Sanjsko pismo
Nanine pesmi
21 EUR Zaloga: Na zalogi

Nanine pesmi

Avtor: | | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Mojca Sekulič Fo

Redna cena: 24,95 €

Akcijska cena: 21,00 €

Bralec v Naninih pesmih njihovega pisca spozna tudi kot pesnika za otroke in tako, retrospektivno, na novo prepozna tudi že znane Ježkove stvaritve. Prav za Nanine pesmi lahko z vso upravičenostjo rečemo, da niso le pesmi za otroke, ampak nič manj za odrasle. Izhajale so v reviji Otrok in družina, objavljene so bile tudi med Ježkovimi zbranimi pesmimi v zbirki Preprosta ljubezen založbe Sanje. Njihovo sporočilo in pesnikovo mojstrstvo v ravnanju z besedami si naposled zaslužijo samostojno objavo.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 22. 10. 2018

Legendarni Ježek. Čudovit cikel pesmi dedka svoji vnučki. Slikanici je priložen glasbeni album Nane Milčinski.

Podrobnosti

Franeta Milčinskega - Ježka je k pisanju osemnajstih iskrenih, prisrčnih pesmi spodbudilo rojstvo njegove vnukinje Nane. V njih s pretanjenostjo povezuje svetova dedka in vnukinje; dedek je otrokov vodnik skozi sence tega sveta in oznanjevalec njegovih čarov, vnukinja je dedkov igriv učitelj preprostih resnic. Ko se Ježek v stihih z vso toplino, kar je premore človeško srce, pogovarja s svojo Nano, za vedno ustvarja ljubečo povezanost, ne zgolj dedka in vnukinje, temveč tudi vseh življenj, ki počasi odhajajo s tega sveta, in tistih, ki vanj šele brstijo. Pesmi so postale sijajen slavospev otroštvu in važnosti otroškega duha v življenju slehernika.

Bralec v Naninih pesmih njihovega pisca spozna tudi kot pesnika za otroke in tako, retrospektivno, na novo prepozna tudi že znane Ježkove stvaritve. Prav za Nanine pesmi lahko z vso upravičenostjo rečemo, da niso le pesmi za otroke, ampak nič manj za odrasle. Izhajale so v reviji Otrok in družina, objavljene so bile tudi med Ježkovimi zbranimi pesmimi v zbirki Preprosta ljubezen aložbe Sanje. Njihovo sporočilo in pesnikovo mojstrstvo v ravnanju z besedami si naposled zaslužijo samostojno objavo.

Na tem sončnem žarku lahko prisluhnite uglasbeni pesmi Poletni spomini v izvedbi Nane Milčinski.

Zvrhan koš ljubeznivih navihanosti, mesečevih solz, krotenja morja, zvonkega smeha na vrtiljaku ringaraja, čira-čarnih iger, sončnih kažipotov ter žlahtnega soka življenjskih resnic in modrosti se z Ježku lastnim iskrenjem prekopicuje po Naninih pesmih! Čudovito zbirko pesmi, ki bo vsak hip zagledala sončno luč, je legendarni slovenski pesnik, pisatelj in humorist napisal za in o svoji vnukinji Nani. Pesmi predstavljajo enkraten in neskončno dragocen del slovenske kulturno-umetniške dediščine. Še več: z Naninimi pesmimi se prvikrat zgodi, da zbirka Ježkovih pesmi doživi uglasbitev; s svetlim, božajočim glasom jih odpoje kar sama – sedaj odrasla – vnukinja Nana! Dobrosrčno popotnico ljubečega dedka svoji vnukinji je s samobitno, čudesno potezo čopiča v sliko izsanjala Mojca Fo.

Pozdravljen, ljubezni čar! Nanine pesmi, uglašene na struno preproste, a globoke čustvene topline, osončijo srce.
– Andreja Udovč

Odlomek

POLETNI SPOMINI

To je obala.
Tu Nana je mala,
z njo kajpak ded.
A tam spred?
Tam je morje,
ki burja ga orje.
Nič koliko morja,
vse do obzorja,
kjer Zemlja gre v klanec.

A Nana ga kara:
»O neugnanec,
da ti ni para!
Kaj pa razgrajaš,
kaj se usajaš
z razburkano grivo,
penasto, sivo.
Mar moraš vedno
biti poredno?
Lej pretepača,
kozolce preobrača,
da se vse trese.
To vendar ne sme se!

MIRNO MI BODI,
KOT SE SPODOBI.
DEDEK BO HUD!
O, TI NADLOGA!«

V klas gre njen trud:
morje jo uboga …

Zdaj leži tiho in mirno
morje neizmerno,
kot stegnil bi dlan
velikan.

VSE PREMINE,
VSE SE PRELIJE,
POLETNE
SPOMINE
PREKRIJE
JESENSKO NEBO.

Avtor: Frane Milčinski - Ježek, Nana Milčinski
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 22. okt. 2018