnoma spremenijo in ga odvedejo na viharno pot, prepredeno z razdvojenimi čustvi, samoobvladovanjem, notranjimi boji ter trenutki sreče in prikrite bolečine …"
- Anja


"Muzej nedolžnosti je roman o prepovedani ljubezni v Istanbulu, v času, ko se je zdelo, da je mogoče to prepoved odpraviti, v 70. letih torej, ko se je turška družba sekularizirala, ko je elita svoje otroke pošiljala študirat na zahod in so urbana središča že prenesla mini krila. Gre torej za kulturo v klinču dveh nasprotujočih si tendenc, tradicionalne verske in patriarhalne, ki vlada na podeželju in med revnejšim prebivalstvom, in moderne, ki si domišlja, da je s prvo opravila."
- Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik

"Pisatelj Orhan Pamuk pravi, da je literarno ustvarjanje zanj kot kopanje vodnjaka s šivanko (po nekem turškem pregovoru). Saj je tudi branje njegovega romanesknega besedila zaradi gostobesednosti in poetičnosti skoraj tako ... Zelo žlahtno branje! Nenavadno, zanimivo, mnogoplastno ... mojstrsko!!!"
- Tilka Jamnik


"Pamukova pisava je izjemno podrobna, zanimiva pa ne le zaradi edinstvene ljubezenske izpovedi, ampak tudi zaradi opisov vsakdanjega življenja istanbulske visoke družbe zadnjih desetletij prejšnjega stoletja, položaja žensk v družbi, turške filmske industrije. Za disciplinirane bralce, ki pa se bodo na koncu verjetno strinjali, da se je splačalo."
- Gaja Kos, Nedelo

Avtor: Orhan Pamuk
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Soprevajalka: Katja Zakrajšek
Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742560
Jezik: slovenski
Datum izida: 6. apr. 2012