Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Kako sem postal neumen
15 EUR Zaloga: Na zalogi

Kako sem postal neumen

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katja Zakrajšek

Redna cena: 18,95 €

Sanjska cena: 15,00 €*

Prihranite: 3,95 € (21%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Inteligentna, duhovita, na trenutke pa tudi malce srhljiva parabola o sodobni družbi.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 02. 02. 2009

Zbirka: ROMAN SANJE 

Gibka vezava

Obseg: 125 strani

Format: 205 mm x 143 mm

Podrobnosti

Če nad slehernikom niha katastrofa naključja, se dvojno zlo inteligence dekadentno vnema le v nesrečnih in samotnih cinikih, ki zločinsko gibčnim nevronom ne zmorejo umeriti sape. Njihova prav nič tekoče členjena zgodba ješče para trebuh odrske iluzije, v skušnjavi mišljenja vse preskromno vrtoglavi in si, da bi mera sijajno počila po šivih, dovoli fantastično disciplino prostodušne radovednosti. … Sredotežna sila Antoinovega navdahnjenega uma sedaj prelomi obliko – poslej ne več daritveno jagnje nepravilno nagubanih potez evolucije zakorači v slasti tega sveta, koder ne manjka prvovrstnih diamantov neumnosti. (Tjaša Koprivec)

Antoine ima veliko težavo: preveč je inteligenten in njegova kritična misel preostra, da bi bil sposoben »normalnega« funkcioniranja v družbi. Osamljen je, ničesar ne more jemati za preprosto in samoumevno, boji se podajati dokončne sodbe, predvsem ima etične pomisleke in nikoli nima miru pred lastnimi možgani. Sčasoma razvije teorijo, po kateri je inteligenca le zelo neprijeten stranski proizvod evolucije človeka, ki svojemu nosilcu samo otežuje življenje. Najhuje pri tej stvari je, da »biti inteligenten« ni družbeno priznana bolezen, nasprotno. Po nekaj spodletelih poskusih boja proti lastni inteligenci Antoine le najde recept za neumnost. Tu pa se zgodba o uspehu šele začne …

Inteligentna, duhovita, na trenutke pa tudi malce srhljiva parabola o sodobni družbi.

Odlomek

Nosim prekletstvo bistroumnosti; reven sem, samski, depresiven. Že cele mesece razmišljam o svoji bolezni pretiranega razmišljanja, in ugotovil sem jasno korelacijo med svojo nesrečo in nebrzdanostjo svojega uma. Misliti, si prizadevati, da bi razumel, mi ni nikoli ničesar dalo, ampak je od nekdaj šlo v mojo škodo. Razmišljati ni naravna dejavnost, zadaja rane, kakor da bi razkrivala črepinje in bodečo žico, prepleteno z zrakom. Nikakor mi ne uspe ustaviti svojih možganov, upočasniti njihovega dira. Počutim se kot lokomotiva, kot stara lokomotiva, ki drvi po tirih in ki se ne bo mogla nikoli ustaviti, kajti gorivo, ki ji daje ta vratolomni zalet, njen premog, je svet.

Medijski odzivi

"Ta satira na naš svet, ki se ima za razumnega, je delo pisatelja, ki mojstrsko obvladuje tako svoj slog kot niansirani humor."
- Le Monde des livres

"Usklajena in presenetljiva kombinacija optimizma in nihilizma."
- La Vie Magazine

"Divja, vendar močna knjiga."
- Elle

"... zabavna zgodba z grenko noto v ozadju."
- Franceska Žumer, Otrok in družina

"Pageova prva knjiga spretno kombinira kruto satiro in izjemno smešno grotesko. Njegovi liki so popolnoma ponotranjeni ekscentriki, zgodba pa zagotavlja dober vpogled in komentar na življenje "razvitega" sveta. Priporočamo."
- Library Journal

"... duhovita pripoved spretnega in izvirnega pisatelja o nekem mladeniču, ki se spotika na poti do sprejemanja samega sebe."
- Charlie Dickinson, The International Writers Magazine

"S pomočjo Flaubertovih pisem, obiska "prezgodnjega duha" še žive pop zvezde in intervencije v slogu izganjalcev hudiča, ki jo priredijo njegovi prijatelji iz obdobja pred neumnostjo, Antoine v tem Pageovem bistrem, igrivem in kritičnem pogledu na človeško neumnost konča po svojih predvidevanjih – spet na strani inteligence."
- Publishers Weekly

"... ta absurdna komedija si privošči strašljiv napad. Samo odsekan in presenetljivo optimističen konec se obrne stran od občutka veselega pesimizma, ki sicer poganja zgodbo."
- Beth Leistensnider, American Library Association

"Duhovito in obvladljivo čtivo."
- Andrej Predin, Slovenske novice

"Prvovrstni diamanti neumnosti."
- Borut Omerzel, Playboy

"Kruta satira sodobnega, razvitega sveta, v katerem najlažje živiš, če si povprečna, neumna »ovca«." 
- Knjižni molj, siol.net

"... dobro spisana in posrečena satira, ki se nam, opremljena z obilico (črnega) humorja, ponuja tako v zabavo kot v premislek."
- Gaja Kos, Nedelo

"Antoine je inteligenten, a življenja ne obvlada in to ga začne motiti. Naredi zvit načrt: postal bo neumen ... Seveda mu ne gre po načrtih, prav nasprotno."
- Matej Krajnc, City Magazine


"Intelekt kot slast in balast."
- Matej Bogataj, Mladina

"Knjiga s presežki."
- Mentor

Avtor: Martin Page
Soustvarjalci: Lektoriranje: Magda Lojk
Avtorica dodatnega besedila: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje
ISBN: 9789619253304
Jezik: slovenski
Datum izida: 2. feb. 2009