Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Nevidni orkester
12.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Nevidni orkester

Avtor: | | | Založnik: Sanje

Redna cena: 12,95 €

Sanjska cena: 9,99 €*

Prihranite: 2,96 € (23%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Novi album izvrstne jazzovske vokalistke je nastal na podlagi pesmi Ferija Lainščka, ki jih je uglasbil pianist in skladatelj Steve Klink. V sodelovanju z vrhunskimi solisti, med njimi so tudi člani Big Banda RTV Slovenija (Tadej Tomšič, David Jarh, Primož Grašič, Emil Spruk), je nastal glasbeni projekt, ki bo navdušil slehernega ljubitelja dobre glasbe.
Vprašajte nas

Sanje GLASBA

Zvočni CD

High Definition Audiofile Recording

Podrobnosti

Album je bil posnet v živo v različnih studiih, glasbeniki so igrali akustične instrumente. Nič ni vzorčenega ali dodanega. Vsi umetniki verjamejo v igranje v živo z akustičnimi instrumenti, kar daje posebno odličnost in žlahtnost zvoku na najvišji ravni, "High Definition Audiofile Recording".

1. Pesem namesto zlatnika
2. Z očetom
3. Begunka sem, ki ne beži
4. Snežinka
5. Nevidni orkester
6. Brez tebe
7. Kam pojde ljubezen
8. Obtolčeni bas
9. Ti veš
10. Skriti ljubimci
11. Ne čakaj
12. Bajka in Žuža plešetaNevidni orkester Mie Žnidarič sestavljajo:

Tadej Tomšič - tenor saksofon, klarinet
David Jarh - trobenta
Primož Grašič - kitara
Milan Nikolič - kontrabas (skladbe 1,2,4,6,7,8)
Emil Spruk - pozavna
Janez Dovč - harmonika
Volker Heinze - kontrabas (skladbe 3,5,9,10,11,12)
Marcus Rieck - bobni
Steve Klink - klavir
Bojan Cvetrežnik - violina
Jelena Ždrale - violina
Matjaž Sekne - violina
Nina Pirc - violina
Mojca Luin - violina
Matija Krečič - violina
Barbara Žorž - čelo
Nuška Drašček - spremljevalni vokali
Sandra Feketija - spremljevalni vokaliGlasba in aranžmaji:
Steve Klink
Aranžmaji:

Snežinka + Brez tebe: Tadej Tomšič
Ne čakaj: David Jarh


Prispevke s tiskovne konference, ki je bila 15.4. 2008 v kavarni SEM, si lahko ogledate na vest.si in na Čarli TV.

 

Odlomek


Nevidni orkester

Za Mio
Ko moj nevidni orkesterzačenja večerni program,
se zganejo zidane ladje
in mesto potuje drugam.
Z basom, ki nočna je ptica,
nad strehami plešejo sence,
s klavirjem, ki zvezde prižiga,
zvenijo najlepše kadence.
Nad morji vesoljne tišine
dežujejo zvoki kitare
in boben prepoln je nečesa,
kar čutijo tudi fanfare.
Ko moj nevidni orkester
začenja večerni program,
se okna zazrejo v daljave
in mesto potuje drugam.
V meglicah na robu spomina
razlega se klic klarineta,
pozavne dvigujejo glave
zvedave kot mlada dekleta.
Iz duše gre glas saksofona
v višave brezmejne svobode,
trobente letijo s kometi
po tirnicah skrivne usode.
Igra moj nevidni orkester
v veter zapisane note,
še sama se v pesem spreminjam
z dotikom božanske lepote.


Feri Lainšček

Medijski odzivi

"... najboljša plošča slovenskega vokalnega jazza nasploh in ena redkih, ki se lahko brez sramu kosajo s podobnimi projekti v Evropi ali Ameriki ... Nevidni orkester je poln lepote, ki bi se morala dotakniti vseh. Poln je besedne, zvočne in interpretativne elegance, za katero se v tem ubogem času vse bolj zdi, da je postala stvar preteklosti, razkošje, ki si ga ne moremo ali ne znamo več privoščiti. Mia Žnidarič vam ga ponuja odprtih rok. Nikar ga ne zamudite!"
- Jure Potokar, Polet

"... cela vrsta izvrstnih domačih in tujih glasbenikov."
- Jernej Vene, Val 202

"... nova zgoščenka prve dame slovenskega vokalnega jazza ... izredno zrel, že kar perfekcionistično dodelan "gesamtkunstwerk", ki mu uspeva nagovoriti tako izbirčne poznavalce kot najširši krog "povprečnega" občinstva."
- Darinko Kores Jacks, Večer

