Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Nesreča in resnične potrebe [e-knjiga]
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Nesreča in resnične potrebe [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Zaloga: Na zalogi

Nesreča in resnične potrebe je večplastna, duhovita in mestoma kruta proza, ki govori o tanki črti med življenjem in stripom, Balkanom in neoliberalnim Zahodom, nesrečo in resničnimi potrebami.
Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 4,99 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: ROMAN SANJE

e-Knjiga

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Nesreča in resnične potrebe je večplastna, duhovita in mestoma kruta proza, ki govori o tanki črti med življenjem in stripom, Balkanom in neoliberalnim Zahodom, nesrečo in resničnimi potrebami. Romaneskna pripoved o različnih likih in usodah potegne bralca v vrtinec zgodovine in družinske nesreče, od humornih do tragičnih dogodkov, od ljubezni do izdaje.

Začetek vojne leta 1992 prekine kariero mlade jugoslovanske striparke Une. Njeno avtorsko delo Kunta Kinte živi na Balkanu kot dnevnik nekega mesta, generacije in časa. Nedolžen plakat sproži plaz dogodkov, ki se razrešijo dvajset let pozneje v Vancouvru. S pojavom mladega Erosa iz Tromolka se nedokončani strip preteklega znova odpre in vsi udeleženci poprejšnjih dogodkov poskušajo pojasniti nepričakovano preteklost, s čimer dokončajo grotesken balkanski strip.

Delo Ivančice Đerić je bilo nominirano za prestižno srbsko Ninovo nagrado za najboljši roman, ponaša pa se še z lovoriko Biljane Jovanović in nominacijo za nagrado Meše Selimovića.


Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Moji domači torej spijo in ne mučijo jih grde misli. Lahko si predstavljam njihovo mirno dihanje, bombažne pižame, blede prste na nogah, ki se v spanju občasno razgibavajo in premikajo. To so tudi moji najboljši trenutki; ko prisluškujem življenju, ki me obkroža, v sapici vzhaja kakor testo, vendar ne zahteva, naj v njem sodelujem. Takrat navadno zrem v svoj vrt, v pohabljen grm, s katerega dremavo odpade kaplja jutranjega dežja ali kristalček jutranje svetlobe, pijem pelinkovec in čutim, da mi je dobro.

Medijski odzivi

"Telo Ivančice Đerić je nedvomno v Kanadi, njen duh pa je kljub prisilnemu pobegu telesa ostal v nekem izginulem prostoru, v nekem minulem času. To trpko življenjsko izkušnjo pisateljica pretaka v zgodbe vedrega pesimizma, smešna in žalostna hkrati, Ivančica piše o ujetosti med včeraj in danes. Včeraj njene junake preganja, danes jim uhaja, jutri je pa tako ali tako območje znanstvene fantastike."
- Goran Vojnović

"... ker je z romanom Đerićeve tako kot s pelinkovcem, ki ga pije njena protagonistka - prija, čeprav je grenak."
- Gaja Kos, Nedelo

"V Sisku rojena Đerićeva, ki danes živi v Torontu, z lahkotnim in pronicljivim zamahom pripoveduje tudi zgodbo neke generacije."
- Tjaša Razdevšek, TV Slovenija

"Jugoslavija, moja dežela iz stripa."
- Zdenko Matoz, Delo

"Nesreča in resnične potrebe v Kulturnicah, Val 202.

"Romaneskna pripoved, prepletena skozi strip, ki da delu drugo, navidezno lahkotno perspektivo, je tako po Vojnovićevem mnenju poskus predstavitve avtoričine osebne zgodbe."
- STA

"... klasična romaneskna zgodba, ki »generaciji stripa« uspešno, predvsem pa nazorno predstavi  tragiko minule jugoslovanske vojne."
- Robi Šabec, RAI - RA Trst A

Avtor: Ivančica Ðerić
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Branko čukanovič
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742607
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014