Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Narobe: Šola narobe sveta
29.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Narobe: Šola narobe sveta

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Gašper Kralj

Redna cena: 29,95 €

Sanjska cena: 24,00 €*

Prihranite: 5,95 € (20%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Šola narobe sveta je svojevrsten učbenik za branje dnevnih novic.
Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 01. 2012

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg: 304 strani

Format: 230 mm x 152 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Šola narobe sveta je svojevrsten učbenik za branje dnevnih novic. Galeano predlaga preprosto metodo, naj izjave vladajočih beremo ravno obratno, saj vsi brez izjeme obljubljajo spremembe, in potem … spremenijo svoje mnenje. V njej drug ob drugem nastopajo politiki, mnenjski voditelji, neoliberalne pepelke iz telenovel, antijunaki od Huseina, Busha, Bin Ladna, Gadafija do vseh tistih, ki so si, vsak v svojem svetlem trenutku mednarodne slave, prislužili prime-time in glavne vloge v kinu terorja, trgovci z varnostjo, policijski strokovnjaki, lastniki zaporov, znanstveniki, ki so znanstveno vednost podredili oblasti globalnih imperialnih središč, opijska kraljica Viktorija, vatikanski in drugi bančniki. Pa tudi tisti, čeprav res le v zadnjih dveh poglavjih, ki so se takšni šoli uprli.

(Gašper Kralj, prevajalec)

Eduardo Galeano v delu posredi z vrtincem parabol in etično zaskrbljenih elips dešifrira kritična vprašanja današnjosti. Z ovohi patriarhalne arogance velikih, političnega spletkarstva in natančno odmerjenega uboštva se v domiselni in porogljivi pisavi, ki se mestoma prepusti toku zavesti, predaja reflektiranju sodobnega sveta in njegovih premnogih bolezni. S pisavo raziskovalnega novinarja potolče po vratih zavesti industrializiranega sveta, ki ravnodušno obrača hrbet vprašanjem revščine, politične prevare in (spolnega) nasilja nad otroki.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Oblast zatira plevel, vendar ne more uničiti korenin, ne da bi pri tem ogrozila samo sebe. Obsoja zločince in ne stroja, ki jih proizvaja, tako kot obsoja odvisnike od drog, ne pa življenja, ki ustvarja potrebo po kemični tolažbi in njenem prividu bega. Tako družbeno ureditev, ki vse več ljudi meče na cesto in v ječe ter ustvarja vedno več brezupa in besa, razrešuje odgovornosti. Zakon je kot pajkova mreža, spletena za lovljenje muh in drugega mrčesa in ne za oviranje velikih živin ...

Medijski odzivi

"V veselje mi je, da bo ta knjiga izšla v Sloveniji.

Tudi knjigo to veseli: pravi, da hoče hoditi naokrog, saj tako potrjuje, da ta narobe svet v trebuhu nosi drugačen mogoč svet, ki je zdaj res še čisto majcen, vendar počasi raste prek meja zemljevidov in časov.

Lepa hvala vsem v Sloveniji, ki so nama, knjigi in meni, dali to veselje."
- Eduardo Galeano (21. julij 2011)

"Pred Metropolitanskim muzejem v New Yorku opazim starejšo Indijanko. Na skromni stojnici v hladnem popoldanskem pišu ponuja majice, na katerih jepod sliko Indijancev v perjanicah napisano: »Mi se proti terorizmu borimo že od leta 1492«. Že vse od odkritja Amerike torej, ko so novi priseljenci malodane povsem iztrebili staroselsko prebivalstvo. V tem narobe svetu so se torej tudi vojne proti terorju lotili na napačnem koncu. Proti zlu seje namreč treba boriti tam, kjer zlo je. Toda novodobnih križarjev domače zlo ne zanima. Iskali so ga drugje, v islamskem svetu, kamor so krenili izključno zaradi zelo jasnih geostrateških interesov in nafte. Vojna proti terorju je zato zgolj nadvse prikladno ime za prevaro, ki soji (ne) hote nasedli mnogi. Predvsem tisti, ki šole narobe sveta (še) ne razumejo. Čas je, da vzamejo v roke Eduarda Galeana in mu pomagajo ta svet, obrnjen na glavo, spet postaviti na noge."
- Branko Soban, Sobotna priloga Dela, 17. marec 2012

"Edine besede, ki si zaslužijo obstoj, so tiste, ki so boljše od molka."
- Eduardo Galeano

"Tisti, ki dela, nima časa, da bi služil denar."
- grafit v Montevideu

"Šola narobe sveta, bržda Galeanov najognjevitejši met doslej, je "protestna, angažirana" predstavnica literature, ki osupi spričo pisateljeve odkritosti, sočutnosti, vznemirljivih povezav in izpeljav, ostroumnih študij primerov, fantastično odmerjenega sarkazma ter odrešujočega humorja ... In dejstev. Brezštevilnih dejstev."
- Tjaša Koprivec, Sobotna priloga Večera, 17. marec 2012

"Čeprav je knjiga v Urugvaju izšla leta 1998, tudi po 14 letih ostaja aktualna, morda je še aktualnejša, saj se svet utaplja v živem pesku pozabljenih človeških vrednot, kot so dostojanstvo, svoboda, mir, solidarnost in napredek. Ker je takšen svet težko razumeti, je Galeanovo povabilo v šolo narobe sveta, ki ji urnik in predmetnik pišejo ugledni strokovnjaki teptanja človekovih pravic in naravnih zakonitosti, več kot dobrodošlo, saj vabi k premisleku o vse bolj izkoriščevalski, egoistični in prevarantski kapitalistični družbi, ki ji avtor želi pomagati, da bi spet našla pravi tir."
- Manca Čujež, Planet Siol.net, 14. marec 2012

"V delu Narobe, svoji tretji knjigi v slovenščini iz leta 1998, pa Galeano vprašanja družbene pravičnosti, dvoličnosti sodobne družbe, ki kaznuje male kriminalce, tiste, ki počnejo velike hujše zločine v imenu zakona, pa slavi, razširi na ves svet. Svet razdeli na Sever in Jug, pri čemer to ne sovpada vedno z geografijo, temveč je povezano z razdelitvijo globalne torte. Glasnik ponižanih in razžaljenih že dolgo ni bil tako prepričljiv in natančen v svojih argumentih razlage narobe sveta, ki smo ga sprejeli kot edino pravilnega."
- Samo Rugelj, Bukla

"Resda ni revolucionar, ki bi pozival k vstaji in demonstracijam, je pa avtor, ki postavlja pod vprašaj vladajoče slike sveta. Njegova orodja so zgodovinski spomin, sarkazem in mišljenje, ki prebija šablone. /.../ Avtorjev pogled absurdnosti pa ni zabavljaška literatura, vseskozi namreč nakazuje na oblike rezistence in forme ustvarjanja drugačnega sveta. Skratka - učbenik mišljenja."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Urugvajski pisatelj Eduardo Galeano nastavlja ogledalo sodobni politiki in ekonomiji. /.../ Morda bo prevod v slovenščino odprl oči tudi Slovencem."
- Bojan Glavič, Nedeljski dnevnik

Avtor: Eduardo Galeano
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje knjižnega ovitka: Luka Umek
Prelom: Maja čuk
Lektura: Mateja Dermelj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740436
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. jan. 2012