"Veliko stvari se me dotakne. Včasih se mi zazdi, da sem kot goba, ki vpije vsak atom glasbe. Pred kratkim sem bila na primer na koncertu Mie Žnidarič v festivalni dvorani. Ne vem, kaj ima ta punca, ampak vedno me gane. Pela je lepo mirno skladbo, in naenkrat sem imela solzne oči. Feri Lainšček ji je napisal odlična besedila in Steve Klink je naredil krasno muziko."
- Vesna Zornik (Katalena)

"Mia že vrsto let s svojim prepoznavnim in nezamenljivim glasom postavlja standarde zelo svojstveni interpretaciji. Z besedili Ferija Lainščka se je Mia šansonu približala z jazzovske strani."
- Vita Mavrič (v časopisu Total tedna)

"Album je aranžmajska in produkcijska mojstrovina ... Težko bi si predstavljali slovenskega izvajalca, ki bi bil uspešnejši pri zapeljevanju v jazz kot Mia Žnidarič. Njen novi album Nevidni orkester, ki je nedavno izšel pri založbi Sanje, počne prav to. Nevsiljivo se spogleduje in mehko drsi. Vsi morebitni robovi so pobrušeni ali zavarovani z blazino. Glasbo bi najbolje ujeli v oznako družinski jazz, saj po vsebini in značaju ogovarja vse generacije, istočasno pa ostaja znotraj klasične jazz forme. Tisti, ki pričakujete virtuozne sprehode v prosto, boste zadoščenje morali poiskati v Miini vokalni sledi, ki mestoma nepredvidljivo zavija, včasih pa gre prav nesramno po sredini. To ji omogočajo besedila Ferija Lainščka in kompozicije Steva Klinka."
- Andrej Predin, Slovenske novice

Besedila za album Nevidni orkester (pevka meni, da je to njen najboljši album), v katerega je Mia vložila veliko denarja in truda, je napisal Feri Lainšček ...
- MMC RTV SLO


"Pravkar sem zaključil s predstavitvijo vaše nove glasbene izdaje: Mia Žnidarič: Nevidni orkester, besedo sem pospremil s skladbami: Nevidni orkester, Begunka sem, ki ne beži, Pesem namesto zlatnika, Kam pojde ljubezen in Skriti ljubimci, res odlična stvaritev, ki ti enostavno zleze v podzavest in pomiri duha."

- Ksimeroni Vrbetič, Radio Nova

"Najvidnejša jazzovska vokalistka v Sloveniji nam tokrat podarja album, ki bo naše domove napolnil z razpoloženjem, značilnim za jazzovske klube ... Mia Žnidarič in Steve Klink sta že dolga leta eden najbolj plodnih ustvarjalnih tandemov v slovenskem jazzu."
- MMC RTV Slovenija

"Poznamo pa tudi izvajalce in izvajalke, ki jim svojevrstno avtorstvo skladb pripisujemo že zaradi glasu, brez katerega nekatere skladbe ne bi doživele tolikšne priljubljenosti in prepoznavnosti. Pri njih se vprašanje, kdo je pa ta komad sploh napisal, pogosto niti ne porodi. Ena takih je tudi jazz pevka Mia Žnidarič."
- Maja Pertič, Primorske novice

"Ganljiv jazz za najbližje ... Glasba na albumu prepleta različne sloge, v katerih je Steve vpel Miin glas v swing (Pesem namesto zlatnika), blues (Z očetom), bossa novo (Begunka sem, ki ne beži) in balado (Skriti ljubimci). Tako lične plošče vokalnega jazza že dolgo nismo imeli."
- Zdenko Matoz, Delo

"Mia Žnidarič je v Festivalni dvorani predstavila svoj novi album Nevidni orkester, ki je izšel pri založbi Sanje. V prijetnem klubskem vzdušju smo prisluhnili odlični jazzovski vokalistki in vrhunskim glasbenikom ... Mia nam je pričarala toplino, ob pesmih smo občutili njeno notranjo ubranost."
- Irena Levičar, Indirekt (24.4.2008)

"Neviden, a dobro slišen ... Album, posnet po pesmih prekmurskega romantika Ferija Lainščka, je bil posnet v različnih studiih, seveda pa je pesmi uglasbil Miin najdražji, Steve Klink. Prvi predstavitvi odličnega albuma smo prisluhnili sredi prejšnjega tedna v Festivalni dvorani v Ljubljani. Nas je prepričal."
- Helena Odlak, Nova (28.4.2008)

"Festivalna dvorana je prejšnji torek dihala s poezijo Ferija Lainščka. V prazničen ambient nas je zvabil orkester, ki so ga sestavljali Tadej Tomšič, David Jarh, Primož Grašič, Emil Spruk, Milan Nikolič, Marcus Rieck in Steve Klink ... Mia je žarela od ponosa in sreče, prav tako vsi, ki so ji blizu. Marsikdo je rekel, da je pela, kot še nikoli - o željah, o spominih, o krhkih trenutkih samote, sreče, o večnih vprašanjih."
- Stop (30.4.2008)

"… neprecenljivi prispevek k zakladnici slovenskega glasbenega ustvarjanja, vrhunski aranžmajski in produkcijski izdelek."
- Sara Köleš, Pomurski vestnik

"Glasba njenega orkestra je bila barvita ter značilno sredinsko jazzovska, a njegova sredinskost je imela, za razliko glavnine slovenskih sredinskih jazzovskih skupin, ki menijo, da je glasba dobro odigrana, če se pri branju not ne zmotijo, dušo in srce."
- Rasto Božič. Dolenjski list

"Skoraj se ne spomnim, da bi kakšna plošča imela toliko glasbenih kritik s skupnim imenovalcem: izjemna."
- Glorija Marinovič, 7 dni

"Ob poslušanju dvanajstih skladb smo deležni izvrstnega prepleta treh elementov, ki ustvarjajo edinstveno vzdušje plošče: besedila, glasbe in glasu."
- Katja Nared, Na svoji zemlji

"Nevidni orkester je Patetico za zrelejše in izbirčnejše poslušalce."
- Izak Košir, Žurnal24

"Nad Miino ploščo Nevidni orkester sem prevzet in očaran: besedila Ferija Lainščka, glasba Steva Klinka, ki jo ljubezen do Mie preveva v biti, predvsem pa njen glas."
- Anžej Dežan (v časopisu Total tedna)

"Plošča prinaša izjemno zlitje glasbe, poezije, petja, zagnanega ustvarjanja in predanosti."
- Rasto Božič, park-on-net

"Ne zgodi se ravno pogosto, da pesnik piše besedila, pisana na kožo izvajalcu ..."
- Sašo Kralj, Total tedna 

"Njen zadnji cd je res prijeten za uho in dušo. Feri Lainšček je spisal taka besedila, da ti vzamejo dih, te ponesejo na različne konce življenja, te spomnijo na marsikaj in marsikoga, ti pričarajo celo vrsto zgodb, ja, tudi tisto, da zdaj je že vse eno, le angel je dvojni."
- blog.siol.net

"Kako to, da zapusti plošča kot celota tako svetel vtis?

Zato, ker jo preveva močna notranja skladnost. V njej ničesar ne manjka, predvsem pa, in to je še bolj pomembno, ničesar ni odveč. Zasluge za to imajo seveda vsi (kajti jazz je vedno hipnotični obred sozvenenja, nepredvidljivo vznikanje nezavednega). Posebej moram omeniti pesnika Ferija Lainščka, ki je mojster vzdušij in zna v nekaj verzih izrisati kompleksne zgodbe. Steve Klink je skladatelj, aranžer in pianist, poklican za uglasbitev Lainščkove poezije. V svojem ustvarjanju združuje čutno in duhovno podstat, iz katere je jazz nastal in s katero še vedno pomlaja svet, zamah swinga in zamaknjenost spirituala, veselje do igranja, ki ga poznamo iz jazzovskih klubov, in otožnost bluesa. Kar pa se tiče Mie: zdi se mi, da je na plošči z otroško zvedavostjo izpričala modrost zrele ženske. Njen glas se ni – in se najbrž sploh nikdar ne bo – postaral, ker Mia koprni po tem, da bi bila telo pesmi, pesem-reka, dozorela je v tehniki petja, obvladanosti glasu (natančna intonacija ji je bila darovana), v dojemanju interpretacije: malo je več, bistveno se vedno izpoje neposredno, brez mašil, pomagal in zunanjega blišča."
- Milan Dekleva (iz spremne besede k albumu)

Avtor: Feri Lainšček, Mia Žnidarič, Steve Klink
Soustvarjalci: Poezija: Feri Lainšček
Grafično oblikovanje: Jana Pečečnik
Prevod pesmi v angleščino: Joanna Klink
Spremna beseda: Milan Dekleva
Založba: Sanje